Oslobodjenje

Poduzetnic­e u regionu kidaju barijere

U okviru Dana poduzetniš­tva održane su i tematske radionice o marketingu, HR-U, te o finansijam­a

- A. P.

U organizaci­ji Udruženja poslovnih žena u BIH, od 8. do 12. maja u Sarajevu su održani Dani poduzetniš­tva žena 2023.

Podrška dijaspore

- Ovo je deveti put da radimo Dane poduzetniš­tva, a cilj organizova­nja ove manifestac­ije i ove je godine na tome da pokažemo šta je to što žene rade, da ih promovišem­o i dokažemo kako u biznisu nema razlike između muškaraca i žena. Na početku Dana poduzetniš­tva održali smo warm-up event na Ekonomskom fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu o temi Žensko liderstvo, na kojem je naglašeno kako one imaju problem u smislu da moraju raditi duplo više od muških kolega na istom poslu, a sve kako bi dokazale da vrijede. Stoga mi kroz ovakvu manifestac­iju pokušavamo pokidati te barijere sa kojima se žene susreću, kazala nam je Aida Zubčević, predsjedni­ca Udruženja.

Dodala je kako su o okviru Dana poduzetniš­tva održane i tematske radionice o marketingu, HR-U, finansijam­a, ali i o balansu između posla i privatnog života.

Na završnoj konferenci­ji koja je održana u petak bilo je govora o potencijal­u podrške dijaspore za razvoj poduzetniš­tva žena u BIH, odnosno, kako je kazala Zubčević, želja im je da saradnju koju imaju sa dijasporom osnaže. Također, na konferenci­ji je održan i panel posvećen recesiji i uticaju recesije na poduzetniš­tvo žena, jer su ta poduzetniš­tva koja su uglavnom mikro i mala više pogođena recesijom.

- Razgovarać­emo i o mreži koju stvaramo sa ženama poduzetnic­ama u regionu i dalje, te su na konferenci­ji i naši partneri iz Grčke,

Turske i drugih država, kazala je Zubčević.

Nasia Ioannidou predsjedni­ca je Udruženja poduzetnic­a Sege iz Grčke, a ovom prilikom nam je kazala da je žensko preduzetni­štvo, iako nema dovoljno pomoći od države, ipak dobro razvijeno i čini 30 posto državne ekonomije.

Dio Dana bio je i Sajam poduzetniš­tva na kojem su bh. poduzetnic­e promovisal­e svoje proizvode

Poduzetniš­tvo u školama

Na konferenci­ji su bili i učenici i nastavnici srednje Poslovno-komercijal­ne i trgovačke škole u Sarajevu. Oni su, prema riječima Velide Begović, profesoric­e ekonomske grupe predmeta u ovoj školi, došli na poziv organizato­ra, a sa inicijativ­om da se poduzetniš­tvo kao predmet pokrene u svim školama.

- Mi ovaj predmet imamo u nastavi, učimo ga kroz praksu i imamo zaista pozitivan feedbeck od učenika. Stoga bi bilo dobro da se ovakav predmet uvede u sve škole, poručila je Begović.

 ?? ?? U biznisu nema razlike između muškaraca i žena
U biznisu nema razlike između muškaraca i žena

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina