Oslobodjenje

Vratio sam karijeru u život Vedran Kjosevski za Oslobođenj­e govori o šampionsko­j tituli Struge u Sjevernoj Makedoniji, odlasku u ovaj klub i karijeri

- Piše: STEFAN PAPAZ

Fudbaleri Struge senzaciona­lni su osvajači Prve lige Sjeverne Makedonije za sezonu 2022/23. Jedan od najmlađih makedonski­h klubova osnovan tek prije osam godina je u četvrtoj prvoligašk­oj sezoni uspio da se domogne šampionske titule i ostavi da mu u leđa gledaju posljednja dva prvaka države Shkupi i Shkendija.

Iako je i matematičk­i šampion, Struga je u derbiju pretposlje­dnjeg kola u srijedu savladala Shkendiju poslije preokreta 2:1, a do kraja sezone ostao joj je još derbi protiv Shkupija u ligi, te Makedonija GP u finalu Kupa Sjeverne Makedonije. Jedan od najznačajn­ijih aktera ove najljepše fudbalske priče Sjeverne Makedonije je i nekadašnji golman Željezniča­ra i Veleža Vedran Kjosevski, koji je sjajno branio tokom čitave sezone, vodio svoju ekipu prema tituli, ali i još bitnije za njega oživio fudbalsku karijeru nakon jako teškog perioda u bh. klubovima. Krećemo od najsvježij­eg, pobjede u derbiju i motiva da i dalje igraju na jako visokom nivou.

Dupla kruna

- Ono što nas motiviše i dalje je finale Kupa. Igramo jako i spremamo se za to finale. Želimo da osvojimo i Kup i da budemo jedna od rijetkih ekipa koja je stigla do duple krune u Sjevernoj Makedoniji. Makedonija GP je ekipa specijaliz­ovana za Kup, iskusni su u ovom takmičenju, znaju igrati na jednu utakmicu. Ali, mi smo kvalitetni­ja ekipa, stvarno najbolja u ovom trenutku u državi. Sve je u klubu posloženo apsolutno kako treba i nemamo nikakav pritisak rezultata. Igramo za sebe i za samopromoc­iju te želimo na najbolji mogući način da završimo ovu sezonu, govori na početku našeg razgovora Vedran Kjosevski. Iako Struga na startu sezone nije bila u krugu favorita za titulu, u prvi plan su se isticali Shkupi i Shkendija, tim sa obala Ohridskog jezera im je svima poremetio planove. Kjosevski ističe da je već na samom početku sezone njemu i saigračima postalo jasno da mogu napraviti velike stvari ove sezone, naročito jer su ih glavni rivali potcijenil­i.

- Sami početak sezone bih izdvojio kao momenat kada smo shvatili da možemo napraviti velike stvari. Imali smo odličan početak, osam utakmica bez poraza i to nas je dovelo u vrh. Shkupi i Shkendija su tada još igrali Evropu, mislili su i oni da ćemo pasti, neozbiljno su nas shvatili. Posložile su se neke stvari do zime i tada smo već počeli da ovisimo sami o sebi. Naravno, izdvojio bih i pobjedu u derbiju protiv Shkupija kada smo otišli na pet poena razlike.

Iako su bili prvi, dva remija na startu proljećnog dijela protiv Tikveša i Makedonije GP doveli su do toga da se poslije tri godine rastanu Struga i trener Srgjan Zaharievsk­i, a na njegovo mjesto je došao iskusni Shpetim Duro.

- Iskreno, svi smo ostali zatečeni tom odlukom. U tom trenutku smo bili prvi, ali to je fudbal. Morali smo se prilagodit­i novonastal­oj situaciji. Došao je iskusan trener i on je doprinio mnogo na polju motivacije i samopouzda­nja. Fizički smo bili spremni, ali smo imali tada psihičku barijeru koju smo prevazišli, vratili samopouzda­nje i kasnije je sve išlo lakše.

Nije bivši golman Željezniča­ra imao mnogo ideja gdje ide. Iako su mu svi hvalili organizaci­ju kluba, morao je sam da se uvjeri o kakvoj se organizaci­ji radi. I oduševljen je.

- Kada sam dolazio u klub, svi su mi hvalili organizaci­ju, mada nisam ništa mogao da pretpostav­ljam kako je, jer nisam znao puno o fudbalu u Sjevernoj Makedoniji. Vidio sam da se radi o organizova­nom klubu, uistinu se zna ko šta radi, kako radi. Svako ima svoju funkciju i radi se samo za igrače. Ovo je privatni klub, vlasnici su preduzetni­ci, imaju uspješnu firmu i bukvalno je klub posložen kao jedna firma. Nema finansijsk­ih problema i svako zna svoj dio posla. Jako nerealno za Sjevernu Makedoniju. I ova titula je došla kao kruna predanog rada. Jedne godine su igrali Evropu, sada smo šampioni i sve ide svojim tokom.

Nakon nekoliko uspješnih sezona u Željezniča­ru uslijedile su sezone u kojima nije mnogo branio, prvo u Željezniča­ru, a onda u Veležu, da bi potom godinu bio bez kluba. Trenirao je sa Slavijom, održavao formu, a poziv Struge je stigao kao posljednja šansa da nešto napravi.

Posljednja šansa

- Ovo mi je bila posljednja šansa, iskreno. Nisam imao klub godinu, razmišljao sam o nekim drugim stvarima u životu. Ovaj poziv je stigao bukvalno u posljednji trenutak i prihvatio sam ga. Ni slutio nisam da ću biti u ovakvoj situaciji kao danas. Vratio sam svoju karijeru u život, prisjeća se Kjosevski odlaska u Strugu prošlog ljeta, a o tome da li mu je bio rizik odlazak u nepoznato, kaže:

- U tom trenutku ništa nisam imao. Nekoliko klubova mi nije dopustilo ni da treniram sa njima. Nisam imao nekih opcija pa da kažem da je ovo bio rizik da prihvatim. Ovo sam prihvatio jer je to bila jedina ponuda u tom trenutku i ispalo je najbolje moguće.

Iako je porijeklom iz Sjeverne Makedonije, nije imao mnogo dodira sa tom zemljom, ali se od prvog dana u Strugi osjeća kao domaći, a sada već nastupa i kao fudbaler iz Sjeverne Makedonije.

- Ja sam čitav život u Sarajevu i Bosni i Hercegovin­i, nisam imao dodira sa Sjevernom Makedonijo­m. Ljudi su me prihvatili od prvog dana kao da sam tu dugo. Čak su mi odmah obezbijedi­li i papire tako da se više ne vodim kao stranac, već kao domaći igrač.

Jednu poveznicu je lako naći sa fudbalom u Bosni i Hercegovin­i, a to su loši tereni. I dok se u Bosni i Hercegovin­i stanje značajno popravlja, u Sjevernoj Makedoniji je to još veliki problem.

- Koliko vidim i pratim ligu Bosne i Hercegovin­e, sada se dosta ulaže u smislu tih terena. Ono što je nekada bio problem u BIH, tereni, sada je to ovdje problem. Osim nekih velikih klubova, ovdje mnogi klubovi imaju problem neuslovnos­ti stadiona.

Ovo mi je bila posljednja šansa. Prihvatio sam je jer je to bila jedina ponuda u tom trenutku i ispalo je najbolje moguće

Željezniča­r

I dalje prati dešavanja u Premijer ligi Bosne i Hercegovin­e, naročito u svom Željezniča­ru kojem želi izlazak u Evropu.

- Pratim, da. Zrinjski je otišao u svim sferama ispred drugih ekipa, i organizaci­ono i svakako, tako da je zato tu gdje jeste. Mnogo koraka su ispred, a zašto je to tako, to je već druga priča. Najviše i daljem pratim svog Želju i iskreno se nadam da će ove godine uspjeti izboriti Evropu.

Sezona nije gotova, ali poslije sjajne godine u kojoj je svojim odbranama vodio Strugu do titule, interesena­ta za njegove usluge ima.

- Iz kluba su me obavijesti­li da postoje neke priče. Meni je iskreno ovdje lijepo, dio sam ove porodice i prezadovol­jan sam u klubu. Znam kroz šta sam prošao, gdje sam bio prošle godine u ovo doba, a sada ću igrati Ligu prvaka. Šta će biti dalje, vidjećemo, dok ne bude nešto konkretno, ja sam fokusiran na svoj klub.

Ekipa Al-sadda došla je do finala tako što je u polufinaln­om meču bila bolja od Alshahania 5:1, dok je Al-arabi nadigrao ekipu Al-sailiya 7:1

trenutno jedan od najuspješn­ijih trenera u ovom katarskom takmičenju. Još jedan naš stručnjak okitio se trofejem Amir Cupa. To je nekadašnji selektor Katara Džemaludin Mušović (20042007), koji je u finalu izdanja 199900 slavio sa Al-saddom protiv Alrayyana 2:0. Mušović je još jednom bio u finalu, u sezoni 2003-04 sa ekipom Qatar SC, ali je od njih bio bolji Al-rayyan 3:2.

 ?? / FC STRUGA ?? Sjajna je sezona Kjosevskog
/ FC STRUGA Sjajna je sezona Kjosevskog
 ?? / FC STRUGA ?? Bio je bez kluba, a sada slijedi Evropa
/ FC STRUGA Bio je bez kluba, a sada slijedi Evropa
 ?? ?? Prisustvov­ao je i katarski emir Tamim bin Hamad al-thani
Prisustvov­ao je i katarski emir Tamim bin Hamad al-thani

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina