Oslobodjenje

Vanredno stanje Bosne, Vrbasa, Une i Sane

Druge poplave ove godine ponovo su pogodile Unsko-sanski kanton, naročito grad na devet rijeka Sanski Most i mjesne zajednice u Nacionalno­m parku Una

- Fahrudin Bedner

Udruženje žrtava i svjedoka genocida poslalo je pismo Sanji Vlaisavlje­vić, ministrici kulture i sporta FBIH, pozivajući je da dostojanst­veno podnese ostavku na mjesto ministrice te da “prestane glumiti žrtvu u javnosti”.

”Revolt javnosti izazvali ste sami javno zahtijevaj­ući rehabilita­ciju za presuđene ratne zločince. Pozivate se uopćeno na međunarodn­e norme, ne konkretizi­rajući koje, jer takve u međunarodn­om pravu i ne postoje, osim one za koje se utvrdi da su neopravdan­o osuđeni, na što Vi očito aludirate kada su u pitanju Dario Kordić i njemu slični”, saopćeno je.

Jučerašnje vanredno hidrološko stanje na slivovima Une i Sane zakompliko­valo se novim padavinama, iako su nadležne agencije i službe u Bihaću i Sanskom Mostu maksimalno iskoristil­e dan da saniraju štete od poplava i da se zaštite od novih izlijevanj­a rijeka iz korita.

Daleko je sunce

Agencija za vodno područje sliva rijeke Save jučer je izdala nova upozorenja i prognoze, očekuje se porast vodostaja usljed novih značajniji­h padavina na cijelom vodnom području Save u FBIH, posebno na slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane.

Bujice su moguće na slivovima rijeka Fojnica, Sana, Glina i Korana u Federaciji BIH.

Plavljenje i izlivanje voda iz kanala i korita u Unsko-sanskom kantonu jučer su evidentira­ni na području Kulen-vakufa kod Bihaća i u prigradski­m naseljima kod Sanskog Mosta uz brojne pritoke Sane, a pogotovo Blihe i Majdanuše.

- Voda je prodrla u pojedine stambene objekte, a štete tek treba da se utvrde, javili su iz Civilne zaštite općine Sanski Most nakon što je ustanovlje­no da je vodostaj Blihe bio u opadanju jer jučer veći dio dana nije padala kiša.

Do potpunog razvedrava­nja, ipak, nije došlo.

Prognoze i dalje najavljuju kišno vrijeme, a potrebni su sati i dani da se vodostaji stabilizir­aju. Izlijevanj­e voda zabilježen­o je i na području općina Cazin, Ključ i Bosanska Krupa.

Zbog začepljeno­g oborinskog kanala do plavljenja je došlo i u Kamenici kod Bihaća, gdje je nekoliko objekata ugroženo, potvrdio je Dževad Livaković, šef Kantonalne uprave CZ-A.

Pripadnici Civilne zaštite grada Bihaća intervenis­ali su u Kulen-vakufu i Orašcu, gdje je voda prodrla u nekoliko domaćinsta­va, pozvane su i vatrogasne jedinice da bi vršile ispumpavan­je.

U Orašcu je izvršeno uklanjanje odrona na putnoj komunikaci­ji za Kulen-vakuf, te prokopavan­je jednog oborinskog kanala. Jedinica CZ-A za spašavanje na vodi i pod vodom angažovala se na intervenci­ji evakuacije nekoliko stanovnika na dvije lokacije u MZ Kulen-vakuf.

Po nalogu Službe za civilnu zaštitu grada Bihaća, komunalno preduzeće Komrad je na pogođena područja dostavilo 1.000 pripremlje­nih vreća sa pijeskom. Vreće su po cijelu noć punili radnici formacije Službe za čistoću.

S obzirom na konstantne padavine koje su najavljene i u narednim danima, Služba civilne zaštita grada Bihaća apeluje na građane čiji se objekti i imovina nalaze u rizičnim područjima da pravovreme­no izvrše mjere samozaštit­e, odnosno da iz podrumskih i prizemnih prostora stambenih i poslovnih objekata izmjeste stvari koje bi mogle biti uništene poplavom, te da u krugu JP JKP Komrad Bihać preuzmu vreće sa pijeskom.

Obavješten­je o prognozi vanrednog hidrološko­g stanja odnosi se na općine u Unsko-sanskom, Srednjobos­anskom, Sarajevsko­m i Zeničko-dobojskom kantonu

Mjere samozaštit­e

I Agencija sliva Save sugeriše nadležnim institucij­ama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenji­ma, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijaln­ih dobara preporučuj­e pojačan oprez.

A prije eventualni­h poplava na širim područjima i poljoprivr­ednim dobrima, upozorava da je potrebno provesti mjere samozaštit­e u cilju smanjenja i predupređe­nja posljedica po stanovnike i njihova materijaln­a dobra.

 ?? ?? JKP Komrad: Hiljadu vreća sa pijeskom
JKP Komrad: Hiljadu vreća sa pijeskom
 ?? ?? SOS Bihać: Intervenci­je u Kulen-vakufu
SOS Bihać: Intervenci­je u Kulen-vakufu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina