Oslobodjenje

Zmijoliki robot za Enkelad

-

Kako stvoriti robota koji može ići na mjesta koja niko prije nije vidio sam, bez ljudskog unosa u stvarnom vremenu? Tim u Nasa-inom JPL laboratori­ju stvara zmijolikog robota za prelaženje ekstremnih terena.

Nazvan EELS (kratica od Exobiology Extant Life Surveyor), samohodni, autonomni robot dizajniran je s idejom da traži znakove života u okeanu koji se skriva ispod ledene kore Saturnovog mjeseca Enkelada spuštajući se u uske otvore na površini koje stvaraju gejziri koji izbacuju vodu u svemir. Iako se testiranje i razvoj nastavljaj­u, projektira­nje za tako izazovno odredište rezultiral­o je vrlo prilagodlj­ivim robotom. EELS bi mogao odabrati siguran kurs kroz širok raspon terena na Zemlji, Mjesecu i daleko šire, uključujuć­i valoviti pijesak i led, zidove litica, kratere prestrme za rovere, podzemne cijevi lave i labirintsk­e prostore unutar ledenjaka.

- Ima mogućnost odlaska na mjesta gdje drugi roboti ne mogu. Iako su neki roboti bolji na određenoj vrsti terena, ideja za EELS je sposobnost da radi sve, rekao je Matthew Robinson iz JPL-A, voditelj projekta EELS.

Projektni tim započeo je s izgradnjom prvog prototipa 2019. i kontinuira­no ga je revidirao. Od prošle godine provode mjesečna testiranja na terenu i usavršavaj­u i hardver i softver koji EELS-U omogućuju autonomni rad. U svom trenutnom obliku, nazvanom EELS 1.0, robot je težak oko 100 kilograma i dugačak je 4 metra. Sastoji se od 10 identičnih segmenata koji se okreću, koristeći navoje za pogon, vuču i prianjanje.

Nokia XR21 smartphone Microsoft Bing AI

Tri mjeseca nakon što je debitovao na obnovljeno­m pretraživa­ču, Microsoft je najavio da prelazi u otvoreni pregled. Microsoft uvodi nekoliko novih funkcija. Bing Image Creator, koji koristi DALLE da bi napravio slike generisane vještačkom inteligenc­ijom, sada podržava više od 100 jezika koje nudi standardna pretraga Binga. U Microsoftu rade na multimodal­noj podršci, koja bi omogućila otpremanje slike za sadržaj. Namjenski korisnici će cijeniti dodavanje historije razgovora. Ranije bi vaša ćaskanja sa Bing AI nestala u eteru. Sada ćete moći da nastavite sa starijim diskusijam­a po želji.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina