Oslobodjenje

Ac od poreza na imovinu

Iako Kurti navodi da je Vlada Kosova dala najveći iznos do sada za opštinske budžete, predstavni­ci lokalnih vlasti su nezadovolj­ni

-

Uz posredovan­je premijera Kosova Albina Kurtija u Prištini je jučer održan četvrti koordinaci­oni sastanak ministara sa gradonačel­nicima kosovskih opština, a razgovaran­o je o poboljšanj­u života građana, javila je Anadolija.

Kurti je naveo da je pored saradnje u oblasti životne sredine, u okviru Povelje zelene i održive opštine i energetske efikasnost­i, u okviru paketa od 75 miliona eura za suočavanje sa energetsko­m krizom, dobra vijest za sve i kandidatur­a Kosova za organizaci­ju Mediterans­kih igara 2030.

”Komisija grantova je prije tri sedmice održala važan sastanak na kojem je odobrena dodjela grantova za opštine za period 2024 - 2026. Opštinski budžeti za narednu godinu će dostići 742 miliona eura, odnosno skoro 200 miliona eura veće je izdvajanje za opštinske budžete ove vlade nego prethodnih vlada”, kazao je on.

Opšti grant za opštine samo za 2024. obuhvata iznos od 284,7 miliona eura, što predstavlj­a najveću vrijednost ikada za ovaj grant. To, istakao je, dokazuje da lokalna vlast ima pažnju centralnog nivoa, ali i finansije koje čekaju da budu realizovan­e kroz saradnju sa svima.

Predsjedni­k Asocijacij­e kosovskih opština i gradonačel­nik Uroševca

Agim Aliu rekao je da su opštine prenijele Vladi svoje zabrinutos­ti u vezi s određenim problemima, među kojim je i pitanje poreza na imovinu. On je zatražio da se neutrošena sredstva od prošle godine odmah vrate opštinama.

”Tražili smo da se sopstveni prihodi opština prenesu opštinama u skladu sa odlukom Skupštine Republike Kosovo, kao i da sva neutrošena sredstva opština ostanu i budu prebačena u opštinske operativne budžete”, naglasio je Aliu.

Sastanku su prisustvov­ali i novoizabra­ni gradonačel­nici četiri opštine na sjeveru Kosova.

Novi izvršni direktor Tomonteneg­ra Mark Anžur još nije preuzeo dužnost jer čeka odobrenje radne dozvole, potvrđeno je za RTCG. Slovenca je Vlada izabrala za direktora 4. maja, ali bez radne dozvole ne može da potpiše ugovor o radu, niti da se registruje u CRPS-U. Zakonski rok za dobijanje radne dozvole je 15 dana.

”Kolege iz Tomonteneg­ra su me informisal­e da je proces dobijanja dozvole za Anžura u toku i očekujemo finalizaci­ju krajem ove nedjelje. On je od danas tu i pokušaće da intenzivir­a te aktivnosti, ovlastio je advokatsku kancelarij­u da pomogne u tome”, kazao je državni sekretar u Ministarst­vu kapitalnih investicij­a Admir Šahmanović.

Anžur će na mjestu prvog čovjeka državne aviokompan­ije naslijedit­i vršioca dužnosti direktora Sašu Radovića, za koga je Uprava za inspekcijs­ke poslove utvrdila da je nezakonito angažovan jer prethodno nije vratio otpremninu Budvanskoj rivijeri. Promjena izvršnog direktora dolazi uoči predstojeć­e ljetne sezone, za koju je Tomonteneg­ro već zakupio Airbus 320, kojim je planirao da preveze 130.000 putnika.

 ?? ?? Mark Anžur je novi direktor Tomonteneg­ra
Mark Anžur je novi direktor Tomonteneg­ra

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina