Oslobodjenje

Edin Džeko će i naredne sezone igrati u Interu Posljednje vijesti

Ugledna italijansk­a Gazzetta dello Sport objavila je kako je bh. napadač dogovorio novi ugovor sa godišnjom platom od pet miliona eura

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Bosanskohe­rcegovački reprezenta­tivac Edin Džeko pristao je na novi ugovor sa Interom, objavila je ugledna italijansk­a Gazzetta dello Sport, a sve će biti ozvaničeno nakon završetka sezone.

Kako piše Gazzetta dello Sport, ugovor je na još jednu sezonu, a plata Dijamanta je pet miliona eura, što je milion manje nego što trenutno zarađuje, ali je bilo očekivano da će doći do smanjenja.

Edin Džeko je svojim pogotkom u srijedu poveo Inter do pobjede protiv Milana, a nakon utakmice ne prestaju stizati kompliment­i na njegovu izvedbu. Dijamant je u Inter stigao u ljeto 2021. godine, i u dvije sezone u Interu je odigrao 67 utakmica i postigao 22 gola.

Iako kapiten reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e već ima 37 godina, pokazao je da je itekako sposoban da igra na najvišem nivou.

Postigavši vodeći pogodaknau­takmicipro­tiv Milana u prvoj polufinaln­oj utakmici Lige prvaka, Džeko je postao drugi najstariji igrač koji je zabio u polufinalu­ligeprvaka. Bh.napadač jepostigao­pogodaksa3­7godinai54 dana, dok je rekorder i dalje Velšanin Ryan Giggs koji se upisao među strijelces­a37godinai­148dana.veznjaku Manchester Uniteda je to uspjelo u aprilu 2011. u pobjedi2:0protivsch­alkea. Na trećem mjestu je Phillip Cocu (34 godine i 187 dana), a zatim slijedi Xabi Alonso (34 godine i 160 dana).

Korak do rekorda došao je i Inter koji je poveo 2:0 nakon svega 10 minuta i 16 sekundi igre. To je treće najbrže vodstvo 2:0 u polufinali­ma Lige prvaka.

Generalni sekretar UN-A

Antonio Guterres pozdravio je sporazum između zaraćenih sudanskih generala kako bi se omogućila sigurna dostava humanitarn­e pomoći.

Ured za budžet

američkog Kongresa (CBO) upozorava na “značajan rizik” u vezi sa državnim dužničkim obavezama u prvoj polovini juna u jeku krize limita javnog duga.

U Istanbulu je

održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvov­ali brojni zvaničnici i predstavni­ci iz regije Balkana i turski političari. Turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan putem telefonske veze obratio se prisutnima.

U dvije sezone Džeko je odigrao 67 utakmica i postigao 22 gola za Inter

Košarkaš Olympiacos­a Bugarin Aleksandar Vezenkov (27) dobitnik je nagrade “Alphonso Ford” za najboljeg strijelca Eurolige u sezoni 2022/23. Vezenkov je imao prosjek od 17,2 poena u 38 utakmica ove sezone i predvodio je Olympiacos do Final Foura.

Ford Trophy jedina je nagrada koja se temelji isključivo na statistici, a Vezenkov je slavio nakon što je gotovo cijelu sezonu bio na vrhu liste strijelaca.

Igrač Maccabi Tel Aviva Wade Baldwin je drugi, a Will Clyburn iz Anadolu Efesa treći.

 ?? ?? S Interom je prošle godine osvojio Kup Italije
Veoma brzo postao je ljubimac navijača italijansk­og velikana
Nagrada za Vezenkova
S Interom je prošle godine osvojio Kup Italije Veoma brzo postao je ljubimac navijača italijansk­og velikana Nagrada za Vezenkova
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina