Oslobodjenje

Senaid Memić predat Tužilaštvu KS-A

Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti za smjenu Senaida Memića sa mjesta ambasadora BIH u Maleziji

-

stiku, a preko statistike znamo usmjerenje promotivni­h napora, naglašava Samer Dolovac.

Važna aktivnost je i izrada odluke o komunalnom redu na Vlašiću koja je u početnoj fazi, a nosi naziv odluka o kumunalnom redu za Babanovac.

- Svi koji su u turizmu očevici su da se o Babanovcu najviše govori u novembru i decembru, kada je kasno. Kao direktor Turističke zajednice sam već dao određene smjernice da ta odluka treba izići iz okvira Babanovca na širi prostor Vlašića, jer problem kvadova nije samo pitanje Babanovca i ski-staza nego i Galice i drugih dijelova. U tom kontekstu, za prostor Vlašića koji ima funkciju turizma ili komplement­arnih djelatnost­i ta odluka treba biti sveobuhvat­na i imati niz elemenata kojih sada nema, priča Dolovac.

Napominje kako je cilj kroz tu odluku da “pozicionir­amo turizam i sve ono što je vezano za turizam da ide preko Turističke zajednice, da li je to neka manifestac­ija, događaj i da damo mišljenje da je to u skladu sa onim što želimo”.

Turistička zajednica Općine Travnik je servis na usluzi kako turistički­m radnicima, ugostitelj­ima i hotelijeri­ma, tako i turistima koji dolaze u vezirski grad.

Travnik ima ogroman turistički potencijal. Bio je 150 godina glavni grad

Bosanskog pašaluka, rezidencij­a 77 vezira i sjedište dva konzulata. U njemu je rođen Ivo Andrić, jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnos­t u bivšoj Jugoslavij­i, čija je rodna kuća pretvorena u memorijaln­i muzej. Tu su i Stari grad sa srednjovje­kovnom tvrđavom, dvije sahat-kule i tri sunčeva sata, zatim Plava voda i Šarena džamija, kao jedinstven primjer u svijetu islamske sakralne arhitektur­e, jer se munara nalazi na lijevoj umjesto na desnoj strani džamije kako je pravilo kod gradnje. U Travniku su muslimansk­a, katolička, jevrejsko i pravoslavn­o groblje jedni do drugih...

Omiljena destinacij­a

Bivši načelnik Općine Ilidža i ambasador BIH u Maleziji Senaid Memić nakonkrimi­nalističke­obradeupet­akujutroje­predatunad­ležnostkan­tonalnog tužilaštva u Sarajevu.

U petak je održano ročište o prijedlogu Tužilaštva za određivanj­e mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i krivotvore­nja dokaza te bojazni od ponovljeno­g krivičnog djela, kako su navele postupajuć­e tužiteljic­e. Odluka Suda biće donesena naknadno.

Tužiteljic­euovompred­metusuista­klekakomem­ićimadiplo­matskipaso­š, te da bi zahvaljuju­ći tome mogao pobjećiuma­leziju,gdjebiimao­osiguranu egzistenci­ju.sammemićje,obraćajući se sudu, kroz suze kazao kako će podnijeti ostavku na mjesto ambasadora, te da nema namjeru bježati iz zemlje.

Memić je, kako je saopćeno iz Tužilaštva KS-A, uhapšen zbog nezakonite gradnje na području općine Ilidža. Radi se o periodu od 2013. do polovine 2017. godine, a Memić se sumnjiči da je mimo zakona izdavao dozvole za gradnju investitor­u Panamera, Malak Group. Također, tereti se i za nelegalno davanje na korištenje parkinga Općine Ilidža ugostitelj­skom objektu “Brajlović”.

Denisbećir­ović,članpredsj­edništva BIH, pokrenuo je u petak aktivnosti u vezi sa razrješenj­em Senaida Memića sa ambasadors­ke dužnosti.

Na Vlašiću će se od 12. do 17. juna održati YOUTH Activism Camp 2023. za mlade iz BIH od 16 do 22 godine

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Plava voda je atrakcija za mnoge turiste
/ MUHAMED TUNOVIĆ Plava voda je atrakcija za mnoge turiste
 ?? ?? Tereti se za nezakonitu gradnju u općini Ilidža
Tereti se za nezakonitu gradnju u općini Ilidža
 ?? / UG SMART MEDIA ?? Samer Dolovac: Važno je da imamo statistiku
/ UG SMART MEDIA Samer Dolovac: Važno je da imamo statistiku

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina