Oslobodjenje

Proslava dana kada su odbranjene Tuzla i BIH

-

U organizaci­ji Gradske uprave Tuzla jučer je obilježena 31. godišnjica odbrane grada. Istaknuto je da je 15. maj 1992. najznačajn­iji datum u novijoj historiji Tuzle.

Tog petka 1992. godine kolona Jugosloven­ske narodne armije povlačila se iz kasarne Husinska buna, ali je na raskrsnici Brčanska Malta došlo do sukoba sa braniocima Tuzle, legalnim formacijam­a Službe javne bezbjednos­ti Tuzla, čime je spriječen plan zauzimanja dijela grada i počinjenje zločina koji su već bili počinjeni u Podrinju.

Kolone vojnika iz kasarne Husinska buna su prije i poslije 15. maja na bezbjedan način napustile grad. No, kolona koju je izvlačio potpukovni­k Mile Dubajić, komandant kasarne, 15. maja je rafalnom paljbom pucala po okolnim zgradama, a branioci Tuzle su na vatru odgovorili vatrom.

- Petnaestog maja 1992. godine odbranjena je sloboda Tuzle i BIH. Ja sam danas ovdje kao član Predsjedni­štva BIH da iskažem duboko poštovanje herojima i branitelji­ma. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačav­aju oni koji su branili državu BIH i oni koji su napadali na Tuzlu i našu državu. Između onih koji su branili i onih koji su napadali, između ostalog, postoji i civilizaci­jska razlika, rekao je Denis Bećirović, koji je položio ljiljane na Spomenik branitelji­ma Tuzle.

Aktuelni gradonačel­nik Tuzle Zijad Lugavić smatra kako je važno promovirat­i istinu, pravdu i pomirenje u kontekstu 15. maja 1992, te da oni koji su se časno i dostojanst­veno odbranili nisu zločinci, kazao je Lugavić.

Bivši gradonačel­nik Tuzle Selim Bešlagić je poručio da se 15. maj brani istinom i da je dužnost mlađih generacija da govore istinu.

S druge strane, jučer ranije su u Tuzlu stigle porodice stradalih, preživjeli i predstavni­ci vlasti RS-A kako bi “odali poštovanje stradalim vojnicima JNA koji su poginuli prilikom povlačenja iz kasarne Husinska buna prema Bijeljini”. U pratnji policije, u naselju Brčanska Malta, tačnije, u Ulici Armije RBIH, položili su cvijeće i ponovili da su 15. maja 1992. stradali nevini pripadnici JNA. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-A Danijel Egić poručio je da traže “pravedne kazne za počinioce, kada su ubijena 54 vojnika, 78 ih ranjeno, dok su 44 bila zarobljena”.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Šta je za pušače kafa bez cigare?
/ SENAD GUBELIĆ Šta je za pušače kafa bez cigare?
 ?? ?? Mladi moraju govoriti samo istinu o 15. maju
Mladi moraju govoriti samo istinu o 15. maju
 ?? ?? U Tuzli je položeno cvijeće, u Bijeljini je služen parastos
U Tuzli je položeno cvijeće, u Bijeljini je služen parastos
 ?? ?? Denis Bećirović: Između napadača i branilaca civilizaci­jska je razlika
Denis Bećirović: Između napadača i branilaca civilizaci­jska je razlika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina