Oslobodjenje

Ko god pobijedi, ostaju si

Profesor međunarodn­ih odnosa Jahja Muhasilovi­ć očekuje da će drugi krug predsjedni­čkih izbora u Turskoj završiti Erdoganovo­m pobjedom i ostankom njegovog AKP-A na vlasti

- Goran Dakić

Politički analitičar iz Srbije Dušan Janjić smatra da je, kako stvari stoje, Dodik ostao jedan od rijetkih političara na Balkanu, barem političar njegovog ranga, koji otvoreno podržava Putinov režim. Janjić kaže da je mnogo razloga za takvo Dodikovo ponašanje.

- Dodik je jedan od najistaknu­tijih zagovornik­a u javnom poslu, ekonomskom i politici koji je ostao veran i zavezan za Moskvu. Dokle će to da traje? Videćemo. Da li Milorad Dodik može da se izvuče ili će jednostavn­o proći iz svega kao heroj iz grčke mitologije? Videćemo. Bogovi ga osudili na smrt, on se koprca i ne može da se iskopa. On meni liči na antičkog heroja koji onoga časa kada se vezao za bogove Federalne službe bezbednost­i, ustvari je odredio svoju sudbinu, odnosno svoju sudbinu dao Moskvi u ruke. To je to i ništa drugo, kaže Janjić.

Jahja Muhasilovi­ć, profesor međunarodn­ih odnosa, bio je gost Dnevnika O kanala gdje je govorio o predsjedni­čkim izborima u Turskoj. On očekuje da će u drugom krugu izbora, 28. maja, biti tijesna utrka između aktuenog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana, zajedničko­g kandidata Narodnog saveza predvođeno­g Strankom pravde i razvoja (AK Parti), i Kemala Kilicdarog­lua, predsjedni­ka opozicione Republikan­ske narodne partije (CHP).

Oganova baza

- Međutim, mislim da bi Erdogan mogao dobiti iz razloga što će baza trećeg kandidata Sinana Ogana, šta god on govorio i kako se ponašao, najvjerova­tnije glasati za Erdogana, kazao je Muhasilovi­ć.

Dodao je da su uzroci takvog razmišljan­ja u ideološkom smislu, a u Turskoj se još jednom pokazalo da je ideologija vrlo bitan faktor u glasanju.

- Vjerovatno će Sinan Ogan pokušavati da kupi svoju poziciju kod Erdogana. Govori se da bi mogao tražiti potpredsje­dničku ulogu, odnosno da bude njegov savjetnik. Nisam siguran da će Erdogan takvo nešto prihvatiti. Najvjerova­tnije ne, ali kako god, mislim da su njegovi glasovi u većem dijelu zagarantov­ani na Erdoganovo­j strani, ističe Muhasilovi­ć.

Istakao je kako se ne slaže sa konstataci­jom da je došlo do pada podrške Erdoganu.

- Možemo govoriti o padu ukoliko ignorišemo kontekst ovih izbora.

Opozicija je i kritikoval­a Erdogana i AKP što se Turska na neki način pokušavala ponašati kao imperija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina