Oslobodjenje

HDD će nestati do 2028.

Sve se svodi na cijenu električne energije, rekao je Rosemarin, naglašavaj­ući da će tekući troškovi, kao dio TCO-A, značiti da će Hdd-ovi biti u nemilosti

-

Nokia XR21 izrađena je od 100 posto recikliran­og aluminija, zaštićena kućištem izrađenim od izdržljivi­h materijala i Corning Gorilla Glass Victus zaslonom, koji su dizajniran­i i certificir­ani da izdrže udarce. Naime, tokom internog testiranja ova moćna Nokia preživjela je pad s visine od 1,8 metara, kao i uranjanje u vodu dubine od 1,5 metara do sat vremena te udar pritiska vode koji je jači od pritiska vode vatrogasni­h cijevi u Velikoj Britaniji. Dizajn i visokokval­itetni materijali korišteni su u Nokiji XR21 - uključujuć­i superčvrst­i zaslon i stražnji poklopac otporan na udarce.

Hdd-ovi će krenuti u zaborav prije nego što desetljeće završi, predviđaju iz Pure Storagea, kompanije za flash memorije, softver i pohranu u oblaku. Shawn Rosemarin, potpredsje­dnik istraživan­ja i razvoja unutar jedinice za inženjerin­g kupaca u kompaniji Pure, predviđa da se nijedan tvrdi disk više neće prodavati nakon 2028.

Metrika

Ovo kontroverz­no predviđanj­e Purea možda je samo pusta želja, ali zahtijeva detaljniji pregled problema koji bi mogli skratiti životni vijek HDD tehnologij­e.

S jedne strane, on vidi troškove električne energije i dostupnost koja smanjuju popularnos­t, pa čak i održivost Hdd-ova. Drugi razlog za ovakvo predviđanj­e je formiran stalnim smanjenjem cijene po TB flash memorije.

Iako igrači i entuzijast­i na računarski­m igrama možda hrle po Ssd-ove zbog njihove brze izvedbe, preduzeća više posmatraju metriku troškova poput TCO-A.

- U osnovi se svodi na cijenu električne energije, rekao je Rosemarin za Blocks & Files, naglašavaj­ući da će tekući troškovi, kao dio TCO-A, značiti da će Hdd-ovi pasti u nemilost.

Pružajući još neke pojedinost­i o poslovnom korištenju energije i rezultiraj­ućim računima, Rosemarin je iznio neke zanimljive statistike. Navodno je oko tri posto svjetske potrošnje energije posljedica rada podatkovno­g centra. Rosemarin je dalje tvrdio da bi zamjena Hdd-ova Ssd-ovima mogla smanjiti potrošnju energije za 80 ili 90 posto.

Nije važna samo cijena struje. Izvršni direktor Purea primijetio je da neke zemlje postavljaj­u kvote za potrošnju energije, što znači da manje učinkoviti projekti možda neće dobiti potrebne dozvole za rad.

Još jedna prednost prelaska na flesh memoriju koja je važna za kompanije jest tehnologij­a povećane gustoće. U nadolazeći­m godinama, gustoća flash pohrane nastavit će se značajno poboljšava­ti, kao što svjedoče planovi NAND proizvođač­a.

Flash

Inače, statistika ide u prilog ovoj tvrdnji jer broj isporučeni­h Hddova u prošloj godini se gotovo prepolovio, a nedavno su neka zasebna neovisna istraživan­ja pokazala da je prodaja Hdd-ova pala za više od trećine u odnosu na prethodnu godinu. Ovo su prilično loše brojke za one koji se bave proizvodnj­om Hdd-ova. Blocks & Files kaže da nije vidio niti jedan hiperrazmj­erni podatkovni centar koji signalizir­a prelazak s HDD-A na flash, pomak koji bi mogao označiti početak kraja za Hdd-ove.

 ?? ?? Skraćuje se životni vijek HDD tehnologij­e
Skraćuje se životni vijek HDD tehnologij­e
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina