Oslobodjenje

Ače izbori u Turskoj?

-

”Želim da rezultati izbora budu od koristi građanima Bosne i Hercegovin­e”, izjavio je tada Kılıcdarog­lu koji je 2012. boravio u posjeti našoj zemlji, kada se susreo sa tadašnjim predsjedav­ajućim Predsjedni­štva BIH Bakirom Izetbegovi­ćem.

Bakir Izetbegovi­ć i Milorad Dodik otvoreno su pozvali Bošnjake i Srbe u Turskoj da glasaju za aktualnog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana, unatoč tome što njih dvojica o brojnim domaćim i vanjskim pitanjima imaju posve suprotna mišljenja. Razlog tome vjerovatno se krije u ekonomskom pitanju, smatra naš sagovornik.

- Naša zemlja historijsk­i ima dobru saradnju sa Turskom u svim segmentima. Erdogan je za vrijeme svoje vladavine puno više nudio nego što smo mi znali iskoristit­i. Kako će biti ako protukandi­dat pobijedi, to je vrlo teško predvidjet­i, ali posmatraju­ći historijsk­i kontekst, ta saradnja bi se trebala nastaviti. Moramo još pametnije iskorištav­ati sve benefite koje Turska nudi, kaže Željko Šain, ekonomski analitičar.

Bilateraln­i odnosi naše zemlje i Turske znatno su poboljšani u posljednje dvije decenije, a prema posljednji­m podacima, Republika Turska se nalazi među tri najveća ulagača u BIH. Ta zasluga mogla bi se pripisati Erdoganu, tako da bi naša zemlja mogla očekivati nastavak ekonomskih ulaganja ukoliko ne dođe do političkih promjena, smatra Neven Anđelić.

- Ono što je pozitivno, ukoliko Erdogan ostane na vlasti, jeste da Turska sigurno ostaje ekonomski prisutna. Imamo njihovo obećanje da će graditi brzu cestu prema Srbiji, što je veliki infrastruk­turni projekat. Također, prisutni su i na druge načine u bh. privredi i to je jedna pozitivna strana. Ali, ako to uporedimo sa njihovim ulaganjima u susjednim zemljama i uporedimo sa njegovom retorikom i izjavama, vidjećemo da njegove riječi ipak ne prate njegova djela, kazao je Neven Anđelić.

Milijarda razlike

Prema podacima Vanjskotrg­ovinske komore, BIH je u Tursku u posljednji­h šest godina izvezla roba u vrijednost­i nešto većoj od 900 miliona eura. Najviše se izvozilo suncokreto­vo ulje, željezni otpad, sjedala, goveđe meso, kartoni, te oružje i detonatori. U istom periodu, iz Turske je u BIH uvezena roba vrijedna blizu 1,9 milijardi eura, odnosno milijardu eura više nego što je izvezeno. U BIH su se najviše uvozili tekstil i tepisi, proizvodi od bakra i aluminija te poljoprivr­edni proizvodi.

Pravne činjenice

Stav SAD-A o pitanju državne imovine godinama je jasan, dosljedan i nije se mijenjao. Državna imovina pripada državi, a za njeno regulisanj­e potreban je zakon na državnoj razini. To je pravna činjenica, saopćeno je jučer iz Ambasade SAD-A u BIH.

”Samo države posjeduju neophodnu nadležnost za nasljeđiva­nje prava i obaveza država prethodnic­a. U ovom slučaju, ta država je BIH. To je pitanje riješeno Dejtonskim ustavom koji je jasan i nedvosmisl­en”, saopćeno je. Navodi se da “lažne pravne tvrdnje vlasti RS-A i odbijanje bh. parlamenta­raca iz RS-A da konstrukti­vno surađuju nepotrebno produžuju rješavanje tog pitanja”.

Na ovo se obrušio Milorad Dodik, predsjedni­k RS-A, iako je istovremen­o izjavio da želi surađivati sa SAD-OM.

Šira saradnja s Kuvajtom

Ministar odbrane BIH Zukan Helez jučer je u Sarajevu razgovarao sa veleposlan­ikom Države Kuvajt u BIH Zaherom Alkhuraine­jom o mogućnosti­ma razvijanja bilateraln­e suradnje MO i OSBIH, kao i postupku potpisivan­ja sporazuma o bilateraln­oj suradnji BIH i Kuvajta. Helez je istaknuo da su članstvo u NATO-U i EU prioritet za BIH, ali da je BIH u svakom slučaju zainteresi­rana za saradnju s demokratsk­im zemljama Bliskog istoka i Zaljeva. Alkhuraine­j je istaknuo želju kuvajtskog naroda za što širom suradnjom s BIH.

Erdogan je za vrijeme vladavine puno više nudio nego što smo mi znali iskoristit­i, kaže Željko Šain

 ?? ?? Turska je među tri najveća ulagača u BIH
Turska je među tri najveća ulagača u BIH
 ?? / ANADOLIJA ?? Erdogan u Istanbulu pozdravlja svoje pristalice
/ ANADOLIJA Erdogan u Istanbulu pozdravlja svoje pristalice
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina