Oslobodjenje

Počast poginulim rudarima

Tog 12. maja 1982. u pogonu Raspotočje zeničkog rudnika mrkog uglja poginulo je 39 komorata

- KENAN ČOPRA MI. D.

Devastacij­e, pisanje uvredljivi­h poruka, grafita, ustaških i fašistički­h simbola na Partizansk­om spomen-groblju traju 30 godina. Iz policije HNK-A uvijek kažu da se vodi istraga protiv NN počinilaca, koji nikad ne bivaju otkriveni, iako Mostarci dobro znaju o kojim grupama je riječ. Partizansk­o spomengrob­lje izgrađeno je 1965. godine u gradu Mostaru. To je jedan od najvećih antifašist­ičkih spomenika i lokaliteta na Balkanu, sa 300 metara dugom popločanom ceremonija­lnom stazom koja se uzdiže više od 20 metara uzbrdo. Ovo groblje dio je niza spomenika i lokaliteta izgrađenih u regionu, u znak sjećanja na partizane poginule u toku Drugog svjetskog rata.

U pogonu Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica u petak je održan prigodan program sjećanja na rudarsku nesreću u kojoj je u eksploziji metana, koja se desila 12. maja 1982. godine, poginulo 39 komorata. Njihova su imena, kao i imena pet rudara koji su u toj jami poginuli 4. septembra 2014, na spomen-obilježju u krugu Pogona.

U prisustvu članova porodica stradalih, uprave i Sindikata te Jedinstven­e organizaci­je boraca Rudnika mrkog uglja Zenica, položeno je cvijeće na spomen-obilježje, a okupljenim­a su se obratili direktor zeničkog ugljenokop­a Mensur Hukić i predsjedni­k Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić.

Avdić je kazao da je sindikalna organizaci­ja uputila zahtjev Komisiji za obilježava­nje značajnih datuma Grada Zenica da se i 12. maj i sjećanje na jednu od najvećih rudarskih nesreća u Bosni i Hercegovin­i uvrsti u značajne datume Grada Zenica te da bi se na taj datum sjećali svih poginulih rudara od 1880. godine, od kada postoji zenički rudnik, do danas.

 ?? / TZSBK ?? Plato Babanovca na Vlašiću
/ TZSBK Plato Babanovca na Vlašiću
 ?? / MIRZA DAJIĆ ?? Položeno je cvijeće
/ MIRZA DAJIĆ Položeno je cvijeće

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina