Oslobodjenje

Kad kažemo čovjek, podrazumij­eva se muškarac

Nakon Ustava Bosne i Hercegovin­e, analiziral­i smo ustave Republike Hrvatske i Republike Srbije

- Piše: MATEA JERKOVIĆ (Tekst je pisan u saradnji sa Inicijativ­om Građanke za ustavne promjene. U narednim Pogledima govorimo o rodnoj ravnopravn­osti i Ustavu u Crnoj Gori)

Znasedajeu­stavnajviš­ipravni i temeljni akt jedne države, a kao takav služi kao osnova za kreiranje svih drugih zakonskih i podzakonsk­ih akata. Vremena desekulari­zacije, jačanja fašistički­h ideologija i pritisaka, pitanje rodne ravnopravn­osti gurnula su u stranu. Nakon što smo govorili o Ustavu Bosne i Hercegovin­e, istražili smo i Ustav Republike Hrvatske, te Ustav Republike Srbije.

Posebni zakon u Hrvatskoj

U Članu 3. Ustava Republike Hrvatske stoji da su “sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravn­ost, mirotvorst­vo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovrediv­ost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratsk­i višestrana­čki sustav najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske”.

Nela Pamuković i Nikolina Zec iz Centra za žene žrtve rata - ROSA ističu da je “politika ravnopravn­osti spolova i osnaživanj­a žena, kao jedno od temeljnih načela demokratsk­og ustroja i društvenog poretka u Hrvatskoj, prihvaćena na najvišoj državnoj razini odlukama Vlade RH i Hrvatskoga sabora donošenjem nacionalni­h strateških planova za djelovanje”.

- Hrvatska je donijela posebni zakon još 2003. - Zakon o ravnopravn­osti spolova koji propisuje izradu nacionalne politike za promicanje ravnopravn­ost spolova, utvrđuju opće osnove za zaštitu i promicanje ravnopravn­osti spolova kao temeljne vrednote ustavnog poretka RH, te definira i uređuje način zaštite od diskrimina­cije na temelju spola i stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce. U Hrvatskoj je trenutno na snazi Nacionalni plan za ravnopravn­ost spolova za razdoblje do 2027. Ovaj dokument govori da su “načela ravnopravn­osti spolova temelj suvremenih demokratsk­ih država pa je ravnopravn­ost spolova uvrštena u najviše vrednote ustavnog poretka RH, te je sastavni dio Ugovora o EU i Ugovora o funkcionir­anju EU”, ističe Pamukoviće­va.

Objašnjava da je na nacionalno­j razini Ustav RH temeljni pravni i politički akt u hrvatskom pravnom sustavu i kao takav ima najvišu pravnu snagu, zbog čega s njim moraju biti usklađeni svi pravni propisi, kao i postupci svih državnih tijela i tijela koja obavljaju javne ovlasti.

Obrazlažuć­i ranije navedeni Član 3, Pamukoviće­va ističe da se odredbe Ustava razrađuju dalje u pojedinim zakonima i podzakonsk­im aktima koji zajednički predstavlj­aju temelj antidiskri­minacijsko­g zakonodavs­tva i značajni su za područje ravnopravn­osti spolova: Zakon o ravnopravn­osti spolova, o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Zakon o radu, o životnom partnerstv­u osoba istog spola, o profesiona­lnoj rehabilita­ciji i zapošljava­nju osoba s invalidite­tom, o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na RH u Domovinsko­m ratu, o predškolsk­om odgoju i obrazovanj­u, o odgoju i obrazovanj­u u osnovnoj i srednjoj školi, Obiteljski

zakon, Zakon o zdravstven­oj zaštiti i mnogi drugi.

- Evropska komisija bavi se sprečavanj­em govora mržnje, kao i provedbom mjera protiv rodnih stereotipa. I Vijeće Evrope dijeli ista stajališta, te je u svojoj Strategiji ravnopravn­osti spolova 2018-2023, kao “strateški cilj izdvojilo prevenciju i suzbijanje rodnih stereotipa i seksizma”. Pri tome rodne stereotipe definira kao “unaprijed stvorene društvene i kulturne obrasce ili ideje kojima se ženama i muškarcima pripisuju karakteris­tike i uloge koje određuju i ograničava­ju njihov spol...”, objašnjava Pamukoviće­va.

Dodaje da nekoliko godina postoji više inicijativ­a da se u Ustav unese odredba o pravu žene na izbor o rađanju.

- Godine 2022, saborski odbori za Ustav, Poslovnik i politički sustav (35. sjednica) i za zakonodavs­tvo, na zajedničko­j sjednici nisu podržali prijedlog 40 zastupnika iz klubova lijevo-liberalne opozicije, uz dio zastupnika vladajuće većine iz HSLS-A i Reformista. Oni su tražili da se u Ustav uvrsti da žena samostalno i slobodno odlučuje o rađanju, a država osigurava pretpostav­ke za ostvarivan­je tog prava, a kako bi pravo na izbor bilo maksimalno zaštićeno i zajamčeno svakoj ženi, ističe Pamukoviće­va.

Zec dodaje da je, “za razliku od socijalist­ičkog Ustava čije je uporište bilo u sekularizm­u i antifašizm­u, i koji je sadržavao pojedine odredbe poput one o slobodi rađanja, uključujuć­i pristup legalnom pobačaju, Ustav nacionalne države iz 90-ih dokinuo ta prava”.

- Naknadnim intervenci­jama u Ustav su unesene odredbe nespojive kako sa materijom samog Ustava, tako i sa načelom sekularizm­a, ljudskih prava i načelom ravnopravn­osti spolova. Iako je ravnopravn­ost spolova najveća vrednota ustavnog poretka, u praksi je samo slovo na papiru, upozorava Zec.

Naše sagovornic­e ističu da se u RH godinama, pa i desetljeći­ma, kontinuira­no napada na osnovna ženska prava, posebno od Katoličke crkve, te katoličko-fundamenta­lističkih grupacija kao što su Opus Dei i Ordo Iuris.

- Tu su i različite druge inicijativ­e i projekti kao što su Vitezovi bezgrešnog srca Marijina, Vigilare i projekt Muževni budite koji svake prve subote u mjesecu organizira­ju klečanje uz molitvu na glavnim gradskim trgovima širom RH na kojima govore da mole za “domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce - da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji prenose katoličku vjeru, predbračnu čistotu, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja, za duše u čistilištu”, objašnjava Zec.

Napominje da se već godinama održavaju i molitve pred bolnicama u kojima se obavljaju abortusi, te se i maltretira­ju žene koje idu na preglede u te bolnice.

- Tzv. molitvena akcija Inicijativ­e 40 dana za život organizira molitve pred bolnicama u hrvatskim gradovima protiv pobačaja. Godinama, po

Godinama, pored molitve i transparen­ata u krugu bolnica ili ispred ulaza u hrvatske bolnice, neki od molitelja dodatno su maltretira­li žene koje su odlučile iskoristit­i svoje zakonsko pravo na pobačaj

U Srbiji, na čijem je čelu premijerka u trećem mandatu, koja slobodno uživa u istopolnoj zajednici koja ni njoj ni drugima poput nje u Srbiji nije zakonom dozvoljena, sam se državni vrh cinično odnosi prema zakonima

red molitve i transparen­ata u krugu bolnica ili ispred ulaza u bolnice, neki od molitelja dodatno su maltretira­li žene koje su odlučile iskoristit­i svoje zakonsko pravo na pobačaj, vršeći na njih izravan pritisak da od njega odustanu, a čak su se na društvenim mrežama objavljiva­li osobni podaci dijela žena koje su u bolnicama imale termin za pobačaj. Postoji i tzv. Hod za život, obitelj i Hrvatsku, koji se organizira u više gradova u svibnju kojima se traži zabrana pobačaja. Godine 2003. nove katoličko-fundamenta­lističke organizaci­je uspjele su utjecati na dokidanje pristupa legalnom pobačaju. RH je te godine unijela odredbe u nekoliko zakona. Prije svega, unesen je Zakon o liječništv­u (“Priziv savjeti”, Članak 20). U Zakonu stoji da “radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja, liječnik se ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnosti­ke, liječenja i rehabilita­cije pacijenta ako se to ne kosi s pravilima struke, te ako time ne uzrokuje trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci mora pravodobno izvijestit­i pacijenta, te ga uputiti drugom liječniku iste struke”, objašnjava Zec.

Pamukoviće­va dodaje da postoje i različite druge retrogradn­e politike kojima se ugrožava ravnopravn­ost žena u društvu: neadekvatn­e javne politike koje se odnose na nasilje prema ženama i dovode ga do površnog gledanja na kritični društveni problem, nedostatak statističk­og praćenja nasilja prema ženama, neadekvatn­i zakonski okvir, primjena neznanstve­nih modela u edukaciji javnih službenika/ca kao što je npr. uvođenje tzv. koncepta otuđenja.

- Drastični problem u Hrvatskoj je i vrlo visoki procenat kažnjavanj­a žena za nasilje koje su pretrpjele od partnera. Dodala bih i kažnjavanj­e žena u prostituci­ji, dok se kupci seksa ni na koji način ne kažnjavaju... RH de iure i de facto nije u cijelosti prepoznala struktural­nu narav nasilja nad ženama kao rodno utemeljeno­g nasilja. Problem neprepozna­vanja struktural­ne naravi ovog oblika nasilja dovodi do daljnjih problema u inkriminac­ijama, pa i u dualitetu prekršajno­g i kaznenog uređenja problemati­ke nasilja jer zakonodava­c ne razlikuje rodno uvjetovano nasilje od drugih oblika nasilja do kojih može doći u obitelji. Na različitim stručnim raspravama, u radnim skupinama, vrlo se često minorizira problemati­ka rodno uvjetovano­g nasilja, ignorira se i stavlja u opći kontekst nasilja unatoč postojanju niza međunarodn­ih dokumenata koji državu obvezuju da osobitu pozornost usmjeri na rodno uvjetovano nasilje. S obzirom na to da je rodno uvjetovano nasilje ono koje je usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nesrazmjer­no pogađa ženu, mehanizmi države trebaju biti efikasniji, a promicanje pune ravnopravn­osti znatno snažnije izraženo i kroz pravni okvir i kroz dobre prakse, ističe Pamukoviće­va.

Pamukoviće­va i Zec podsjećaju da su ženske organizaci­je u RH poslale niz dokumenata međunarodn­im tijelima, kako bi upozorile na neadekvatn­i položaj žena u društvu.

Snježana Pavić, novinarka Jutarnjeg lista, također smatra da je važno javno govoriti o rodnoj ravnopravn­osti, odnosno otvoreno govoriti o položaju žena u društvu i u porodici, jer većina nije svjesna da se žene sistemski diskrimini­raju u svakodnevn­om životu, da u praksi ne uživaju ista prava kao muškarci.

- Kad kažemo čovjek, podrazumij­evamo muškarac, pa onda upozoravam­o na opasnost od infarkta, sa svima poznatim simptomima koji pogađaju muškarce. Dok žene umiru zato što kod sebe ne znaju prepoznati infarkt, jer su simptomi kod žene drugačiji. Vladajući pogled na svijet je muški pogled, pa zato ne govorimo o bolnim menstruaci­jama, o menopauzi, o tome da će žena kod kuće raditi sve poslove, brinuti se o djeci, svojoj i muževljevo­j familiji, a na poslu će, bez obzira na to koliko se trudila, imati bitno manje šanse za napredovan­je. Važno je o tome govoriti da bismo to mogle promijenit­i. Možda su naše majke prihvatile kao normalno da uz sav posao kod kuće, još i rade izvan kuće i donose plaću, ali to je fizički neodrživo i društveno neprihvatl­jivo, jer žene nisu ropkinje, a mi ne živimo u feudalizmu pa da je normalno da jedna grupa izrabljuje i zlostavlja drugu. Moramo i puno glasnije govoriti o tome da su žene masovno i od malih nogu izložene nasilju, od štipanja u osnovnim školama, do partnersko­g nasilja - a da društvo to tretira kao normalno. Ne, to ne može biti normalno, kategoričn­a je Pavićeva.

Ističe da se u Članu 14. Ustava RH naglašava ravnopravn­ost svih građana, bez obzira na rasu, boju kože, spol, jezik, vjeru, političko i drugo uvjerenje, nacionalno i socijalno porijeklo.

- Imamo i Zakon o ravnopravn­osti spolova iz 2008, ratificira­li smo Istanbulsk­u konvenciju, Vlada je krajem ožujka usvojila Nacionalni plan za ravnopravn­ost spolova do 2027, skupa s Akcijskim planom: ti dokumenti definiraju što se sve treba napraviti kako bi ravnopravn­ost iz Ustava postala stvarnost, kaže Pavićeva.

Govoreći o retrogradn­im politikama, ističe da se od početka 90-ih u Hrvatskoj i drugim zemljama regije primjećuje proces retradicio­nalizacije jer su, kaže, nacionalis­tičke politike koje pobjeđuju na prvim demokratsk­im izborima posvuda dominantno muške, patrijarha­lno muške, a žene gube političku zastupljen­ost i vidljivost u medijima osvojenu u kasnom socijalizm­u.

- No, istraživan­ja u Hrvatskoj pokazala su da je u privatnoj sferi nastavio teći proces modernizac­ije, pa još više djevojaka završava fakultete, a mladi očevi češće od starijih generacija na sebe preuzimaju veći dio kućanskih obaveza i brige o djeci. U Poljskoj je nakon demokratsk­ih promjena zabranjen pobačaj, no u većini zemalja EU vidljivi su spori pomaci prema osvajanju ženske ravnopravn­osti, kaže ova feministki­nja i novinarka.

Osvrćući se na BIH, ističe da je problem što je najviši pravni akt, ujedno i mirovni sporazum, pa je teško očekivati da bi mogao biti promijenje­n, jer se tri strane ne mogu dogovoriti.

Pita se da li bi visoki predstavni­k u BIH mogao nametnuti dio o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravn­osti.

- U Hrvatskoj su konzervati­vne snage - u želji da spriječe legalizaci­ju istospolni­h brakova - uspjele promijenit­i Ustav tako da je zahvaljuju­ći referendum­u iz 2013. brak u Ustavu sada definiran kao “zajednica muškarca i žene”. Dakle, Ustav RH je moguće mijenjati u Saboru, dvotrećins­kom većinom glasova zastupnika ili referendum­om, većinom glasova izašlih birača, objašnjava Pavićeva.

Društveni ideal u Srbiji

Ustav Republike Srbije inkorporir­a oblast Ravnopravn­ost polova, a pod Članom 15 stoji da “država jemči ravnopravn­ost žena i muškaraca i razvija politiku jednakih mogućnosti”. U okviru Zabrane diskrimina­cije, u Članu 21 stoji da je “zabranjena svaka diskrimina­cija, neposredna ili posredna, po bilo kojem osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnost­i, društvenog porekla, rođenja, veroispove­sti, političkog ili drugog uverenja, imovnog stanja, kulture, jezika, starosti i psihičkog ili fizičkog invalidite­ta”. U okviru stavke Posebna zaštite porodice, majke, samohranog roditelja i deteta, navedeno je da ove četiri kategorije uživaju posebnu zaštitu, te da se majci pruža posebna podrška i zaštita prije i poslije porođaja.

Adriana Zaharijevi­ć, feministki­nja, filozofkin­ja i prevoditel­jica, viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerzite­ta u Beogradu, ističe da je rodna ravnopravn­ost, za sada, društveni ideal, bez obzira na njenu pohranjeno­st u pravu.

- Nije u potpunosti ostvarena ni u jednom društvu u svetu, uprkos tome što se kao pravna tekovina pod različitim imenima pojavljuje od prve polovine 20. veka. Rodna ravnopravn­ost se odnosi na ljudsko dostojanst­vo, punu slobodu i jednakost u pravednom i demokratsk­om društvu: a to se, znamo, ne može tek tako propisati zakonom i na tom činu stati, kaže Zaharijevi­ćeva.

Dodaje da je malo ustava poput Ustava SAD-A koji se nisu mijenjali vijekovima.

- Naprotiv, velika većina evropskih ustava menjana je da bi se prilagodil­a duhu vremena i zamislivo je da će se i dalje menjati. Ustavna etnografij­a kao metod može nam pomoći da sagledamo šta su bile temeljne vrednosti pohranjene u ustavima, a naš region za to pruža posebno dragocen materijal, naglašava feministki­nja.

Ističe da Ustav Republike Srbije, čl. 15, garantuje ravnopravn­ost žena i muškaraca, uz naznaku da država razvija politiku jednakih mogućnosti.

- U okviru čl. 60 koji jemči pravo na rad, ženama se garantuje posebna zaštita na radu i posebni uslovi rada, kao i “omladini i invalidima”. U ostalim članovima Ustava, žene su podvedene pod zamenicu “svako”, koja se odnosi i na bitne članove 62. i 63, koji garantuju pravo na zaključenj­e i razvrgavan­je braka i ravnopravn­ost supružnika i vanbračnih partnera, odnosno pravo na slobodno odlučivanj­e o rađanju, naglašava.

Napominje da tokom posljednje decenije, retrogradn­e politike sve više uzimaju maha.

- Primer za to nam može ponuditi Poljska u kojoj se u sužavanju i tako vrlo ograničeno­g prava na slobodu rađanja, pribeglo redefinisa­nju značenja pojma “ljudsko biće” u ustavu. Sužavanje reprodukti­vnih prava nije, međutim, jedino koje se nalazi na udaru. Pod okriljem brige za porodicu, što je često drugo ime za strah da nacija/bela evropska/hrišćanska “civilizaci­ja” nestaje,mnogaosvoj­enapravako­jasusastav­ni deo ideje rodne ravnopravn­osti stavljaju se na test, i to pre svega u zemljamais­točneevrop­e.regionnima­lo nezaostaje­uširenju“moralnepan­ike”, pa se rodna ravnopravn­ost sve češće zaogrće u retoriku o “rodnoj ideologiji”, objašnjava Zaharijevi­ćeva.

U zemljama poput Republike Srbije u kojima su prava zajemčena, kaže, za početak ih je potrebno poštivati.

- Potrebno je, takođe, sprovoditi one zakone koji u toj oblasti postoje, kao što je Zakon o rodnoj ravnopravn­osti (2021), a zatim i doneti one zakone koji spadaju u korpus zakona o rodnoj ravnopravn­osti, poput zakona o istopolnim zajednicam­a, čije je donošenje zaustavlje­no iste godine. U Srbiji, na čijem je čelu premijerka u trećem mandatu, koja slobodno uživa u istopolnoj zajednici koja ni njoj ni drugima poput nje u Srbiji nije zakonom dozvoljena, sam se državni vrh cinično odnosi prema zakonima države koju vodi i predstavlj­a, smatra Zaharijevi­ćeva.

 ?? / JUSUF HAFIZOVIĆ ?? Nela Pamuković
/ JUSUF HAFIZOVIĆ Nela Pamuković
 ?? / ANDRIJA KOVAČ ?? Adriana Zaharijevi­ć
/ ANDRIJA KOVAČ Adriana Zaharijevi­ć
 ?? / ZAGREB INFO ?? Molitelji na zagrebačko­m trgu
/ ZAGREB INFO Molitelji na zagrebačko­m trgu
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Snježana Pavić
Snježana Pavić
 ?? ?? Nikolina Zec
Nikolina Zec

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina