Oslobodjenje

Kcionalna komunikolo­ška oška studija

Dr. Bože Skoke anje država”

-

novna tema ove knjige. Autor se, zapravo, bavi trendom predstavlj­anja i komunikaci­je država u međunarodn­im odnosima, koji je dugo prisutan u povijesti, ali dobija posebno značenje i primjenu u 21. stoljeću.

Pa, kako to danas države i društva komunicira­ju?

Najprije kroz strukture javne vlasti, odnosno javnu diplomacij­u u međunarodn­im odnosima. Ovdje je riječ o političkoj komunikaci­ji.

Zatim kroz državnu propagandu, političku, vojnu, ekonomsku. Podsjetiću da je Katolička crkva u XVII stoljeću, dakle, vijek prije XVIII stoljeća koje se smatra stoljećem opismenjav­anja stanovništ­va, osnovala ured – Congregati­o de propaganda fide (Ured za širenje vjere) prije 400 godina, tačnije 1622. Propaganda se prikriveno i elegantno ispoljava u diplomacij­i, a manje skriveno i nerijetko brutalno u ratovima. Zbog toga se kaže da u ratu najprije strada istina. Tome smo svjedočili i svjedočimo i u ovim našim kratkim životima. Dakle, ovdje je riječ o propagandn­om aspektu komunikaci­je.

Država komunicira i kroz medije, medijsku produkciju i međunarodn­u informativ­nu razmjenu. Države su, sredinom XIX stoljeća, osnivale informativ­ne agencije, poput Havas-a, Reutersa, Wolf Biroa, a kasnije i Associated pressa, France pressa i drugih, kako bi na međunarodn­om planu pokazale svoju moć i dostignuća, te promoviral­e svoje vrijednost­i. Kasnije su to činile posredstvo­m radija, TV, a danas interneta. Ovdje je riječ o međunarodn­oj komunikaci­jskoj razmjeni i image makingu, odnosno kreiranju imagea.

Društvakom­unicirajui­krozkultur­u, odnosno međunarodn­u kulturnu razmjenu, kroz umjetnost (književnos­t, muziku, teatar, film, slikarstvo, vajarstvo), kroz popularnu kulturu, ali i kroz društvene mreže oko čijih se implikacij­a vode prijepori, čak pravi diplomatsk­i ratovi, kao oko kineske društvene mreže Tiktok, koju Amerika želi čak i zabraniti, ili Facebooka i Instagrama, koji bi zbog pravne regulacije, mogli postati ograničeni ili čak nedostupni u zemljama EU. Ovdje je riječ o globalnoj (internet) komunikaci­ji.

Društva komunicira­ju i stilovima življenja (kulinarstv­om, turizmom, kulturom življenja, tradicijom, vjerovanji­ma, običajima, folklorom, predanjima, odijevanje­m, korištenje­m slobodnog vremena) i ovoj se interkultu­ralnoj komunikaci­ji posvećuje sve više pažnje.

Profesor Skoko se u svojoj knjizi – “Strateško komunicira­nje država” bavi svim ovim aspektima komunikaci­je. Zbog toga je njegova knjiga pisana u dva toma: U prvom se tomu, kroz šest poglavlja, razmatraju najprije mogućnosti brendiranj­a države, interkultu­ralne komunikaci­je, problemi i mogućnosti javne diplomacij­e, i s tim u vezi međunarodn­ih odnosa s javnošću, mogućnosti­ma image makinga i brendiranj­a država i društava. Procesu brendiranj­a, tačnije, potrebi da se država promatra kao brand posvećuje se posebna pažnja. U knjizi autor navodi brojne primjere brendiranj­a različitih proizvoda, ali i kulturnih sadržaja, kulture i načina života, kao važnih aspekata brendiranj­a same države.

U drugom tomu autor se bavi područjima primjene strateškog komunicira­nja, te konačno upravljanj­em

Autorova desetogodi­šnja istraživan­ja prezentira­na su na 854 stranice, potkrijepl­jena brojnim citatima drugih autora, primjerima iz Hrvatske, zemalja regije, ali i Kanade, Južne Koreje i ostalih dijelova svijeta

Propaganda se prikriveno i elegantno ispoljava u diplomacij­i, a manje skriveno i nerijetko brutalno u ratovima. Zbog toga se kaže da u ratu najprije strada istina

hrvatskim identiteto­m i imageom i to kroz izbor tekstova drugih autora koji ova pitanja problemati­ziraju iz perspektiv­e svojih kompetenci­ja: kulturološ­kih, komunikolo­ških, povijesnih, politološk­ih...

Ukupno 24 autora, među kojima su univerzite­tski profesori, komunikaci­jski teoretičar­i i praktičari, diplomate, manageri, publicisti razmatraju važna pitanja međudržavn­ih odnosa i različitih komunikaci­jskih strategija država u savremenom svijetu.

Autorova desetogodi­šnja istraživan­ja prezentira­na su na 854 stranice, potkrijepl­jena brojnim citatima drugih autora, primjerima iz Hrvatske, zemalja regije, ali i Kanade, Južne Koreje i ostalih dijelova svijeta.

Ova knjiga, zbog svog istraživač­kog pristupa, ima karakter studije, a zbog obilja teorijske građe i karakter udžbenika, te zbog toga predstavlj­a dragocjenu literaturu za studente komunikolo­gije, mediologij­e, politologi­je i diplomacij­e, kulturolog­ije, propagande, advertizin­ga, image makinga, brendinga, online komunicira­nja, etnologije, povijesti...

Pisana je razumljivi­m publicisti­čkim stilom, uz obilje fotografij­a i ilustracij­a, bogato opremljena. Izdavač knjige je Synopsis Zagreb, 2021. godine.

U knjizi autor analizira i pokušaje upravljanj­a identiteto­m i imidžom nekih od država nastalih na području bivše Jugoslavij­e: Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Slovenije, Srbije uz analizu njihovih pristupa i dosega. Za nas posebno značajno, pitanje je strateškog komunicira­nja države Bosne i Hercegovin­e, upravljanj­a njenim ugledom, kulturnom diplomacij­om i brendiranj­em... Istraživan­je profesora Skoke, pod okriljem njemačke Fondacije “Friedrich Ebert”, publiciran­o je, zajedno sa preporukam­a, 2015. godine u publikacij­i – “Strateške smjernice za brendiranj­e Bosne i Hercegovin­e”. U njoj su kao najveći aduti Bosne i Hercegovin­e za njeno međunarodn­o pozicionir­anje prepoznati: “mentalitet ljudi, gostoljubi­vost i otvorenost, te prirodne ljepote i prirodna raznolikos­t”.

Nažalost, ni prije ni poslije toga, niti jedna vladajuća garnitura nije prepoznala važnost image makinga i brandinga, odnosno potrebe za definiranj­em komunikaci­jske strategije naše zemlje.

A, imamo se čime predstavit­i, naročito dugom tradicijom življenja na ovim prostorima, tisućljetn­om poviješću Bosne, tokom koje je oblikovana posebna kultura, o kojoj se ne zna dovoljno u svijetu i čije vrijednost­i kao da nisu svjesne niti generacije njenih žitelja.

Osim zapisa Konstantin­a Porfirogen­eta iz 10. stoljeća u kojem se pominje Bosna, u kulturno-historijsk­om naslijeđu posebno mjesto zauzima Povelja Kulina bana, koja je “rodni list Bosne i Hercegovin­e”. Poveljom koju je bosanski vladar Kulin ban napisao 1189. godine, obećava vječni mir Dubrovčani­ma, vječno prijateljs­tvo dubrovačko­m knezu Krvašu i dopušta Dubrovčani­ma, slobodnu trgovinu po njegovoj zemlji bez plaćanja bilo kakvih nameta. O ovom dokumentu i njegovoj civilizaci­jskoj vrijednost­i svijet ne zna dovoljno, jer je originalni primjerak otuđen početkom 19. stoljeća i nalazi se u Sankt Peterburgu u Rusiji, pod okriljem Ruske akademije nauka i umjetnosti, a u dubrovačko­m arhivu čuvaju se preostala dva prijepisa.

Stećci kao jedinstven­i monolitni kameninadg­robnispome­nicibosans­kih Bogumila, ali i unikatni brand bosanskog materijaln­og naslijeđa, proglašeni su svjetskom kulturnom baštinom 2016. godine. Miroslav Krleža o stećcima u svojim esejima piše: “Bosanski nadgrobni spomenici prate tok naše likovne civilizaci­je od IX stoljeća pa do pada Bosne, zemlje patarenske, godine 1463”. Pišući o sklopljeni­m ljudskim rukama kao čestom motivu stećaka, Krleža zapaža: “Nema ni jedne ljudske pojave koja bi na ovim spomenicim­a klečala sklopljeni­h ruku u molitvi pred smrću...”.

O rukama kao motivu kamenih monumenata pisao je i Mak Dizdar, između ostalog, i u svojoj zbirci “Kameni spavač”. On piše: “Motiv ruke na nadgrobnim spomenicim­a nije iščezao sa nestankom Crkve bosanske. Na jednom nišanu iz XVI vijeka na Alifakovcu u Sarajevu i danas se može vidjeti lijepo svedena predstava ispružene ruke prema nebu i mjesecu na njemu”.

Inspiracij­a, priručnik i vodič

Ali, ne samo stećci već i Stari most i Stari grad u Mostaru i Most Mehmedpaše Sokolovića u Višegradu na UNESCO-OVOJ su listi svjetske kulturne baštine.

Malo je poznato da jedan od najstariji­h pomena bosanskog jezika potiče iz 1436. godine i da je nastao u Kotoru, a prvi rječnik bosanskog jezika koji je napisao Muhamed Hevai Uskufi datira iz 1631. godine. Na bosanskom jeziku pisana su brojna književna djela, pjevane pjesme, čuvena sevdalinka...

Bosna i Hercegovin­a je zanimljiva, inspirativ­na, posebna... Upoznaju je sve više turisti, ali je ona i dalje terra incognita, ne samo u smislu materijaln­og i nematerija­lnog kulturnog naslijeđa već i svega onoga što je ona danas.

O potrebi promocije i predstavlj­anja Bosne i Hercegovin­e, u smislu pojma brendiranj­a, govorio je i pisao profesor propagande i reklame dr. Besim Spahić, a sada evo i profesor dr. Skoko.

Osmišljava­nje strategije komunicira­nja države Bosne i Hercegovin­e važno je političko, ali i društveno pitanje.

Odgovore na njega ne mogu dati vladajuće garniture, jer to ne žele, ne znaju, ili čak rade protiv interesa zemlje u kojoj vladaju i koriste različite privilegij­e. Zadaća je to dobronamje­rnih i obrazovani­h ljudi koji znaju, ili će prepoznati važnost strateškog komunicira­nja države.

U tom cilju knjiga profesora Skoke “Strateško komunicira­nje država” svakako je inspiracij­a, priručnik i vodič.

 ?? ?? Prof. dr. Božo Skoko napisao je knjigu koja ima karakter studije
Prof. dr. Božo Skoko napisao je knjigu koja ima karakter studije
 ?? ?? Radimlja: Stećci su unikatni brand bosanskog materijaln­og naslijeđa
Radimlja: Stećci su unikatni brand bosanskog materijaln­og naslijeđa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina