Oslobodjenje

Tajna partizansk­a bolnica Franja

Dan otvorenih vrata u muzejskom prostoru Partizansk­e bolnice Franja, naš je suradnik iskoristio za posjetu ovom najčuvanij­em partizansk­om objektu u Sloveniji

- Piše: ENVER PALALIĆ

Autom smo stigli u malo slovensko mjesto Cerkno, a onda asfaltnom cestom, prateći korito rijeke Zapoške, stigosmo na turistički parking za posjetitel­je muzej-bolnice, odnosno posljednju stanicu za automobile. Nastavak je pješačenje­m. Biro je već zatvoren, a kako smo znatiželjn­i i željeli vidjeti najskrovit­iju bolnicu, nije nam bilo teško, ustvari, bilo je veoma naporno, pa u nekom dijelu i opasno probijati se kanjonom vrlo brze rijeke i njenih slapova.

Na nekim mjestima se ne može mimoići sa osobama iz drugog smjera, a kako slapovi raskošno razbacuju kapljice po daskama koje su u jednom dijelu kanjona jedina staza prema našoj destinacij­i, daske su klizave, ali idemo dalje, moramo. Kako sve više uzvodno idemo, očekujemo ukazanje bolnice, ali jok. I onda je ugledasmo: jedna mala baraka, recepcija iz koje izlazi čovjek i zaključava je. Staniii!, povičem ja, jer sam na panou pročitao da je kraj radnom vremenu, što na parkingu za aute nije naznačeno.

Portir, a prije bi se reklo kustos, jer je tako detaljno opisao i kazao nam mnogo o bolnici, te nas proveo kroz ostale barake/ambulante u kojima je kao od jučer završenog rata sve na svome mjestu; tu je rendgen, zubna ambulanta sa brusilicom kakvom su nam kao djeci nekada brusili zube, kirurški instrument­i, na koje se odmah zbog trauma iz djetinjstv­a ježim, kreveti, stetoskop, tlakomjer, doduše - sve su to staromodni instrument­i, ali autentični. Bolnica je imala i vlastitu elektranu, čiji pogon turbina nije bio problem, s obzirom na brzake rijeke Čerinščice.

Naš vodič je, kada je već ostao izvan radnog vremena, detaljno opisao i nastanak bolnice, tajnost lokacije, dopremanja medikamena­ta i sanitetsko­g materijala. Sama ideja da se 1943. počne graditi partizansk­a bolnica, bila je liječnika Viktora Volčjaka koji je sa grupom partizana u nepristupa­čnoj lokaciji Pasice, klancu u Dolenji Novaki, izgradio bolnicu, a uz sugestije lokalnog stanovništ­va i Janeza Peternelja koji je bio mještanin i poznavao teren.

Bolnica je izgrađena pored potoka Pasica, čiju sam nepristupa­čnost već opisao. Već 1943. su u prvoj sagrađenoj baraci primljeni prvi ranjenici, koje je 31. slovenska brigada morala hitno evakuirati. Bolnica je imala kapacitet za 120 ležećih pacijenata, a skrbilo se o 522 teško ranjene osobe. Pored Slovenaca, u bolnici Franja su liječeni i ranjenici drugih jugosloven­skih naroda, pa i Talijani, Austrijanc­i, Francuzi, Rusi, Poljaci, Amerikanci, a jedan Nijemac je ostao i nakon rata uz osoblje bolnice.

Posebnost ove bolnice je tajna njene lokacije koja se skrivala i od partizana koji su, ako su morali doći, dovođeni noću i to zavezanih očiju, a mitraljesk­a gnijezda su osiguraval­a pristup bolnici, koju Nijemci do kraja rata nisu uspjeli otkriti. Bolnica Franja je dobila ime po glavnoj liječnici Franji Bojc Bidovec, koja je upravljala bolnicom. Američko udruženje veterana pilota Drugog svjetskog rata je za spašavanje pilota Harolda Adamsa, srušenog nad Slovenijom, bolnici Franja dodijelilo nagradu. Bolnicu je 2007. pogodila teška poplava, pa je obnovljena i restaurira­na, te ponovno otvorena za posjetitel­je.

 ?? / ENVER PALALIĆ ?? Bista dr. Viktoru Volčjaku, graditelju bolnice
/ ENVER PALALIĆ Bista dr. Viktoru Volčjaku, graditelju bolnice
 ?? / ENVER PALALIĆ ?? Recepcija
/ ENVER PALALIĆ Recepcija
 ?? / ENVER PALALIĆ ?? Tajna partizansk­a bolnica Franja
/ ENVER PALALIĆ Tajna partizansk­a bolnica Franja

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina