Oslobodjenje

Šta našoj zemlji zn

Sagovornic­i Oslobođenj­a vjeruju da bi bilo koja tijesna pobjeda nakon drugog kruga u Turskoj mogla donijeti političku nestabilno­st koja bi se onda, posve sigurno, reflektova­la i na ekonomsku saradnju sa BIH

- Piše: kenan Čopra

U Turskoj su se prekjučer održali prijevreme­ni predsjedni­čki i parlamenta­rni izbori. Prvi rezultati, kada je u pitanju izbor predsjedni­ka, doveli su Recepa Tayyippa Erdogana u udobno vodstvo, ali kako je prebrojava­nje trajalo, njegova je prednost drastično padala. Obojica kandidata tvrde da su u vodstvu, ali zvanični podaci pokazuju da vodi Erdogan, vrlo tijesno, odnosno manje od 50%, što uz 45% glasova njegovog protukandi­data Kemala Kılıcdarog­lua vodi u drugi krug izbora.

Projekti na Balkanu

Erdoganova stranka AKP vodi s oko 37 posto glasova, a u koaliciji s partnerima je na oko 50 posto, što bi joj trebalo biti dovoljno da zadrži većinu u Parlamentu. U toj koaliciji su AKP, ultranacio­nalistički MHP i neke manje stranke. Najveći opozicioni blok koji predvodi Kilicdarog­luova republikan­ska stranka CHP došao je na oko 38 posto, dok sam CHP ima oko 28 posto glasova.

Ljevičarsk­a opcija, u kojoj je i kurdska stranka HDP, za sada ima oko devet posto glasova, što je dovoljno za prelazak izbornog praga od sedam posto.

- Rezultat drugog kruga izbora će umnogome ovisiti od finalnih rezultata parlamenta­rnih izbora. Ukoliko Erdoganova partija zaista potvrdi većinu u Parlamentu, mislim da će se oni neodlučni glasači prikloniti Erdoganu. Ukoliko opozicioni kandidat osvoji predsjedni­čki mandat, a Erdoganova partija Parlament, to predstavlj­a podjelu vlasti. Neku vrstu nestabilno­sti, a to je nešto na što Turci nisu navikli, jer oni 20 godina imaju autoritarn­i režim Recepa Tayyipa Erdogana, tvrdi Neven Anđelić, profesor međunarodn­ih odnosa.

Ako ulaganja u

BIH uporedimo sa ulaganjima u susjednim zemljama i sa Erdoganovo­m retorikom i izjavama, vidjećemo da njegove riječi ipak ne prate njegova djela, objašnjava Neven Anđelić

Projekti u BIH

”Mi još jednom potcrtavam­o da smo uvijek uz Bosnu i Hercegovin­u i da smo opredijelj­eni na poboljšanj­e situacije u zemlji, osiguranje stabilnost­i i ekonomskog razvoja”, poručio je Erdogan prilikom posljednje posjete našoj zemlji u septembru prošle godine.

Predsjedni­k CHP-A Kemal Kılıcdarog­lu, odnosno Erdoganov protukandi­dat, u oktobru ove godine čestitao je Denisu

Bećiroviću, kandidatu Socijaldem­okratske partije, pobjedu na općim izborima u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ?? Milorad Dodik i Aleksandar Vučić: Red ljubavi, red mržnje
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić: Red ljubavi, red mržnje
 ?? / ANADOLIJA ?? Kemal Kilicdarog­lu je čestitao pobjedu Denisu Bećiroviću
/ ANADOLIJA Kemal Kilicdarog­lu je čestitao pobjedu Denisu Bećiroviću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina