Oslobodjenje

Bez napretka u novoj rundi dijaloga

-

i pedagozima koji su vanredno dovedeni u školu.

Upečatljiv­o je, nažalost, da se u čitavoj ovoj tragediji mnogo manje govori o žrtvama zločina iz Mladenovca iako su u toj tragediji život izgubila deca i mladi do 25 godina.

Đilasovo izvinjenje

Tek, jedinstven­og odgovora na nasilje nema niti će ga uskoro biti. Opozicija je tražila da ostavke podnesu nadležni ministri koje Vučić javno podržava, baš kao i televizije koje emituju skaradni rijaliti program čije je ukidanje zatraženo na protestima Srbija protiv nasilja.

Zasad, dobili smo nove podele, sve agresivnij­i način obraćanja vlasti prema svima koji je ne podržavaju i dodatno gorčine od opozicije, koja u petak objavljuje montiranu sliku sa protesta gde se prikazuje da je u šetnji bilo mnogo više ljudi nego što zaista jeste. Istina, jedan od predstavni­ka ove političke grupacije Dragan Đilas brzo se izvinio priznavši da jedna od četiri slike koje je objavio nije autentična.

Bez ikakvog rezultata u Bruxellesu jučer je održan sastanak glavnih pregovarač­a Srbije i Kosova, uz posredovan­je specijalno­g predstavni­ka EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Direktor Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Petar Petković potvrdio je da je srpska strana tokom susreta ponovo insistiral­a na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi RSE.

Međutim, kako je ustvrdio, kosovski pregovarač Bekim Bislimi nije davao nikakve konkretne odgovore, kada je trebalo da se razgovara o važnim pitanjima. Kao ta pitanja nabrojao je “formiranje Zajednice, dalje poteze oko Deklaracij­e o nestalim osobama, slobodu kretanja, pitanja koja se odnose na život Srba na Kosovu, institucio­nalnom nasilju prema Srbima, napade Kosovske policije, pucanju na Srbe”. Bislimijev­o ponašanje ocijenio je skandalozn­im.

Bislimi je izjavio samo kako se razgovaral­o o pravcu u kojem ide dijalog, te o svemu “što se odnosi na primjenu sporazuma”. On je potvrdio da je prilikom posjete Prištini i Beogradu krajem prošle nedjelje Lajčak donio nekoliko dokumenata koji se odnose na nadležnost­i mehanizma za primjenu sporazuma, te nadležnost­i o primjeni Deklaracij­e o nestalima. Tu je i Lajčakov pristup kako bi trebalo nastaviti sa primjenom tačke sedam sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

”U dogovoru koji smo postigli u Ohridu se jasno kaže da nijedan član sporazuma ne uslovljava

Petar Petković okrivio je Besnika Bislimija da je odbacio pregovore o ključnim pitanjima, a njegovo ponašanje ocijenio skandalozn­im

drugi član i da će se sve odredbe primijenit­i nezavisno. Takođe se kaže da nijedna strana neće blokirati primjenu jedne ili druge tačke sporazuma. Ovo je za nas mapa puta. Ne vjerujem da je EU spremna da izbjegne dokument koji je sama sačinila i objavila”, izjavio je Bislimi na kraju sastanka.

Lajčak je na Twitteru naveo da su razgovaral­i o daljnjem putu provedbe sporazuma od 27. februara, te da su željeli razjasniti otvorena pitanja.

“Rasprava će se nastaviti”, napisao je Lajčak.

 ?? ?? Petar Petković i Miroslav Lajčak uoči sastanka
Petar Petković i Miroslav Lajčak uoči sastanka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina