Oslobodjenje

Održano izvlačenje grupa za Azijski kup

Ovo je treći put, nakon 1988. i 2011. godine, da Katar kao zemlja organizuje najveći fudbalski događaj na tlu Azije, koji će trajati od 12. januara do 10. februara 2024.

- Piše: BOJAN MUSTUR, DOHA J. T.

Azijski kup će se održati naredne godine u glavnom gradu Katara Dohi, zatim Al-khoru i Al-wakrahu, i to u periodu od 12. januara do 10. februara. Ovo je treći put, nakon 1988. i 2011. godine, da Katar kao zemlja organizuje najveći fudbalski događaj na tlu Azije.

Ikona

Titulu brani upravo domaća selekcija koja je prije četiri godine u finalnom meču igranom na stadionu Zayed Sports City u Abu Dhabiju trijumfova­la nad selekcijom Japana 3:1. Na osamnaesto­m izdanju učestvovać­e ukupno 24 nacionalne reprezenta­cije. Svečano izvlačenje grupa održano je u petak, 11. maja, u Katara Opera House u Dohi. Na ceremoniji izvlačenja učestvoval­i su Hassan alhaydos, kapiten reprezenta­cije Katara koju je predvodio u osvajanju njihovog za sada jedinog Azijskog kupa u historiji, te bivši reprezenta­tivac Uzbekistan­a Server Djeparov. Djeparov je dva puta proglašen za najboljeg igrača Azije (2008. i 2011. godine). Kasnije su im se priključil­i legendarni reprezenta­tivac Republike Južne Koreje i dugogodišn­ji igrač Manchester Uniteda, te jedan od najuspješn­ijih azijskih fudbalera u historiji Park Ji-sung i australijs­ka ikona i učesnik četiri izdanja svjetskih prvenstava (2006-2018) Tim Cahill.

Također, u izvlačenju spomenutih grupa učestvoval­e su i tri žene Yoshimi Yamashita, Sun Wen i Maymol Rocky. Vrhunska japanska sutkinja Yamashita postala je jedna od tri žene, sa Francuskin­jom Stephanie Frappart i Salimom Mukansanga iz Ruande, koje su prvi put u historiji sudile na jednom Svjetskom prvenstvu za muškarce kada je dijelila pravdu tokom FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru 2022.

Na izvlačenju spomenutih grupa učestvoval­e su i tri žene Yoshimi Yamashita, Sun Wen i Maymol Rocky

Među gostima bile su mnogobrojn­e poznate ličnosti, predstavni­ci saveza, te selektori nacionalni­h reprezenta­cija.

Svi timovi su razvrstani u četiri šešira, a nakon izvlačenja dobili smo sljedeće grupe - Grupa A: Katar, Kina, Tadžikista­n i Liban; Grupa B: Australija, Uzbekistan, Sirija i Indija; Grupa C: Islamska Republika Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Hong Kong i Palestina; Grupa D: Japan, Indonezija, Irak i Vijetnam; Grupa E: Republika Južna Koreja, Malezija, Jordan i Bahrein; Grupa F: Kraljevina Saudijska Arabija, Tajland, Kirgistan i Oman.

Utakmice će se igrati na osam stadiona, od kojih su šest bili domaćini prošlogodi­šnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu. To su: Al-bayt u Al-khoru, Al-janoub u Al-wakrahu, Khalifa Internatio­nal, “Ahmad bin Ali”, Education City i Al-thumama, svi u Dohi. Preostala dva, također smještena u glavnom gradu Katara su “Jassim bin Hamad” i “Abdullah bin Khalifa”, odnosno stadioni na kojima svoje utakmice igraju trenutno dva ponajbolja katarska kluba Al-sadd i ovogodišnj­i šampion Qatar Stars League Al-duhail.

Polufinaln­i mečevi

U dalju fazu takmičenja, dakle šesnaestin­u finala, plasiraće se po dvije najbolje reprezenta­cije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasi­rane. Polufinaln­i mečevi zakazani su za 7. i 8. februar, dok će se finale igrati 10. februara 2024. godine. Najviše trofeja Azijskog kupa osvojila je selekcija Japana, ukupno četiri (1992, 2000, 2004. i 2011). kluba, Leicester i Leeds, koji sigurno nisu rekli sve što imaju kada je borba za opstanak u pitanju. City je u posljednje vrijeme redao same pobjede, pretekao je Arsenal u borbi za titulu, preživio je i Bernabeu i na revanš polufinala Lige šampiona donosi 1:1 iz Madrida. Prvi meč ove dvije ekipe ove sezone je završio neriješeno 1:1, pa je to nada da Everton može i ove nedjelje iznenaditi.

Parovi 36. kola Premier lige, subota: Leeds - Newcastle (13.30 sati), Aston Villa - Tottenham (16), Chelsea - Nottingham Forest (16), Crystal Palace - Bournemout­h (16), Manchester United - Wolverhamp­ton (16),

U Italiji će Milan i Inter igrati u subotu zbog revanša Lige šampiona. Milan gostuje Speziji, a Inter je domaćin Sassuolu

(15.30), Eintracht Frankfurt - Mainz (15.30), Union Berlin - Freiburg (15.30), Wolfsburg - Hoffenheim (15.30), Borussia (D) - Borussia (M) (18.30). Nedjelja: Stuttgart - Bayer Leverkusen (15.30), RB Leipzig - Werder (17.30). Igrano u petak: Koln - Hertha.

Parovi 34. kola La Lige, subota: Real Sociedad - Girona (14), Osasuna - Almeria (16.15), Villarreal - Athletic Bilbao (18.30), Real Madrid - Getafe (21). Nedjelja: Celta Vigo - Valencia (14), Elche - Atletico Madrid (16.15), Valladolid - Sevilla (18.30), Espanyol - Barcelona (21). Ponedjelja­k: Betis - Rayo Vallecano (21). Igrano u petak: Mallorca - Cadiz.

PSG čeka Ajaccio

Parovi 35. kola Ligue 1, subota: Strasbourg - Nice (17), PSG Ajaccio (21). Nedjelja: Clermont - Lyon (13), Brest - Auxerre (15), Montpellie­r - Lorient (15), Rennes - Troyes (15), Toulouse - Nantes (15), Monaco - Lille (17.05), Marseille - Angers (20.45). Igrano u petak: Lens - Reims.

 ?? / AFC ?? Selekcija Japana ima najviše titula
/ AFC Selekcija Japana ima najviše titula
 ?? / EPA ?? U prvom dijelu sezone bilo je 1:1
/ EPA U prvom dijelu sezone bilo je 1:1
 ?? / EPA ?? Topnici u ovom kolu dočekuju Brighton
/ EPA Topnici u ovom kolu dočekuju Brighton

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina