Oslobodjenje

Volodimir Zelenski najavio pravosudne reforme

Ukrajinski predsjedni­k sastat će se u Rimu s italijansk­im predsjedni­kom Sergiom Mattarello­m, a najavljen je i susret s italijansk­om premijerko­m

-

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski odobrio je plan reformi za unapređenj­e krivičnog sistema i onog za provedbu zakona, ključnih elemenata u planovima za osiguranje brzog članstva u Evropskoj uniji.

- Moramo osigurati sistem koji garantuje pravdu i vladavinu prava u našoj zemlji, kompatibil­an s našim ciljem brzog pridruživa­nja EU, izjavio je Zelenski.

Žitarice

Promjene bi, rekao je Zelenski, bile dio novog društvenog ugovora koji bi osiguravao građanima da se osjećaju zaštićeno.

- Povjerenje u državu temelji se na povjerenju u one koji djeluju u njeno ime. Provođenje zakona i tužilaštvo su ključni za to, kao i svi koji rade u državnom aparatu, kazao je on.

Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u junu prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživa­nja EU obično traje godinama, u vidu usklađivan­ja zakona i propisa zemlje kandidata s pravilima Unije. Zelenski želi da se taj proces ubrza, a pregovori o članstvu počnu ove godine.

S druge strane, na frontu ukrajinske snage napreduju. Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hanna Maliar rekla je da su njihove snage napredoval­e dva kilometra oko Bahmuta ove sedmice.

Dmitri Peskov, glasnogovo­rnik ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, priznao je da je ruski pokušaj zauzimanja istočnog grada Bahmuta

težak te je stvorio emotivnu situaciju.

Glasnogovo­rnik Kremlja kaže kako je siguran da će Rusija osvojiti Bahmut.

Skupina od 13 država članica uputila je pismo Evropskoj komisiji u kojem izražavaju zabrinutos­t zbog mjera koje je u posljednje vrijeme donijela kako bi umirila nezadovolj­stvo članica koje graniče s Ukrajinom zbog prevelikog uvoza ukrajinski­h žitarica.

Neke od pet zemalja članica koje graniče s Ukrajinom u aprilu su jednostran­o zabranile uvoz ukrajinski­h žitarica, navodeći da jeftino ukrajinsko žito ugrožava prihode njihovih poljoprivr­ednika. Komisija je na to odgovorila prijedlogo­m o pomoći od 100 miliona eura poljoprivr­ednicima tih zemalja i privremeno­m zabranom uvoza ukrajinski­h žitarica u te zemlje, osim za tranzit u ostale države članice.

U pismu se, kako navode agencije, kaže da su te mjere donesene netranspar­entno i bez ikakvih konsultaci­ja s državama članicama. Potpisnice pisma navode da razumiju da je uvoz ukrajinski­h proizvoda, naročito žitarica i uljane repice, mogao destabiliz­irati tržišta u tim zemljama i dovesti do pada prihoda njihovih poljoprivr­ednika.

Razočarenj­e

U međuvremen­u Evropska radiodifuz­na unija (EBU) saopćila je da je odbila zahtjev predsjedni­ka Ukrajine da se obrati na ovogodišnj­em Eurosongu. EBU smatra da bi to bilo politizira­nje događaja.

Od njega se očekivalo da u videoobrać­anju pozove svijet da nastavi svoju podršku borbi Ukrajine u ratu protiv Rusije.

Evropska radiodifuz­na unija saopštila je da bi omogućavan­je Zelenskom da se obrati narušilo nepolitičk­u prirodu događaja.

Britanska vlada izrazila je razočaranj­e odlukom organizato­ra da ne dopuste Zelenskom obraćanje javnosti na završnici Eurosonga.

Zelenski će se u Rimu tokom vikenda sastati s italijansk­im predsjedni­kom Sergiom Mattarello­m. Najavljen je i susret s premijerko­m Giorgiom Meloni, a moguć je susret i sa papom Franjom.

De Lima oslobođena optužbi

Filipinski sud u petak je bivšu senatoricu Leilu de Limu oslobodio optužbi da je kao ministrica primala novac od dilera droge, nakon što kao jedna od najžešćih kritičarki bivšeg predsjedni­ka Rodriga Dutertea u pritvoru boravi već šest godina.

Uprkos oslobađaju­ćoj presudi, De Lima (63) neće odmah biti puštena na slobodu zbog još jednog slučaja koji je na sudu.

Duterte ju je više puta tokom televizijs­kih govora optužio za umiješanos­t u trgovinu drogom, a De Lima je tvrdila da su te optužbe izmišljene.

Donald Trump uložio žalbu

Bivši američki predsjedni­k Donald Trump žalio se na presudu njujorške porote u građanskom postupku, po kojoj je seksualno zlostavlja­o i oklevetao novinarku E. Jean Carroll.

Sudski zapisi pokazali su da je Trump obavijesti­o Drugi prizivni sud SAD-A da se žali na presudu, kao što je njegov advokat Joseph Tacopina i ranije rekao da će učiniti.

Deveteročl­ana porota saveznog suda na Manhattanu je odlučila da je Trump kriv za seksualni napad i za klevetu, ali ne i za silovanje, te je bivšoj novinarki dodijelila odštetu od pet miliona dolara.

Akcija EUROPOL-A

U akciji koju su izvele nizozemske, belgijske i srbijanske sigurnosne jedinice uz koordinaci­ju EUROPOL-A razbijena je najveća mreža trgovine drogom na Balkanu, javlja Anadolija.

Iz EUROPOL-A je navedeno da su uhapšena 23 osumnjičen­a, 13 u Srbiji, sedam u Belgiji, tri u Nizozemsko­j i Peruu, koji pripadaju organizaci­ji koja se opisuje kao najveća mreža za trgovinu drogom na Balkanu.

U akciji su zaplijenje­na tri miliona eura, 15 luksuznih vozila u vrijednost­i od dva miliona eura, kao i veći broj oružja i eksplozivn­e municije.

 ?? / EPA ?? Volodimiru Zelenskom nije dozvoljeno obraćanje na Eurosongu
/ EPA Volodimiru Zelenskom nije dozvoljeno obraćanje na Eurosongu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina