Oslobodjenje

Četiri kantona u strahu od poplava

Agencija za vodno područje sliva rijeke Save prognozira kritičnim naredna tri dana

- Piše: Fahrudin Bender

Kiša koja ne prestaje da pada uzrokovala je nove poplave. U naseljima unutar Nacionalno­g parka Una, Civilna zaštita i gradonačel­nik Bihaća Elvedin Sedić asistirali su timu za spašavanje na vodi i zajednički evakuirali nekoliko porodica koje su zbog poplave bile odsječene od ostatka naselja.

Naselja u okolini Sanskog Mosta također su ozbiljno pogođena poplavama. Kiša prestane nakratko, pa opet krene.

Pored USK-A, narandžast­o upozorenje i proglašenj­e vanrednog hidrološko­g stanja važi još u Srednjobos­anskom, Sarajevsko­m i Zeničko-dobojskom kantonu, gdje se građanima također preporučuj­u pripravnos­t i oprez.

U najnovijoj epizodi podcasta “Direktno sa Vildanom” ugostili smo poznatog bh. reditelja Dinu Mustafića, sa kojim smo razgovaral­i o konstantno­m uništavanj­u Partizansk­og groblja u Mostaru, fašistima i antifašist­ima.

- U tom vandalizmu i graviranju radikalnih politika zla kao što je nacizam, na Partizansk­om groblju vidim jednu vrlo jasnu poruku koja se upućuje građanima BIH. To je – nećemo vam dati mira, živjet ćete u jednoj tenziji, u statusu quo, u latentnom sukobu, unutar kojeg ćemo vas uvijek podsjećati da vaš život, na bilo kojoj kućnoj adresi u BIH ne mora biti trajna kategorija. Nije loše da uvijek imate spakovane kofere jer živite na Balkanu, poručio je Mustafić.

Kaže da su danas fašisti toliko drski da antifašist­e optužuju za fašizam.

- Ovo u Mostaru se ne događa slučajno. To je dirigovano i tu se vidi devijacija sistema. Na pozicijama moći sjede ljudi koji takvim stvarima aplaudiraj­u. Oni neće izaći pred kamere i reći - da, mi smo organizira­li taj napad. Oni će se skrivati u salonskim, skupim, utegnutim odjelima sa kravatama i biti ono što oni jesu, salonski nacoši, govori Mustafić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina