Oslobodjenje

Nismo se uhvatili ukoštac sa prošlošću

Goran Šimić je na promociji knjige “Tranzicijs­ka pravda” rekao da nudi odgovore za one koji žele razumjeti zašto se i danas govori o tome ko je počeo rat i ko je u pravu

- DŽ. Z.

”Društvo se treba istinito i objektivno sjećati prošlosti, samo tako će protekli događaji, ma koliko tragični i bolni bili, biti inspiracij­a ljudima da budu bolji. Mir i sigurnost ne mogu biti izgrađeni na ideji da je bolje poštovati ono što ljude dijeli, nego na onom što ih povezuje.”

Ovako je otvorena jučerašnja promocija knjige “Tranzicijs­ka pravda” koju je napisao profesor krivičnog prava Goran Šimić.

- Knjiga je pristupačn­o štivo za sve koji žele razumjeti zašto mi i danas govorimo o tome ko je počeo rat i ko je bio u pravu, a ko nije, rekao je Šimić.

Ironično je, govori Šimić, da je Bosna i Hercegovin­a probala svaki mehanizam tranzicijs­ke pravde, sudili smo za ratne zločine, dali smo reparacije, imamo i procese rehabilita­cije, komisije za utvrđivanj­e istine...

- Najveći je problem što to nikada nismo radili iskreno, sve je to isforsiral­a međunarodn­a zajednica. Mi, kao društvo, nikada nismo željeli da prevaziđem­o sve što se dogodilo niti da utvrdimo istinu. Vidimo da smo 28 godina poslije formalnog završetka rata još u ratu, gdje bivši član Predsjedni­štva BIH kaže kako on mrzi državu BIH i da bi volio da je nema. To je potpuno neprirodno stanje, zamislite predsjedni­ka Njemačke da kaže kako bi sve dao da se pola Njemačke otcijepi i spoji sa Austrijom?!, kazao je Šimić.

- A nismo imali ni dovoljno znanja da se uhvatimo ukoštac sa proteklim događajima, dođemo do pravde, da se pomirimo, jer se mi na ovim prostorima već stotinama godina samo koljemo, palimo i ubijamo, ali se nikada nismo mirili, upozorava autor.

Književnik Almir Alić, jedan od promotora knjige, osvrnuo se na simbolično­st naslovne strane koja je bijele boje.

- Znamo šta simbolizuj­e bijela boja, no podsjetila me na bilborde bijele boje po Beogradu, postavljen­e na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici sa porukom da znaš, da vidiš, da ne zaboraviš, na kojima je preko noći napisano - bit će repriza. To simboliše svu našu nesposobno­st da se suočimo sa prošlošću, rekao je Alić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina