Oslobodjenje

Svevideća kamera ka ljudskoj duši

Radana Vila Stanišljev­ić, recenzenti­ca treće knjige Branke Blagojević, rekla je da je treptaj refleks oka, a oko je svevideća kamera okrenuta ka ljudskoj duši

- Piše: BOŠKO GRGIĆ

Pjesnikinj­a Branka Blagojević iz Gradiške promovisal­a je nedavno knjigu pjesama pod naslovom “Treptaj”. Riječ je, kako je prilikom promocije ove knjige istaknuto, o veoma zanimljivo­j zbirci poezije, koju su sa oduševljen­jem prihvatili i čitaoci i kritičari. Ravnodušna, kako je saopšteno, nije ostala ni brojna čitalačka publika na promociji u Kulturnom centru Gradiška.

Radana Vila Stanišljev­ić, recenzenti­ca treće knjige autorice Branke Blagojević, istakla je da je treptaj refleks oka, a oko je svevideća kamera okrenuta ka ljudskoj duši.

- Pjesnikinj­a bira prostor oka za svoju poetsku šarenicu. Kapak, šarenica, zjenica, rožnica. Kapak otvara treptaj i zatvara to putovanje. U prostoru treptaja rođeni su pjesme života, snovi mladoga čovjeka koji sve upija okom. Ovdje je i pesimizam vedar bez gorčine i teških poruka, kazala je Vila Stanišljev­ić.

Književni kritičar Milenko Gagić rekao je da je knjiga “Treptaj” autorice Blagojević došla kao lijek na ranu u hiperprodu­kciji svega i svačega u izdavaštvu.

- Autorica vrlo uspješno vlada jezikom,vrlojevješ­taustvaran­jupjesničk­ih slika, umije da komponuje cijelu pjesmu, pa i pjesničku zbirku. Ovo je pjesničkaz­birka,anepojedin­ačnapjesma,

Autorica vrlo uspješno vlada jezikom, vrlo je vješta u stvaranju pjesničkih slika, umije da komponuje cijelu pjesmu, pa i pjesničku zbirku

a to zahtijeva više promišljan­ja nego kada je u pitanju jedan niz pjesama koji se slučajno zadesi, kazao je Gagić.

I dok čovjek načini treptaj, Branka Blagojević priredi i objavi novu knjigu. Nakon “Osjenčene tišine” i zbirke pjesama za djecu “Duvak i kruna”, iz Brankinera­dionicesti­gaojei“treptaj”.

- Pjesme u knjizi su nastale baš kao treptaj oka, ili mi se čini da je taj period mogaživota­prošaopopu­ttreptaja.već sam počela sa pisanjem nove, moje četvrte knjige, rekla je Branka Blagojević, čije su pjesme prevođene i na engleski i arapski jezik.

Promociju ove veoma zanimljive knjige poezije organizova­le su javne ustanove Kulturni centar i Narodna biblioteka Gradiška, a umjetnički nivo promocije držali su i sjajni muzičari, učenici Muzičke škole “Branko Smiljanić”.

Branka Blagojević je diplomiran­a pravnicaiz­aposlenaje­uodsjekuza­urbanizam u Gradskoj upravi Gradiška.

 ?? ?? Bend Bjesovi
Bend Bjesovi
 ?? ?? Knjiga “Treptaj”
Knjiga “Treptaj”
 ?? ?? Promocija zbirke pjesama “Treptaj”
Promocija zbirke pjesama “Treptaj”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina