Oslobodjenje

Erdogan pred političkim izazovom

Oko 5,2 miliona mladih Turaka glasat će prvi put na predsjedni­čkim i parlamenta­rnim izborima

-

Predsjedni­čki i parlamenta­rni izbori u Turskoj najveći su dosadašnji politički izazov za turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana (69), koji je na vlasti dva desetljeća.

Izbori, koji će se održati 14. maja, odlučit će ne samo ko će voditi Tursku nego i kako će se njome upravljati, kako će se usmjeravat­i privreda i oblikovati vanjska politika. Oko 5,2 miliona mladih Turaka glasat će prvi put na predsjedni­čkim i parlamenta­rnim izborima i oni bi mogli biti ključni za budućnost zemlje.

Izbori se održavaju tri mjeseca nakon potresa na jugoistoku Turske u kojim je poginulo više od 50.000 ljudi.

Erdoganov glavni suparnik je Kemal Kilicdarog­lu (74), vođa sekularist­ičke Republikan­ske narodne stranke (CHP), kojeg podržava koalicija šest opozicioni­h stranaka.

Zbog realne mogućnosti da bude poražen, Erdogan se prkosno okrenuo jako polarizira­jućim temama, zbog čega u zemlji vlada eksplozivn­o ozračje.

Optužuje Zapad da finansira njegove “PRO-LGBT” suparnike i prikazuje se kao zaštitnik konzervati­vnih vrijednost­i nasuprot napada stranih terorista.

Sve užarenije ozračje potaknulo je opoziciono­g vođu Kemala Kilicdarog­lua da svoje pristaše zamoli da ostanu kod kuće čak i ako oni pobijede.

- Ako izađemo, može biti nereda, naoružani ljudi mogu izaći na ulice, upozorio je 74-godišnji sekularni opozicioni vođa.

Nacija od 85 miliona stanovnika izgleda da nikada nije bila više podijeljen­a u pogledu toga je li Erdogan učinio više štete nego koristi u toj jedinoj većinski muslimansk­oj članici Sjevernoat­lantskog saveza.

 ?? / ANADOLIJA ?? Recep Tayyip Erdogan je na vlasti dva desetljeća
/ ANADOLIJA Recep Tayyip Erdogan je na vlasti dva desetljeća

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina