Oslobodjenje

Ruski kamenčić u srpskim cipelama

Nastavak beogradsko-banjolučke sage očekuje se za sedam dana, kada bi Dodik trebao otići u službenu posjetu Moskvi i kada će uručiti Putinu Orden RS-A na ogrlici

-

Kada je prije nekog vremena iz studija Radio-televizije Srbije procurio snimak u kojem predsjedni­k Republike Srpske vrijeđa porodicu Đoković, malo ko je vjerovao da se to desilo slučajno. “Puštanje” snimka mogla bi biti prva snažnija rukavica koju je zvanični Beograd nezvanično bacio u Dodikovo lice. Razlog za takvo ponašanje mogao bi biti predsjedni­k Ruske Federacije Vladimir Putin.

Nacionalna blaga

Beograd nije dugo čekao na odgovor. Televizija UNA, koju mnogi povezuju sa porodicom Dodik, prenosila je proteste protiv nasilja, koji su protekle sedmice održani u glavnom gradu Srbije. Vučićeva medijska mašinerija, prije svega tabloidi, krenuli su u svojevrsni rat protiv Milorada Dodika, a bitka je potom prebačena i na Twitter, gdje je interese porodice branila Dodikova kćerka Gorica, dok je interese naprednjač­ke vlasti zastupao glavni i odgovorni urednik prorežimsk­og tabloida Informer Dragan J. Vučićević.

Nastavak beogradsko-banjolučke sage očekuje se za sedam dana, kada bi Dodik trebao otići u službenu posjetu Moskvi. Dodik je najavio da će tom prilikom predati Putinu Orden Republike Srpske na ogrlici, najviše odlikovanj­e RS-A. Kada je Dodik ovo priznanje dodijelio Putinu, prilikom proslave Dana Republike Srpske, na njega se digla “sila i ordija” s one strane Drine.

- Definitivn­o vidimo u javnosti da se Putin ispriječio između Vučića i Dodika. Vučić još uvijek sjedi na dvije stolice, migolji se između pritisaka Evropske unije da se jasno opredijeli i ljubavi prema Rusiji. Za to vrijeme, Dodik je vrlo jasno izabrao Putinovu stranu i ismijava Zapad, kaže za Oslobođenj­e politički analitičar Tanja Topić.

Dodik, dodala je ona, sve više jača proruski narativ prkoseći kako Evropskoj uniji, tako, čini se, i samom Aleksandru Vučiću, koji traži ravnotežu nemogućeg.

- Čini mi se da između Vučića i Dodika ima više kamena spoticanja - od sportsko-rekreativn­ih preko tabloidno-porodičnih. Putin je samo jedan dio toga mozaika. Naravno, sami akteri će se ponašati kao da je sve u najboljem redu, kao da kamenčiće u cipele bacaju strane agenture, dok se oni redovno čuju telefonom, vole srpski narod sa obje strane Drine i predstavlj­aju istinsko nacionalno blago, kazala je Topić.

Zavezan za Moskvu

Čini mi se da između Vučića i Dodika ima više kamena spoticanja - od sportsko-rekreativn­ih preko tabloidnop­orodičnih, smatra Tanja Topić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina