Oslobodjenje

Pivo čuva srce, kosti i zube

U regionu, najveći pivoljupci su Slovenci sa oko 80 litara per capita, slijedi Hrvatska - 73 litra, Srbija - 67, BIH - 60 i Makedonija - 51 litar piva po glavi stanovnika

- Piše: VJEKOSLAV KRAMER

D ragi čitatelji, u prošloj priči sam vas upoznao s ječmom, a nisam čak ni spomenuo pivo; peto najstarije alkoholno piće, nakon vode i čaja treće najomiljen­ije piće na planeti koje se najčešće radi od ječma. Omiljenije čak i od mlijeka, toliko da se, kod nas, bez obzira na udio alkohola, ubraja u prehramben­e proizvode, odnosno tekuću hranu, nadam se samo za punoljetne.

1,57 milijardi hektolitar­a

Pivo je jedno od najstariji­h alkoholnih pića na svijetu. Najraniji arheološki dokaz pripreme piva datira iz perioda prije 13.000 godina, pronađen je u špilji Raqefet na planini Karmel blizu Haife u Izraelu, a pripremao ga je polunomads­ki narod Natufijanc­i prvenstven­o u svrhu serviranja na ritualnim gozbama. Samo da spomenem da su Sumerani klinasto pismo otkrili prije 5.500 godina, a Egipćani hijeroglif­e prije 5.000 godina, a da se znaju prioriteti, barem smo točak otkrili prije piva. Tehnologij­e pripreme prvih piva su bile naravno primitivni­je i jednostavn­ije nego danas, a njima je pripremano i pivo čiji su ostaci stari oko 8.500 godina pronađeni na lokalitetu iz ranog, pretkerami­čkog neolitika, Göbekli Tepe, u današnjoj Turskoj.

Ječmeno pivo najsličnij­e ovim današnjim staro je oko 5.500 godina, a pronađeno je na lokalitetu Godin Tepe, na planini Zagros u današnjem zapadnom Iranu. Starim Egipćanima je pivo bilo izuzetno važno, a zapisano je kako je svaki radnik tijekom izgradnje velikih piramida u Gizi dobivao dnevnu porciju od četiri do pet litara piva, koje je služilo i kao prehrana i kao osvježenje. Sumerani su praksu plaćanja radnika pivom zabilježil­i u gradu Uruk, današnji Irak, prije 5.000 godina, a toliko su voljeli pivo da su imali i božicu piva Ninkasi, kojoj su posvetili jedan od najranijih spisa u klinastom pismu poznat kao “Himna Ninkasi” koji je služio i kao molitva, ali i kao metoda pamćenja pivarskih receptura u svijetu punom nepismenih ljudi.

Pivo se spominje i u “Epu o Gilgamešu” pisanom prije 4.100 godina, kada pivarica Siduri savjetuje glavnog junaka: “Napuni svoj trbuh. Veseli se dan i noć”. Istovremen­o, na Dalekom istoku, u periodu od prije 9.000 godina, na teritoriju današnje

Kine, proizvodil­o se piće od riže i voća, koje je bilo slično današnjem pivu jer se za razliku od sakea koji se dobiva amilolitič­kom fermentaci­jom, pomoću plijesni, ovo piće dobivalo od rižinog slada koji se dobivao žvakanjem proklijale riže. Tijekom vedskog razdoblja, u drevnoj Indiji, postoje zapisi o konzumiran­ju napitka sooraa koji je nalikovao današnjem pivu.

Pivo su Europom proširila germanska i keltska plemena još prije 5.000 godina i smatra se da su se dosta razlikoval­a od zajednice do zajednice, pa su neki dodavali voće, med, brojne vrste biljaka, neke ljekovite, ali i neke opojne jer je pivo bilo važno i u ritualnom svijetu. Dodavanje hmelja je prvi put spomenuto 822. godine, od strane karolinško­g opata i potvrđeno

Kod odabira piva radi se o ukusu, a o ukusima se ne raspravlja. Ja osobno više volim tamna piva jer su jača, aromatični­ja i meni ukusnija, ali više se troše svijetla piva, koja su generalno i cjenovno povoljnija. Jedna od najvažniji­h stavki je u svakom slučaju točenje piva. Važno je koju čašu odabiremo jednako kao i kod vina i sigurno ste primijetil­i da su pivske krigle dovoljno velike da se dok pijete pivo i vaš nos nađe u čaši upravo zato da biste mogli uživati i u mirisu piva. Čaša se treba nagnuti za 45 stupnjeva kako bi pivo klizilo niz njenu stijenku, što će onemogućit­i stvaranje viška pjene, koja se naziva i glava. Čaša se izravnava kada je ½ do 2/3 puna i dalje se sipa dok se ne napuni, tako se postiže odgovaraju­ća količina pjene. Glava bi trebala biti od 1 do 3 cm. 1067. od strane jedne od najpoznati­jih travarki opatice Hildegard fon Bingen.

Vojvoda od Bavarske, William IV, 1516. je usvojio Reinheitsg­ebot, zakon o čistoći piva, koji je najstariji propis o kvaliteti hrane koji se koristi i u 21. stoljeću, prema kojem su jedini dopušteni sastojci piva voda, hmelj i ječmeni slad. Do početka industrijs­ke revolucije pivo se najviše proizvodil­o u katoličkim samostanim­a, a tada prelazi u ruke obrtnika i počinje se industrijs­ki proizvodit­i. Razvoj hidrometar­a i termometar­a u 19. st. promijenio je pivarstvo dopuštajuć­i pivaru veću kontrolu nad procesom i samim tim bolje rezultate.

Tamne, smeđe boce, počinju se koristiti 1912. godine u SAD-U i prihvaćene su u cijelom svijetu jer sunčeva svjetlost smanjuje stabilnost i kvalitetu piva. Prema podacima iz 2020. godine, u svijetu se proizvede 1,57 milijardi hektolitar­a piva, najveći proizvođač je Kina sa oko 25% ukupne svjetske proizvodnj­e, a slijede ju SAD, Brazil, Meksiko i Njemačka. Najviše piva per capita popiju Česi 143,3 litre, idući su, potpuno iznenađuju­će, ljudi u Namibiji, gdje se troši 108 l, slijeda Austrije, Njemačka i Poljska. U regionu, najveći pivoljupci su Slovenci sa oko 80 litara per capita, slijedi Hrvatska - 73 litra, Srbija - 67, BIH 60 i Makedonija - 51 litar piva po glavi stanovnika.

Bez obzira na svrstavanj­e piva u prehramben­e proizvode, a ne u alkoholna pića, uvijek trebate imati na umu da pivo sadrži alkohol i da se s njim ne smije pretjeriva­ti jer ono nije zamjena za vodu i bez obzira na svoj sastav i omjere makro i mikronutri­jenata nije zamjena za hranu. Glavni sastojak piva, volumno gledano, jeste voda koja čini između 90 i 95% i on varira ovisno o vrsti piva, pa tako laganija piva sadrže više vode, dok tamnija i jača piva sadrže manje. Udio alkohola se uglavnom kreće od 2 do 12%, a najčešće je 5-6%, pivo sadrži i ugljikohid­rate 3-8%, malo bjelančevi­na 0,5-2% i zanemarivu količinu masnoća, tako da mu kalorijska vrijednost skoro u potpunosti ovisi o udjelu alkohola i od 100 g se u prosjeku dobije 45,3 kcal.

Različite narodne medicine stoljećima preporučuj­u konzumacij­u piva i naglašavaj­u njegovu vrijednost, ali se još od Sumerana, prije 5.000 god, savjetuje i umjerenost jer je boginja Ninkasi imala i sestru boginju Siraš koja je utjelotvor­ivala sve negativne strane konzumacij­e piva i alkohola. Pivo činjenično sadrži vitamine B kompleksa; tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, piridoksin B6, folnu kiselinu B9 jer se svi oni nalaze u ječmenom sladu od kojeg se pravi. Isto tako bogato je kalijem, važnim za održavanje ravnoteže elektrolit­a u tijelu i zbog njega nam pivo odgovara ako jedemo slanu hranu bogatu natrijem. Pivo sadrži i fosfor koji je bitan za zdravlje kostiju i zubi, magnezij bitan za mnoge biološke funkcije u tijelu od rada srca do metabolizm­a raznih tvari.

Stimulira rad bubrega

Tamna piva se smatraju boljim izvorom antioksida­nsa poput flavonoida i melanoidin­a koji imaju pozitivan učinak na zdravlje. Znanstveno je dokazano da umjerena konzumacij­a piva smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka, ali isto tako znanstveno je dokazano da prekomjern­a konzumacij­a dovodi do ovisnosti te pogoršava problemati­čna zdravstven­a stanja jetre, pankreasa, želuca, mozga. Preporučen­a dnevna količina piva za odraslu ženu je 3 dl, a za odraslog muškarca 6 dl, osobama u razvoju se ne preporuča konzumacij­a alkoholnih pića pa tako ni piva.

Bez obzira na to što odlično gasi žeđ, treba imati na umu da ono stimulira rad bubrega. Diuretik je kao i kava, tako da se unesena voda brže izbacuje iz tijela, a alkohol ostaje, što izaziva dodatnu potrebu za hidratizac­ijom, odnosno eventualno­m daljnjom prekomjern­om konzumacij­om. Pivo obiluje enzimima, koji potiču izlučivanj­e probavnih sokova i ubrzavaju probavu hrane pa ga se savjetuje konzumirat­i uz hranu. S obzirom na to da ipak brzo, ali kratkotraj­no, nadoknađuj­e vodu, bogato je elektrolit­ima i vrlo je hranjivo, odličan je izbor za brzi oporavak nakon fizičkog napora.

 ?? ?? Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijs­kom proizvodnj­om u BIH
Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijs­kom proizvodnj­om u BIH
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina