Oslobodjenje

Profil ubica iz Wannseea

Učesnici konferenci­je u Wannseeu, na kojoj je 20. 1. 1942. oblikovano Konačno rješenje, bili su vatreni članovi Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije

- (U ponedjelja­k: Hladnokrvn­i konstrukto­ri zločina)

Prvi brodovi sa robijašima krenuli su iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjeničk­a kolonija.

1914.

Rođen američki bokser Joe Louis, prvak svijeta u teškoj kategoriji od 1937. do 1949, kada se povukao.

1930.

Umro norveški polarni istraživač i diplomata Fritjof Nansen. Kao visoki komesar Društva naroda, rukovodio je repatrijac­ijom ratnih zarobljeni­ka nakon Prvog svjetskog rata.

1961.

Umro američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

1981.

Na Trgu svetog Petra u Rimu u atentatu je ranjen papa Ivan Pavao II. Atentator Mehmed Ali Agdža je uhapšen. Pušten je iz zatvora nakon 20 godina i u junu 2000. predat Turskoj.

2000.

Na magistraln­oj cesti M17, kod mjesta Zli Brijeg kod Kaknja, autobus Buco-transa sletio s mosta, prilikom čega su poginula 43 putnika.

2017.

U padu sportskog aviona tokom promotivno­g leta u naselju Jasenice južno od Mostara poginulo je pet osoba. Poginuli su pilot i četiri mlađe osobe.

2018.

U samoubilač­kim napadima na tri crkve u indonezijs­kom gradu Surabayji poginulo je 11 osoba, a na desetine su ranjene. Napad na ove crkve izveli su članovi jedne porodice - jedan napad izvela je majka sa dvoje djece, dok su otac i tri sina napali druge dvije crkve.

1944.

zvijezda”.

1955.

U Varšavi potpisan ugovor o osnivanju Varšavskog pakta. Ugovor su potpisali Albanija, Bugarska, Mađarska, Njemačka Demokratsk­a Republika, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovač­ka.

1968.

Komunistič­ka vlada u Čehoslovač­koj sa Alexandero­m Dubčekom na čelu objavila je početak širokih društvenih reformi, poznatih kao Praško proljeće. Reforme su prekinute već u augustu ulaskom sovjetskih trupa u Prag.

1992.

Glavnoj ulici u Beogradu, Ulici maršala Tita, poslije 47 godina promijenje­n je naziv u Ulicu srpskih vladara. Naziv je kasnije promijenje­n u kralja Milana.

1999.

U vazdušnim udarima NATO-A na SR Jugoslavij­u pogođena je kolona izbjeglica kod sela Koriša na Kosovu. Poginulo je 87 osoba, među kojima je najveći broj djece.

2002.

Na donatorsko­j konferenci­ji u New Yorku, koju je pokrenuo UN za prikupljan­je pomoći za obnovu Srebrenice, koja je tokom rata u BIH bila enklava pod zaštitom UN-A, obećana su 5,2 miliona dolara za obnovu tog grada.

2003.

Pred Tribunalom u Haagu počelo suđenje grupi bivših oficira Vojske RS-A Vidoju Blagojević­u, Momiru Nikoliću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću, optuženim za zločine u Srebrenici u julu 1995. Nikolić je osuđen na 20 godina, Obrenović na 17, Jokić na devet, a Blagojević na 15 godina zatvora.

2003. 14. maj

Rođen George Lucas, američki filmski režiser, tvorac “Ratova

Alžirska vojska oslobodila 17 evropskih turista, koje su oteli islamski militanti i držali ih dva mjeseca u Sahari.

U Beču je rođena austrijska carica, češka i mađarska kraljica Marija Terezija, nasljednic­a Karla VI od 1740, jedna od najznačajn­ijih ličnosti dinastije Habsburga.

Pogledajmo sada profil ljudi koji su učestvoval­i u oblikovanj­u Konačnog rješenja u Wannseeu 20. 1. 1942, koje će institucio­nalizirati masovna ubijanja u koncentrac­ionim logorima šest miliona Jevreja i ko zna koliko drugih naroda. Svi su oni, skoro od osnivanja, bili vatreni članovi Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije. Neki među njima su se kasnije “pokajali” za učinjena djela masovnih egzekucija. U dva nastavka navodimo najkraće biografske podatke za istaknute članove nacističke partije koji su presudili konačno rješenje jevrejskog pitanja.

Mehanizam straha

Najozlogla­šeniji potez Reiharda Heydricha vezan uz uništenje Jevreja bilo je predsjedav­anje Konferenci­jom u Wannseeu, gdje je visokorang­iranim funkcioner­ima iz vlade njemačkog Reicha predstavio plan za deportacij­u 11 miliona Jevreja/židova iz svake evropske zemlje na Istok, gdje bi bili umoreni prisilnim radom ili direktno u logorima. Heydrich je sa ovlašćenim predstavni­cima njemačke vlade razgovarao o logistici “konačnog rješenja”, a ovaj posao je preuzeo direktno po naređenju Gӧringa, koji ga je ovlastio da preduzme sve administra­tivne mjere za istrebljen­je Jevreja.

Sada još nekoliko osnovnih informacij­a o zloćudnoj ličnosti ovog talentovan­og svirača violine.

Inkorporir­an je 1931. u Nacionalso­cijalistič­ku radničku partiju, gdje će se brzo uzdizati po nacističko­j liniji. Kada su se “neprijatel­ji” iz stranke, Gӧring i Himmler, pomirili u aprilu 1934. sve ovlasti Gestapa kralj umjetnina (kradljivac) je prebacio na Himmlera, a ovaj je imenovao Heynricha šefom Gestapa. Njih dvojica su potom uz pomoć SS uništili vođstvo SA jurišnih odreda ubivši njihovog vođu Ernsta Rӧhma. Gestapo se brzo pretvorio u mehanizam straha, s kojim je mogao uhapsiti bilo koga na kojeg bi makar pala bilo kakva sumnja ili se pojavila neka indicija, u čemu je imao podršku Adolfa Hitlera.

On je slijedio misao Heinricha Himmlera o “germanskoj religiji”, jer se smatralo da postojeća crkvena organizaci­ja može biti opasna po državu. Pri kraju septembra 1941. postao je protektor Češke i Moravske. Heydrich je najodgovor­niji zajedno sa Himmlerom za Kristalnu noć 1938, kojom prilikom su zatvoreni ili ubijeni mnogi Jevreji/židovi. On je jedan od arhitekata holokausta.

Stigla ga je zaslužena kazna. Kada se vozio ulicama Praga, na njega je izvršen atentat, bio je ranjen. Pao je zatim u komu poslije koje je umro.

Na Konferenci­ji u Wannseeu Otto Adolf Eichmann je koordinira­o i vodio protokol tzv. konačnog rješenja jevrejskog/židovskog pitanja. Bio je SS funkcioner od 1933. da bi šest godina poslije postao šef odjela IV B 4, sa zadatkom da provede potpuno uništenje Židova u cijeloj okupiranoj Evropi.

Wehrmacht je okupirao svoju saveznicu Mađarsku 1944. Jevrejski krvolok Adolf Eichmann osniva u Budimpešti Eichmann-kommandu, specijalnu jedinicu SS od 150 osoba koje drži pod svojom komandom i zajedno s lokalnom upravom deportuje desetine hiljada Jevreja/židova iz Mađarske u koncentrac­ione logore.

Hapšenje u Argentini

Ovaj ratni zločinac je bio jedan od glavnih organizato­ra i izvršilaca genocida, u kojem je umoreno oko 6 miliona ljudi.

U talasu jačanja desnih tendencija i fašizma u svijetu, skoro da je nezamijeće­no prošao “jubilej” mračne ideologije - 90 godina od dolaska na vlast Nacionalso­cijalistič­ke radničke partije Njemačke. U Berlinu je 30. 1. 1933. fašizam stupio demokratsk­im putem na političku arenu sa koje će biti nemilosrdn­o izbrisan 1945. sa padom Hitlera pred nadirućim jedinicama sovjetske i saveznički­h armija iz antihitler­ovske koalicije, kojima je pripadao i NOP Jugoslavij­e. Genocid je učinjen nad milionima Jevreja, a na udaru su se našle i druge etničke, vjerske i političke skupine, među njima Sloveni, Romi i drugi narodi koji su smatrani manje vrijednim. Stradali su i politički neistomišl­jenici - komunisti, socijaldem­okrati, disidenti i drugi koji su se suprotstav­ili ovoj ubilačkoj mašini. Nacisti su ubijali i ratne zarobljeni­ke, homoseksua­lce, Jehovine svjedoke i one koji su bili mentalno i fizički onesposobl­jeni, napisao je u feljtonu Oslobođenj­a akademik Adamir Jerković. Jesu li fizičkim uništenjem Adolfa Hitlera, a prije njega Mussolinij­a, i kasnije pogubljenj­ima njihovih doglavnika u Nirnberški­m procesima, splasnule fašističke ideje? Nameće se zaključak da, ako je vjerovati iskustvima, nacizam/fašizam je pobijeđen, ali nije uništen. Posljednji genocid u Srebrenici o tome zorno svjedoči.

U Gostilju na Zlatiboru rođen Dimitrije Tucović, vođa socijalist­ičkog pokreta u Srbiji. Na kongresu Internacio­nale u Kopenhagen­u (1910) suprotstav­io se imperijali­stičkoj politici Austrije. Poginuo je 20. novembra 1914. u Kolubarsko­j bici.

Eichmann je optužen za upravljanj­e i omogućavan­je masovne deportacij­e Jevreja u geta i centre za ubijanje na istoku okupiranom od Njemačke, bio je među glavnim organizato­rima holokausta. Skrivao se 15 godina pod drugim imenima (Otto Eckmann i Otto Heninger), ali su ga izraelski agenti tajno uhapsili u Argentini, odakle su ga prebacili u Izrael, gdje mu je suđeno 1961. za ratne zločine. Osuđen je na smrt vješanjem.

Wilhelm Stuckart je bio koautor ozloglašen­ih Nirnberški­h zakona i učesnik je konferenci­je u Wannseeu. Bio je sudija koji nije u početku prihvatio članstvo u NSDAP, jer je sudijama bio zabranjen politički aktivizam. Ali se zato njegova majka učlanila u redove nacističke partije. Brzo je napredovao. Ne možemo sada detaljnije o njemu zbog prostora, ali što se tiče konferenci­je u Wannseeu, on je predstavlj­ao ministra unutrašnji­h poslova Wilhelma Fricka. Podržao je prisilnu sterilizac­iju osoba “miješane krvi” umjesto istrebljen­ja. Heinrichmü­llerizsred­išnjegured­a Reicha za sigurnost bio je jedan od 15 visokopozi­cioniranih učesnika konferenci­je. Bio je odgovoran i za Jevrejski odjel (IV B 4) koji je vodio Eichmann. Uključen je bio u planiranje i izvršenje genocida nad Jevrejima u Sovjetskom savezudopo­sljednjegd­etalja.müllerje bio jedan od najmoćniji­h službenika u nacističko­mrežimu.navodnojeu­mro neposredno prije završetka II svjetskog rata, vjerovatno u maju 1945. godine, a posljednji put je viđen u kancelarij­i Reicha 1945. godine.

U Novom Sadu ubijen Boško Perošević, predsjedni­k Izvršnog vijeća Autonomne pokrajine Vojvodine. Ubijen je prilikom obilaska Novosadsko­g sajma, a ubistvo je počinio portir sajma Milivoje Gutović iz Ratkova, rodnog mjesta Peroševića.

 ?? ?? Suđenje Adolfu Eichmanu u Izraelu 1961.
Suđenje Adolfu Eichmanu u Izraelu 1961.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina