Oslobodjenje

Moratorij je slamka

Zaključkom Vlade FBIH odgađa se naplata javnih prihoda od rudnika u sastavu Koncerna EPBIH, a ministar Lakić poručuje da neće dozvoliti da dug raste

- Piše: amela lončarić

Vlada Federacije BIH je na prijedlog Federalnog ministarst­va energije, rudarstva i industrije donijela zaključak kojim je izmijenila raniji od 15. jula 2016. godine, te produžila moratorij i tako otklonila mogućnost blokade poslovanja u rudnicima do 31. decembra ove godine.

Alarmantni podaci

To znači da se odgađaju sve aktivnosti naplate javnih prihoda od rudnika mrkog uglja Đurđevik, Kakanj, Zenica, Breza i “Abid Lolić” Travnik - Bila, te rudniku uglja Kreka Tuzla, kojem ističe rok za naplatu poreznih obaveza. Vlada je zadužila ove rudnike da podnesu zahtjeve i sa Poreznom upravom FBIH potpišu sporazume o načinima izmirenja dugovanja.

Zaključak je predložen nakon što je JP Elektropri­vreda BIH dostavila molbu rudnika uglja, koji posluju u sastavu Koncerna, za produženje obustave naplate javnih prihoda.

Da je situacija po pitanju dugovanja alarmantna, potvrdio je premijer FBIH Nermin Nikšić, koji je iznio podatak da su samo u posljednje tri godine dugovanja porasla za 52 miliona KM. No, Vlada je odlučna u namjeri da tome stane ukraj, a jedan od načina je donošenje zakonskog rješenja kojim će se regulisati pitanje obaveza poreskih dužnika.

Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, rekao je za Oslobođenj­e da je usvojen zaključak, kao što je to rađeno i u prethodnom periodu, ali da razlika, ipak, postoji.

- Ono što je razlika u odnosu na dosadašnje zaključke je što ne želimo dozvoliti da se dug Poreznoj upravi FBIH i dalje povećava. Iz tog razloga je zaključak Vlade bio da se tekuće obaveze moraju realizovat­i. Moramo pristupiti sistemskom rješenju ovog problema i potrebno je donijeti kvalitetno zakonsko rješenje za naredni period kad su u pitanju rudnici i dugovanja prema Poreznoj upravi, naglasio je naš sagovornik.

Lakić kaže da će sa Ministarst­vom finansija FBIH u narednom periodu raditi na pripremi tog zakona i ponuditi ga federalnoj Vladi.

 ?? ?? RMU Zenica treći je na listi dužnika
RMU Zenica treći je na listi dužnika
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina