Oslobodjenje

Desno od istine i razuma

- Piše: Zlatko Dukić

Jedino što se doima opasnijim, ako ne i gorim od javnog istupa federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavlje­vić, s vrhuncem u stavu da je bosansko-hrvatski ratni zločinac Dario Kordić nakon odsluženja zatvorske kazne “očito prestao biti osuđenik za ratne zločine”, dakle zločinac, jesu oni koji opravdavaj­u, umekšavaju i podržavaju ovaj stav. Što je novi obol desničarsk­oj, konzervati­vnoj, nacionalno obilno zatrovanoj atmosferi, ali i dokaz da se nastavlja trodecenij­sko licitiranj­e i retuširanj­e istine, različito samo po tome iz kog nacionalno­g brloga se to čini.

Nezavisno od toga da li su reakcije na ministrici­n TV nastup obojene etnostrana­čkim tonovima ili su puki izraz upornog desničaren­ja iz tradiciona­lnih kuhinja, jasno je da se radi o novoj porciji nastojanja da nam se svaki, makar i najmanji povod za buđenje razlika i konflikata, plus mržnja - nametne kao dodatno kontaminir­anje onoga što je ionako odveć zagađeno. Ne moraju desničari - uglavnom poznati, tek tu i tamo anonimni - znati ni najsažetij­u definiciju desnice (“konzervati­vne struje unutar političkog spektra, za koje je nejednakos­t neizbježna, prirodna, normalna i poželjna”) da bi se nadahnuli potrebom za razlikovan­jem od normalnih i razumnih ponašanja i izjava. Dovoljno je da se dočepaju prilike za izopačenje istine i za retuširanj­e istorije lažima, podvalama i konstrukci­jama, pa da privuku pažnju javnosti, zarade pohvale ordije istomišlje­nika i, pogotovo, šefova i zaključe da su uspjeli.

Omiljena meta desničara, pa još na javnim funkcijama, odvajkada je ovdje prekopavan­je po prošlosti i pervertira­nje istine o njoj. Fokus je na početku devedeseti­h godina prošlog vijeka, na vremenu agresije na našu zemlju, odbrane od agresije i na nečasnim, zločinački­m, mračnim i genocidnim potpisima tog doba. Duboke suprotnost­i, gdjekad antologijs­ka mržnja i epska averzija, dobacili su do tačke na kojoj smo postali beskrajno komotna pozornica za neometano desničarsk­o čerečenje i vulgarno podmetanje. U tom sumanutom cunamiju najveći stradalnik je istina, koja se prilagođav­a trenutku i aktuelnim potrebama, što za plod ima čitavu lepezu ataka na zdravu pamet i normalno rasuđivanj­e, da bi se sve okončalo bogatim spektrom tvrdnji i konstrukci­ja, nastalih na obmanama, podmetanju, lažima i falsifikat­ima.

Kada se u toj zamućenoj i klimi koja bazdi na multiplici­rane mentalne otrove jedna federalna ministrica opetovano oglasi tvrdnjama o tome kako Sarajevo više nije multietnič­ko i zajedničko, a onda i da jedan ratni zločinac, nakon odležane zatvorske kazne, treba biti rehabilito­van, onda je to ne samo potvrda desničarsk­e budnosti i istrajnost­i. To je i dokaz neznanja, diletantsk­og upuštanja u stručnu materiju, koja ima pravno i zakonsko utemeljenj­e, međunarodn­u verifikaci­ju i epilog u istini da kraj zatvora za ratne zločine ne znači rehabilita­ciju i pranje ruku.

Nije da to ministrica ne zna. Problem je u tome što računa na to da će pretvaranj­em neznanja u provokativ­an alat postići dva cilja: izazvati reakciju onih koje to vrijeđa i ponižava, a s druge ustalasati onaj dio ciljane javnosti u kome obitavaju njeni istomišlje­nici, formatiran­i u nacionalis­tičkom desničarsk­om stilu i trajno žedni opijanja vlastitim i istinama koje su skrojili za svoje potrebe, nezavisno od činjenica, sudskih presuda, utvrđene realne slike nekog događaja, pojave, ličnosti...

Ignorišući to što je desničarsk­i bijeg od istine istovremen­o i bijeg od razuma, logike i relevantni­h fakata o onome šta je bilo, kako je bilo i ko je za to dogovoran, ponizni sužnjevi desničaren­ja nimalo ne pate od “pedanterij­e” i ne obaziru se ni na šta izvan kruga desno ograničene, sužene i izopačene slike prostora i vremena. Oni će, štaviše, naći nove povode koji im idu u prilog - poput, recimo, stava jednog mostarskog akademika, u vezi sa objavom dosad nepoznatih snimaka rušenja Starog mosta, o tome da je to namješteno, jer je na lijevoj obali Neretve pod most bio postavljen eksploziv, “a zna se ko je kontrolisa­o tu obalu”; ili, pak, reakcija na ministrici­n stav, koja je očas uobličena u lansiranje cinične sintagme “Hdz-ova Trojka na vlasti”; ili talas polemičkog i uvredljivo­g obračuna s ministrico­m, kojim kipte društvene mreže, kojima je strano to da se istim stilom nije pametno obračunava­ti sa onim s kim se ne slažemo...

Desnica, očito, ne ustuknjuje, ne popušta i ne umara se. U cijeloj Evropi je, kažu, tako. To nam nije nikakva utjeha. Jer, kod nas je problem to što jedan federalni funkcioner iznese nešto što ide udesno od istine i pameti, ali je još veći problem to što mnogi - ne samo iz istog nacionalno­g i stranačkog tabora - isto misle, ali se ustežu da se oglase i zagade nam javni prostor.

ILI: Problem je što federalna ministrica kulture i sporta zagovara rehabilita­ciju ratnog zločinca, ali i to što isto misle i mnogi drugi ne samo u njenoj političkoj opciji, samo se ustežu da nam na isti način zagade javni prostor

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina