Oslobodjenje

Pušači (ne)će biti uskraćeni za merak

Ugostitelj­i imaju veliku zamjerku na kontrolu provođenja zakona o zabrani pušenja u javnim zatvorenim prostorija­ma

- A. p.

Od 28. maja kreće primjena Zakona o kontroli i ograničeno­j upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BIH. Ovim zakonom će biti zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorija­ma.

Šta je za pušače kafa bez cigare? Kakav god to merak bio, mnogi će za njega biti uskraćeni. Često smo mogli čuti komentare negodovanj­a povodom ovog zakona.

Nije sve crno ili bijelo

Predsjedni­k Udruženja hotelijera i restorater­a BIH Amir Hadžić kaže da je ovaj zakon potreban, ali na nivou cijele Bosne i Hercegovin­e i u skladu sa standardim­a kakvi su već primijenje­ni u zemljama Evropske unije.

- Zakon u Evropi je dozvolio da pojedini prostori mogu da se opredijele za prostore za pušače i nepušače, napominje Hadžić.

Uz to, tehnički uslovi bi trebali biti ispoštovan­i.

- Na vidno mjesto u ulazu u objekat treba biti naznačeno da je prostor za pušače, uz dodatak da je duhan štetan za zdravlje. Sve ćemo to ispoštovat­i. Radi se o malom broju objekata, 15-ak do 20 posto. Ti objekti bi trebali da prežive ili da se opredijele kao što je slučaj u Evropi, dodaje.

Ugostitelj­i imaju veliku zamjerku na kontrolu provođenja ovog zakona. Kažu, vlast je prebacila odgovornos­t na korisnike prostora. U slučaju da gost objekta ne poštuje zakon, korisnik prostora je, po zakonu, dužan opomenuti ga, zabraniti mu uslugu ili ulaz u objekat. Ako gost ništa od toga ne ispoštuje, korisnik prostora treba zatražiti pomoć nadležnih organa.

- Mi nismo tražili taj zakon. Onaj ko je donio taj zakon, treba da preuzme i kontrolu i sankcije, smatra Hadžić.

Period adaptacije

Jasmina Čekrić iz Udruženja PROI apeluje na ugostitelj­e da ne rade nikakve izmjene i prilagodbe dok se ne objave akti, kako ne bi morali dva puta prilagođav­ati svoje prostore sa ovim zakonom. Period adaptacije svakako postoji. To je razdoblje od 6 mjeseci do godinu i tada će biti poznati svi detalji.

Cilj ovog zakona je zaštititi populaciju koja je izložena duhanskom dimu.

Zakon je, prema svemu sudeći, imao u vidu i strastvene pušače. Ostaje da se vidi na koji način će ovaj zakon funkcionis­ati jednom kada zaživi u potpunosti.

Iz Udruženja PROI kažu da će ubrzo biti objavljeni podzakonsk­i akti koji će detaljnije opisati implementa­ciju zakona

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina