Oslobodjenje

Lamborghin­i traži vlasnika

-

Prvi proizveden­i primjerak Lamborghin­ijevog modela Countach LP500 S proveo je 20 godina u skladištu u Kalifornij­i, a sada traži novog vlasnika. Coutach LP500 S je dugi niz godina u skladištu čekao restauraci­ju koja nikad nije realizovan­a, a sada je ponuđen na prodaju po cijeni od 695.000 dolara. Proizveden je 1982, koja je ujedno i prva za snažniji LP500 S model, a na fotografij­ama je zapravo prvi proizveden­i primjerak od svih. Lamborghin­ijev testni vozač Valentino Balboni je to potvrdio te ukazao na nekoliko detalja koji su dio automobila, a koji dokazuju da je zaista prvi proizveden­i primjerak.

Jasno je da je ovaj Countach zaista poseban u Lamborghin­i svijetu, no to nije kraj njegove priče. U dokumentac­iji se navodi da je prvobitno prodat kupcu iz Italije, koji ga je potom transporto­vao u Njemačku, a onda i u SAD, gdje ga je vidio gitarist Carlos Cavazo iz rock benda Quiet Riot. Automobil je kupio 1985, te uživao u njemu 15 godina, a prešao je većinu od trenutna 66.144 kilometra. Krajem 2001. automobil je završio u skladištu, gdje je ostao do danas.

Philips monitor E-paper

Najnoviji Philips displej je LCD monitor od 1.440 p sa dodatnim ekranom - E-paper pričvršćen tik pored tradiciona­lnog ekrana. Dijagonala od 23,8 inča sa rezolucijo­m 2.560x1.440 i 75 Hz osvježavan­ja, dok je e-papir ekran 13,3 inča 1.200x1.600 rezolucije. Ove E-paper ekrane je lakše gledati tokom dužeg perioda, a nedostatak plave svjetlosti neće poremetiti vaš ciklus spavanja.

Od ulaza, tu su Displaypor­t, USB Type C sa brzim punjenjem do 90 W podrživim uređajima. Tu je i USB Type A hub i 10 Gbps Ethernet port. Trenutno je monitor dostupan u prodaji samo u Aziji i to po cijeni od 620 dolara.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina