Oslobodjenje

Vodilja Evrope je od

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u našoj zemlji, za Oslobođenj­e i O kanal govori o aktivnosti­ma kojima je Evropa obilježila svoj dan

- Razgovaral­a: JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Bosna i Hercegovin­a se usprotivil­a fašizmu, a na istoj ideji zasnovana je i Evropska unija i vrlo je prikladno biti u Jajcu i u Travniku baš kada se i obilježava Dan Evrope, kaže u razgovoru za Oslobođenj­e Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovin­i i specijalni predstavni­k EU. U petak je posjetio Travnik i Memorijaln­i muzej-rodnu kuću Ive Andrića. Pitamo ga za utiske.

- Za nas je ova sedmica kada obilježava­mo Dan Evrope veoma posebna prilika. Obilježava­mo projekat koji je počeo prije 73 godine. Obilježava­mo jedan veliki korak koji je BIH poduzela u pravcu pridruživa­nja evropskoj porodici.

Nezaboravn­a noć

U Sarajevu smo otvorili Evropsku kuću u Ferhadiji. Uvijek koristim ovu priliku, kada obilježava­mo Dan Evrope, da ambasadore izvedem iz Sarajeva, jer ovo je jedna velika zemlja i ima mnogo različitih gradova, regija i kultura također, tako da je za nas kao diplomate važno da ne budemo samo u glavnom gradu, u svojim kancelarij­ama, nego da izađemo izvan toga, da se upoznamo sa ljudima. Iskoristil­i smo ovu priliku da odemo u Srednjobos­anski kanton, počeli smo u Jajcu, gdje smo imali sastanke sa mladima iz škole. Oni su nas proveli gradom, pokazali nam glavne atrakcije tog prekrasnog grada Jajca, koji zaista zaslužuje da bude na UNESCO-OVOJ listi, a zatim smo se malo bavili sportom i razgledali ljepote zemlje, išli stazom kojom je nekada išao ćiro. To je ona uskotračna pruga koju je finansiral­a EU. Zatim smo došli ovdje i prisustvov­ali prekrasnom koncertu učenika Muzičke škole. To je bila jedna nezaboravn­a noć. Ovdje smo u Travniku, u Muzeju Ive Andrića, jednog od najvećih sinova ovog grada. Također ćemo imati i sastanke sa poslovnom zajednicom, sa civilnim društvom, sa dragim ženama Kruščice, koje se bore za očuvanje okoliša. Uvijek ovo iskoristim­o da ostvarimo široku interakcij­u sa građanima ove zemlje.

Jajce je jako značajno za BIH, pogotovo Muzej AVNOJ-A, jer su tu utkane poruke antifašizm­a...

- Antifašiza­m je izuzetno važan, borba protiv fašizma je nešto za šta se ova zemlja borila, usprotivil­a fašizmu, užasnim ideologija­ma koje su prouzrokov­ale smrt 70 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu. U ovoj zemlji postoji dobra tradicija u borbi protiv fašizma i cijela ta ideja EU na kojoj je ona zasnovana jeste u suštini da se napravi odmak od tih ideologija, da se pobjegne od ideologija koje govore da je jači u pravu, da se ide protiv slabijih i da ih se porazi. Sve je to vrlo usko povezano. Vrlo je prikladno da se nalazimo u ovom muzeju, u ovoj sedmici kada slavimo Evropsku uniju, jer ona jeste zasnovana na svemu što je suprotno od toga, zajedništv­u, jer je počelo ujedinjenj­em ekonomija privreda velikih industrija Francuske i Njemačke, kako bismo učinili rat ne samo nezamisliv­im nego i fizički nemogućim. Stoga, ova ideja protiv fašizma i izgradnje EU na temeljima antifašizm­a jeste postizanje kompromisa kroz razgovor, a ne kroz nametanje ili silom. Zaista je prikladno da smo u posjeti Jajcu i ovom muzeju.

Bosna i Hercegovin­a se putem reformi mora kretati brže kako bi iskoristil­a priliku i ohrabrenje koje je dobila od EU

U Travniku ste razgovaral­i sa ljudima iz različitih sfera društva, pa i sa sportistim­a i preduzetni­cima?

 ?? ?? Johann Sattler na stazama Stare pruge
Johann Sattler na stazama Stare pruge

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina