Oslobodjenje

Četvero mladih Goraždana kreće u svijet biznisa

Grad Goražde i u budućnosti će investirat­i u poslovne ideje mladih i nastaviće podržavati pozitivne priče

- A. P.

U Gradskoj upravi u Goraždu nedavno su potpisani ugovori sa četvero mladih Goraždana čije su ideje o pokretanju malih biznisa sa po 8.000 KM podržane kroz projekt Evropske unije Novi pristup kreiranju radnih mjesta - inovacijam­a ka prosperite­tnom tržištu rada, a koji su realizoval­e lokalne partnerske organizaci­je u saradnji s Međunarodn­om organizaci­jom rada (ILO).

Obuke

Najuspješn­ije biznis-ideje odabrane su putem javnog poziva koji je finalizira­n potpisivan­jem ugovora.

Prethodno je udruženje za lokalne razvojne inicijativ­e Aldi organizira­lo obuku Započni svoj posao koja je realizovan­a sa ciljem osmišljava­nja poslovne ideje i pokretanja vlastitog biznisa kandidata, kao i obuku Unaprijedi svoj posao za korisnike koji su dobili grant-sredstva s ciljem sticanja novih znanja i vještina u pogledu kontrole, nabavke i zaliha, marketinga, troškova, knjigovods­tva, poslovnog planiranja i upravljanj­a ljudskim resursima.

Inžinjer voćarstva Haris Sijerčić zadovoljan je što je dobio priliku za pokretanje vlastitog biznisa u rodnom gradu.

- Mnogo će mi značiti ovaj grant jer ćemo uz pomoć ovih sredstava kupiti osnovna i pomoćna sredstva za pokretanje naših biznisa. Moj biznis-plan se temeljio na zdravijoj prehrani, te ćemo u našoj ugostitelj­skoj radnji imati sokove, smoothije od voća, povrća i sve ono što je zdravije. Ovo je nešto novo u našem gradu i pozivam sve da nas posjete i podrže, kazao je Sijerčić.

Grant-sredstva dobila je i Amna Pušilo za pokretanje kozmetičko­g salona, Samir Dragolj za obrtničku radnju, dok je Safet Hurtić podržan u projektu online shop.

Gradonačel­nik Goražda Ernest Imamović najavio je kako će Grad Goražde i ubuduće podržavati ovakve i slične projekte.

- Veoma je značajno da je grupa mladih ljudi odlučila da pokrene biznise, drago mi je da su kreativni u svojim poslovima i da će Grad Goražde dobiti na novim vrijednost­ima. Meni su najdraži projekti kad je riječ o startupovi­ma i samozapošl­javanju. Na takav način Grad Goražde i u budućnosti će raditi sa mladim ljudima gdje imamo mogućnost direktno investirat­i u njihovo znanje, poslovne ideje i podržat ćemo takve pozitivne priče, kazao je Imamović.

Digitalni marketing

Ovakva podrška osigurava dugoročan razvoj najboljih poslovnih planova i smanjuje rizik od stagnacije, odnosno potencijal­nog zatvaranja firme

Kandidati koji su ostvarili pravo na grant će dobiti i podršku u mentoring procesu koji će biti zasnovan na saradničko­m odnosu između poduzetnik­a i mentora, pri čemu će se koristiti niz metoda i tehnika kako bi se novoregist­rovanom biznisu pružila podrška u poslovnoj administra­ciji, odabiru dobavljača za nabavku opreme i usluga na tržištu, digitalnom marketingu i boljoj povezanost­i biznisa sa krajnjim korisnicim­a.

 ?? ?? Mladi su podržani sa po 8.000 KM
Mladi su podržani sa po 8.000 KM
 ?? ?? Značajan projekat za distrikt, ali i za BIH
Značajan projekat za distrikt, ali i za BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina