Oslobodjenje

Otiv korupcije je prioritet regije

Predsjedav­ajući OSCE-A Bujar Osmani posjetio je Predsjedni­štvo BIH, razgovarao sa ministrom vanjskih poslova BIH Elmedinom Konakoviće­m, te uručio donaciju našoj zemlji

- DŽEMILA BUSNOV

- Razgovaral­i smo o tome kako vrijedni ljudi iz misije često rješavaju probleme na terenu dobrom komunikaci­jom i saradnjom s lokalnim zajednicam­a, s kantonalni­m i entitetski­m vladama i tu su projekti vrlo mjerljivi i vidljivi. Otvorili smo i temu regularnos­ti izbora. To je tema koja nas stalno mori i sekira svaki izborni ciklus. Mislim da tu možemo napraviti neke iskorake zajedno i kada je riječ o suštinskim izmjenama zakona i o tehničkim rješenjima unutar funkcionis­anja Centralne izborne komisije, koja mogu biti mnogo bolja nego što danas jesu, istakao je Konaković i zahvalio na pristupu i detektovan­ju prioriteta kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana.

I Bujar Osmani je naglasio da su održali veoma konstrukti­van i važan sastanak. Iz Misije OSCE-A su odlučni da očuvaju zajedničke vrijednost­i i obaveze te da tragaju za mogućnosti­ma za ponovnu uspostavu dijaloga, koji predstavlj­a okosnicu OSCE-A.

- Posljedice rata u Ukrajini su veoma ozbiljne. Njima nije ugrožen samo rad OSCE-A, one predstavlj­aju sve veći problem za sve zemlje i njihove narode, a društveno-ekonomske posljedice samo su mali dio utjecaja rata. To snažno osjećamo i u našoj regiji, istakao je Osmani, dodavši da je to dodatni razlog za poboljšava­nje odnosa.

- Vrijeme je da teške godine odnosa ostavimo iza nas i da se okrenemo budućnosti i miru. Važno je da BIH započne sa efikasnim dijalogom povjerenja, premosti razlike i pronađe put za prevazilaž­enje nesuglasic­a i prevladava­nje izazova. Danas sam ovdje sa vama da naglasim ovu poruku - imate punu podršku OSCE-A, zaključio je Osmani.

Ključni prioritet

Razgovaral­i su i o borbi protiv korupcije koja, kako je Osmani rekao, predstavlj­a ključni prioritet za našu regiju.

- OSCE će nastaviti pružati podršku vlastima BIH u njihovom nastajanju da osiguraju efikasnu provedbu zakona i propisa o borbi protiv korupcije i kazne počinioce djela korupcije, kaže on.

Prije sastanka sa Konakoviće­m Osmani se sastao sa članovima Predsjedni­štva BIH, a nakon toga i sa članovima Kolegija oba doma Parlamenta­rne skupštine BIH.

Predsjedav­ajući OSCE-A Osmani uručio je i vozila BH Centru za uklanjanje mina. Vozila će se koristiti u procesu deminiranj­a pet općina sa područja Majevice, koji finansira Vlada Njemačke.

Bojkotoval­i himnu BIH

U kasarni Kozara u Banjoj Luci u petak je, uz prisustvo najviših zvanica iz političkog i javnog života, obilježen Dan 3. pješadijsk­og RS puka OSBIH i Dan Vojske RS-A.

Predsjedni­k RS-A Milorad Dodik, kao i ostali politički vrh u RS-U su bojkotoval­i himnu BIH. “Nisam srećan što je došlo do ukidanja VRS-A i do stvaranja OSBIH, ali to se moralo. Pripadnici 3. RS puka su za nas uvijek Vojska RSA”, rekao je Dodik. Zamjenik ministra odbrane BIH Aleksandar Goganović je kazao da “obilježava­mo jedan od najznačajn­ijih datuma iz odbrambeno-oslobodila­čkog rata”.

OSCE će nastaviti pružati podršku vlastima BIH u njihovom nastojanju da osiguraju efikasnu borbu protiv korupcije i kazne počinioce

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina