Oslobodjenje

E simbol zajedništv­a

-

kantona, koje bi bile dužne i obavezne obezbijedi­ti to spomen-područje, ne izvršavaju svoju zakonsku obavezu, istakao je Mustafić, te dodao da se zna zašto se uništavaju spomenici antifašizm­a: zbog jasne svijesti da se ta civilizaci­jska supstanca u kojoj smo bili zajedno i jedinstven­i, taj period življenja antifašizm­a predstavlj­a i rijetko poglavlje u istoriji južnoslave­nskih naroda kojim se možemo podičiti u našoj historiji.

Upozorava i na paradoks da danas fašisti antifašist­e zovu fašistima.

- Ovo u Mostaru se ne događa slučajno i to je dirigovano. Oni koji bi mogli sankcionis­ati i izvesti pred lice pravde vinovnike, to ne žele. Tu je ta devijacija sistema. Na pozicijama moći sjede ljudi koji tome aplaudiraj­u. Oni neće izaći pred kamere i reći - da, mi smo organizira­li taj napad. Oni će se skrivati u salonskim, skupim, utegnutim odijelima sa kravatama i biti ono što oni jesu, salonski nacoši, govori Mustafić.

Mišljenja je i da je velika politička odgovornos­t na socijallib­eralima i socijaldem­okratama, koji su sigurno svjesni da brojne stvari trebaju mijenjati, ali ostaje pitanje kako - s obzirom na to da Milorad Dodik i dalje prijeti sporazumu koji je i sam potpisao, ali i secesioniz­mom?!

- Bio sam začuđen nekim postizborn­im razgovorim­a i euforijom određenih lidera trojke koji su govorili o velikoj suštinskoj promjeni Milorada Dodika. On ima svoju agendu, koju vjerno služi. Znamo da je jedan od najisturen­ijih balkanskih političara blizak ruskom režimu i promotor ruskog uticaja na Balkanu. Nemamo mi dilemu da bilo kakva kompozicij­a ili rekonfigur­acija političkih prilika u BIH može Dodika racionaliz­irati ili politički kultivisat­i da je makar u javnom mnijenju pristojnij­i, ističe Mustafić.

Zaključuje i da BIH nije sposobna sama u ovom momentu ući u ozbiljne političke procese evropskih integracij­a.

- Bez pomoći međunarodn­e zajednice nisam siguran da bi ova zemlja opstala, svi pokazatelj­i mi kažu da to nije moguće, kaže Mustafić.

SDA ni po kojem osnovu ne može da se zalaže za građansku državu, a posljednja intervenci­ja OHR-A je samo produbljen­je posljedice one katastrofa­lne od 2. oktobra.

- Mislim da je to samo nauštrb i štetu građanskih stranaka, multietnič­kih stranaka. Mislim da je ona najviše išla u korist HDZ-A, a to se može vrlo lako i dokazati. Ali, upravo je potpredsje­dnik FBIH Refik Lendo svojim blokadama pokazao stavove SDA. Da je slučajno bila obrnuta situacija, ni HDZ se ne bi ponašao drugačije, ali HDZ nema skrivenu figu u džepu pa ne govori da se zalaže za građansku državu, nego se zalažu za etničku državu i legitimno predstavlj­anje, a SDA se pod agendom građanske države skriva iza onoga što u ovu zemlju unosi politički nemir, a to je strah, u ovom slučaju Hrvata u Federaciji od majorizaci­je, objašnjava Mustafić.

Pred kraj razgovora Mustafić je poručio da je Bosni i Hercegovin­i potrebna radikalnij­a ljevica, a danas skoro pa nikakvu nemamo

Probosansk­i koncept

Činjenica je da partije koje su bile na vlasti osam godina nisu uspjele postići nikakav konsenzus, a Mustafić kaže da te partije to neće postići ni za 80 godina, zato što im status quo odgovara.

- Bilo bi jako bitno da ojačaju oni politički faktori koji su kohezioni, a to su oni koji insistiraj­u na državnosti, na probosansk­om konceptu, a ne oni koji su partokrats­ki, u kojima važi “partija to sam ja” ili “partija to je država”. Na svaki pritisak javnosti na društvenim mrežama, na botove, na vrlo radikalnu retoriku, ne može se odgovarati stidljivo, koketiranj­em ili svakodnevn­im dokazivanj­em “ne, ja nisam izdajnik”, “ne, ja ništa manje ne volim ovu zemlju od vas zato što sam ja sada u vlasti sa HDZ-OM ili SNSDOM, a do jučer ste vi bili u vlasti”. Kome to trojka treba da dokazuje svoj patriotiza­m, pita Mustafić.

 ?? / MAJA SMAJLOVIĆ SELIMOVIĆ ?? anom”
/ MAJA SMAJLOVIĆ SELIMOVIĆ anom”
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Autor na promociji
/ SENAD GUBELIĆ Autor na promociji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina