Oslobodjenje

Hrvatsku Kostajnicu od Une brani 300 vojnika

Raste i vodostaj Save nizvodno do Jasenovca, zbog čega bi se Una ponovno mogla izliti na ulice Hrvatske Kostajnice

-

Dijelovi Hrvatske bore se s poplavama nakon snažnog nevremena i jake kiše koji su pogodili zemlju. Nevremenom je pogođeno područje šest od ukupno 21 hrvatske županije. Srećom, nema ljudskih žrtava, a materijaln­a šteta koja se tek precizno procjenjuj­e je ogromna. Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković jučer je na Twitteru objavio da je razgovarao sa županima Virovitičk­o-podravske i Zadarske županije Igorom Androvićem i Božidarom Longinom o posljedica­ma poplava te da će Vlada RH pružiti pomoć u saniranju šteta.

”Sustav domovinske sigurnosti i Civilne zaštite poduzima sve potrebne radnje s ciljem zaštite stanovništ­va”, istaknuo je on.

Zatvorena cesta

Najteža situacija je u Zadarskoj županiji. Dijelovi Zadra i Zadarske županije su od nedjelje navečer bez vode. Iz zadarskog Vodovoda jučer u podne objavili su da je rijeka Zrmanja poplavila glavno vodocrpili­šte Dolac u Muškovcima, pa je ovo crpilište isključeno.

Stabilizir­anje sustava ovisi o povlačenju rijeke, odnosno o vodostaju Zrmanje, rekli su. Rade na privremeno­m prespajanj­u na druga crpilišta, ali im je, ističu, nemoguće reći kada će se voda vratiti u ona kućanstva koja trenutno nemaju vodu. Ovo je prva takva situacija, kažu u zadarskom Vodovodu. I u Obrovcu kažu da prvi put vide ovako visoki vodostaj Zrmanje. Govore o povijesnoj poplavi. Rijeka Zrmanja je na povijesno najvišoj zabilježen­oj razini od 301 centimetar­a, a to je 36 centimetar­a iznad visine zida koji sprečava poplave u gradu Obrovcu, gdje je u nedjelju navečer proglašeno izvanredno stanje obrane od poplave. Zrmanja je prošlog petka, prije kiše, bila niža čak za jedan metar.

U Obrovcu je poplavljen dio stare gradske jezgre, prizemlje općinske zgrade, srednja škola, dječji vrtić, stambeni objekti, dio poslovnih prostora. Od nabujale Zrmanje gradsko središte brani se vrećama pijeska. Velika količina kiše koja je proteklih dana pala na šire područje Gračaca i Obrovca izazvala je probleme u cestovnom prometu. Na cesti ispred Obrovca došlo je do većeg odrona zemlje i kamenja. Zatvorena je stara cesta Split - Knin - Zagreb na dionici od Palanke, sela uz gornji tok Zrmanje do Gračaca.

U Gračacu se jučer stanje smiruje. Ondje su se dan i noć borili s poplavom. Zbog jake kiše i izlijevanj­a rijeke Otuče evakuirano je stanovništ­vo iz poplavljen­ih kuća, pri čemu se napominje da je dio građana odbio evakuaciju. Svima onima koji zbog vode ne mogu izaći iz kuća pomoć u opskrbi i u eventualno­m hitnom prijevozu pružit će vatrogasci i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), potvrdio je za Hinu pročelnik HGSS-A Josip Brozičević.

Na terenu su uz hageesesov­ce iz Gospića, Šibenika, Splita, Zadra i Rijeke i pripadnici Ravnateljs­tva Civilne zaštite MUP-A RH, vatrogasci, Hrvatski Crveni križ, Državne intervenci­jske postrojbe Civilne zaštite. Zbog veće količine kiše i na splitskom području zamutio se izvor rijeke Jadro. Iz splitskog Vodovoda preporučuj­u mjeru predostrož­nosti pokuhavanj­a vode za piće za bolesne, osjetljive, malu djecu i starije.

Zbog obilnih kiša rastu vodostaji rijeka diljem Hrvatske. Rijeka Una raste nekoliko centimetar­a na sat pa su u Hrvatskoj Kostajnici proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Raste i vodostaj Save nizvodno do Jasenovca, tako da se očekuje daljnji porast vodostaja Une, zbog čega bi se rijeka ponovno mogla izliti na ulice Hrvatske Kostajnice. Iz tamošnje Civilne zaštite potvrdili su da kuće trenutno nisu ugrožene. Kažu da se sve mjere poduzimaju kako bi se spriječile poplave koje prijete ovom gradu. U obrani od poplava na području Hrvatske Kostajnice sudjelovat će do 300 pripadnika Hrvatske vojske, objavilo je Ministarst­vo obrane RH (MORH). Vojnici će se uključiti na osnovu zahtjeva Civilne zaštite.

Zbog veće količine kiše na splitskom području zamutio se izvor rijeke Jadro, pa je na snazi mjera prokuhavan­ja vode za piće

Vučić je potpuno gurnuo u stranu priče o nasilju, obrazovnom sistemu koji ne funkcioniš­e i odgovornos­ti nadležnih

Uništen vrtić

sa povredama glave i levog oka u masovnoj pucnjavi u Mladenovcu je imala neurohirur­šku operaciju, izvađen je metak i u stabilnom je stanju”, prenosi juče Ašanin, izrazivši saučešće porodici devojčice koja je preminula.

U međuvremen­u, Srbijom se širi bes. Bes građana, bes vlasti, bes

 ?? / ANADOLIJA ?? Povrijeđen­i pacijenti u dvije masovne pucnjave su stabilno
/ ANADOLIJA Povrijeđen­i pacijenti u dvije masovne pucnjave su stabilno
 ?? ?? Poplave su već pričinile velike materijaln­e štete
Poplave su već pričinile velike materijaln­e štete

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina