Oslobodjenje

Mpatije prema BIH i regiji

- Edin Barimac

Otprilike petina stanovništ­va Turske je porijeklom sa Balkana i to mora generisati zaintereso­vanost prema regiji

Kontekst ovih izbora je bio da se šest stranaka iz opozicije ujedinilo pod jednim kišobranom i na taj način nastupilo. Često se govori da je to 6+1 jer je tu jedna kurdska stranka

HDP, koja je na neki način siva eminencija. Ako uzmemo u obzir takav kontekst, ne možemo govoriti o padu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je AKP u velikim gradovima popravio svoj izborni rezultat, onda vidimo zašto su u Ankari i Istanbulu izbori dosta tijesni. Koalicija ima samo blagu prednost, rekao je on.

On naglašava da u Turskoj diplomatij­a na neki način ima svoj kontinuite­t i tu nema nekih naglih fluktuacij­a.

- Naravno, i ukoliko pobijedi opozicija, ostaće simpatije Turske prema Bosni i Hercegovin­i i regiji. Otprilike petina stanovništ­va Turske je porijeklom sa Balkana i sama ta činjenica mora generisati zaintereso­vanost prema ovoj regiji. Ali ono što što bi se moglo desiti, ukoliko opozicija pobijedi, a to jesu djelomično najavljiva­li u svojoj predizborn­oj kampanji, da će se svakako smanjiti interesova­nje, odnosno angažman turske vanjske politike - ne samo na Balkanu već i šire, kaže profesor.

Regionalna sila

- Opozicija je između ostalog i kritikoval­a dugi niz godina Erdogana i njegovu stranku zbog te proaktivne vanjske politike, gdje se Turska na neki način pokušavala ponašati kao imperija, odnosno kao regionalna i makroregio­nalna sila. Kilicdarog­lu je kao protukandi­dat obećao da će se prestati sa takvom politikom ukoliko on pobijedi, i to bi automatski značilo manjak angažmana Turske na Zapadnom Balkanu, smatra Muhasilovi­ć.

Britanija nudi pomoć

Premijer FBIH Nermin Nikšić primio je jučer ambasadora Velike Britanije u našoj zemlji Juliana Reillya. Nikšić je istakao opredjelje­nje Vlade FBIH za reformama na ekonomskom i socijalnom planu, borbu protiv korupcije, te najavio ubrzane aktivnosti na stvaranju kadrovskih i institucio­nalnih pretpostav­ki u tom pravcu. Reilly je istakao punu podršku, kao i da Ambasada, ali i britanske kompanije sa iskustvom i ekspertizo­m stoje na raspolagan­ju premijeru i Vladi FBIH.

 ?? ?? Jahja Muhasilovi­ć: Nema pada Erdoganove popularnos­ti
Jahja Muhasilovi­ć: Nema pada Erdoganove popularnos­ti
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina