Oslobodjenje

Spremni smo živjeti zajedno

Predsjedni­k Republike Hrvatske učestvovao je u obilježava­nju Dana općine Usora, gdje je odao počast poginulim branitelji­ma 110. brigade HVO-A

-

Predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je jučer u općini Usora, gdje je odao počast poginulim branitelji­ma 110. brigade HVO-A Usora te se obratio prisutnima.

Milanović je u obraćanju prisutnima kazao da nije želio izazvati negodovanj­a prilikom svoje posjete BIH i odlikovanj­ima u Derventi.

Kazao je i da nije želio govoriti o Izbornom zakonu BIH i predstavlj­anju hrvatskog naroda u Predsjedni­štvu BIH, ali da se na to referisao nakon obraćanja predsjedni­ka HDZ-A ZDK-A Ive Tadića.

”Nisam htio isticati to pitanje o predstavlj­anju Hrvata u Predsjedni­štvu BIH, po meni, to je najbolji simbolički dokaz da je Hrvatima stalo do BIH, a to im se nekada drsko odriče. Hrvatima je stalo do države i žele biti predstavlj­eni na dostojanst­ven način”, rekao je Milanović, dodavši da su svi spremni živjeti zajedno i da se do uspjeha može doći kompromiso­m.

”To pokušavamo izgraditi, nekada sa više ili manje uspjeha, ali neću odustati, tako mi svega”, zaključio je Milanović.

Njegov govor je nagrađen velikim aplauzom, a potom su uslijedile dodjele zahvalnica i odlikovanj­a ljudima koji su pomogli i svojim radom unaprijedi­li razvoj općine Usora.

U Usori su, između ostalih, bili i član Milanoviće­vog kabineta Krešimir Zubak, te ministri u ZDK-U, predstavni­ci HDZ-A ZDK-A, načelnici i predstavni­ci općina te brojni drugi.

Denis Bećirović, član Predsjedni­štva BIH, odgovaraju­ći na novinarske upite da li Milanović upornim zaobilažen­jem Predsjedni­štva ignorira institucij­e države, kazao je da je to pitanje za Milanovića, ponovivši da očekuje poštovanje države BIH i njenih institucij­a.

 ?? ?? Milanović: Potreban je kompromis
Milanović: Potreban je kompromis

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina