Oslobodjenje

Oduzeta imovina milionske vrijednost­i

Akcija Start rezultat je višemjeseč­ne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodn­im policijski­m partnerima, u prvom redu EUROPOL-OM, ali i Uredom FBI-JA

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Akcijastar­tkojusurea­lizovalipo­licijski službenici­upravepoli­cijemup-akantona Sarajevo, pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovin­e i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjeseč­neintenziv­nesaradnje­ostvarene i s međunarodn­im policijski­m partnerima, u prvom redu EUROPOLOM, ali i Uredom FBI-JA. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanj­e kvalitetom Kantona Sarajevo dao je značajan doprinos u pripremi ove akcije.

248 mašina

Aktivnosti­ma koje su koordinira­li postupajuć­i tužioci, obuhvaćeno je više od deset pravnih i fizičkih osoba zbog sumnji u organizova­ni kriminal i zloupotreb­e u višemilion­skim iznosima.

- Više od 150 policijski­h službenika Sektora kriminalis­tičke policije i policijski­h uprava, uz policijske službenike Sektora za policijsku podršku, izvršilo je pretrese na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija. U pretresima su, između ostalog, pronađeni gotovi novac od oko 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 €, 11.195 AED, 11.450 RUB), skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovalu­ta - vrijednost samih uređaja je oko 1.200.000 $ - te značajne količine sredstava u kriptovalu­tama. Za devet fizičkih i šest pravnih osoba, Državna agencija za istrage i zaštitu je izvršila privremenu obustavu transakcij­a u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura, javili su iz MUP-A KS-A.

Dodaju da je privremeno oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila, Audi, dva Mercedesa, BMW, VW Tiguan i Peugeot.

Zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizova­ni kriminal, pranje novca, zloupotreb­a položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, osim uhapšenih i predatih nadležnim tužilaštvi­ma, dvije osobe su trenutno nedostupne i za njima su raspisane potjernice. Podsjećamo, u ovoj akciji uhapšeni su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć, njegov sin Seid, sekretarka Općine Alma Destanović, kao i Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza, Emina Rogo i Mehmed Dedić, vlasnik kompanije Arijans Sarajevo.

Pred sarajevski­m Kantonalni­m sudom u četvrtak je održano ročište za određivanj­e pritvora Ibrahimu Hadžibajri­ću i sekretarki Destanović, koji je zatražen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Tužilac je prezentova­o i komunikaci­ju ostvarenu putem Sky aplikacije, kojom su osumnjičen­i među sobom razmjenjiv­ali fotografij­e, kao i tabele o raspodjeli novca između Seida Hadžibajri­ća i Karišika. Prema navodima tužioca, novac ostvaren naplatom parkinga dijelio se tako da je 80 posto iznosa išlo Hadžibajri­ću, a 20 posto Karišiku. Napomenuo je i kako su u komunikaci­ji putem Sky aplikacije Ibrahima Hadžibajri­ća oslovljava­li sa Beg, a u nekim slučajevim­a i sa Babuka i Stari, dok je Karišik oslovljava­n sa Medo.

Advokat Asim Crnalić je naglasio kako se navodi optužbe baziraju na analizi komunikaci­je ostvarene putem Sky aplikacije, te da takvi podaci ne mogu biti osnova za pokretanje pravnog postupka.

Marsela Bajramović, advokatica Alme Destanović, zatražila je da se njenoj branjenici izreknu mjere zabrane jer se radi o samohranoj majci.

Oduzeti su šest luksuznih automobila, oko 200.000 KM, skupocjeni nakit, tri pištolja, 248 mašina za rudarenje kriptovalu­ta vrijednost­i oko 1.200.000 dolara

Silom do firme

- Admir Arnautović Šmrk i Adnan Maglić došli su da preuzmu parking Telali i istjerali firmu koja je imala legalno korištenje. Pronađeno je enormno bogatstvo kod Hadžibajri­ća i u sefu Amile, kćerke, nađen je novac u eurima i markama i još se traga za novcem, naveli su tužioci.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjese­čni pritvor Ibrahimu Hadžibajri­ću i Almi Destanović. Istovremen­o, Sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcij­a i to Ibrahimu Hadžibajri­ću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirana 161.000 KM.

Sud BIH odredio je pritvor za četiri osobe uhapšene u ovoj akciji, i to Seidu Hadžibajri­ću, Karišiku, Dediću i Emini Rogo. Njih Tužilaštvo BIH tereti za organizira­ni kriminal povezan sa pranjem novca i koruptivni­m krivičnim djelima.

 ?? ?? Pronađen je novac u različitim valutama
Pronađen je novac u različitim valutama
 ?? ?? Zaplijenje­ni su pištolji i više stotina komada municije
Zaplijenje­ni su pištolji i više stotina komada municije
 ?? ?? Jedan od dva oduzeta mercedesa
Jedan od dva oduzeta mercedesa

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina