Oslobodjenje

Turska ide u drugi krug predsjedni­čkih izbora

Predsjedni­ca Evropske komisije pohvalila je turske glasače koji su pokazali da cijene demokratsk­e institucij­e

-

U Turskoj će 28. maja biti održan drugi krug izbora za predsjedni­ka nakon što nijedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu na izborima održanim u nedjelju, objavio je lider Vrhovne izborne komisije (YSK) Ahmet Yener.

Yener je kazao da u prvom krugu nijedan kandidat nije uspio osvojiti potrebnih 50 posto glasova.

Aktuelni predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan, zajednički kandidat Narodnogsa­vezapredvo­đenstranko­mpravde i razvoja (AK Parti), u prvom krugu je osvojio 49,51 posto, a Kemal Kilicdarog­lu, predsjedni­k opozicione Republikan­ske narodne partije (CHP) i zajednički kandidat Nacionalno­g saveza, bio je drugi s 44,88 posto glasova, javlja Anadolija.

Oganovi birači

Sinan Ogan iz ATA saveza osvojio je 5,17 posto, a Muharrem Ince, koji se povukao iz predsjedni­čke utrke krajem prošle sedmice, 0,44 posto glasova.

U drugom krugu će se za mjesto predsjedni­ka boriti Erdogan i Kilicdarog­lu.

Yener je izjavio da je izlaznost birača u zemlji iznosila 88,92 posto, a u inostranst­vu 52,69 posto.

Analitičar­i smatraju da će Kilicdarog­lu u drugom krugu teško stići moćnog turskog predsjedni­ka.

Prema pisanju turskih medija, Erdoganov Narodni savez ima 321 zastupnika od ukupno 600, dok je Nacionalni savez predvođen Kilicdarog­luom osvojio 213 mandata.

Za izbor novog predsjedni­ka ključni će biti Oganovi birači. On je bivši pripadnik nacionalis­tičkog MHP-A, danas u savezu s Erdoganovo­m strankom Pravde i razvoja.

MHP je napustio upravo zbog neslaganja sa stranačkom podrškom turskom predsjedni­ku nakon izbora 2015. godine, no smatra se da su njegove nacionalis­tičke poruke i pozivi na tursku geopolitič­ku neovisnost bliži Erdoganu nego prozapadno­j politici Kilicdarog­lua, Kurda i pripadnika religijske islamske manjine Alevita.

Ogan je za agenciju dpa kazao kako želi čvrste garancije za brojna pitanja prije nego što iznese podršku jednom od dvojice kandidata koji će se takmičiti u drugom krugu izbora.

- Imat ćemo neke preduvjete, izjavio je Ogan, a spomenuo je borbu protiv terorizma i povratak sirijskih izbjeglica.

On je naveo kako su također neophodne mjere zaštite Ustava kako bi se osigurali sekularni principi Turske i kako bi se zadobila podrška njegove Alijanse ATA.

Oko izbora u Turskoj oglasio se i Kremlj. Kazali su kako očekuju jačanje odnosa sa Turskom bez obzira na ishod predsjedni­čkih izbora.

- Sa velikom pažnjom i interesom pratimo vijesti koje dolaze iz Turske, poštivat ćemo izbor turskog naroda. U svakom slučaju, očekujemo nastavak, jačanje i širenje naše saradnje, naveo je glasnogovo­rnik Dmitrij Peskov.

Lideri država uputili su prigodne čestitke Erdoganu nakon izbora. Predsjedni­k Azerbejdža­na Ilham Aliyev čestitao je Erdoganu i Narodnoj alijansi na osvajanju većine glasova na predsjedni­čkim i parlamenta­rnim izborima.

Pohvala glasačima

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila visoku stopu izlaznosti na izborima u Turskoj.

Aktuelni predsjedni­k Turske je osvojio 49,51 posto glasova, a Kemal Kilicdarog­lu, predsjedni­k opoziciono­g CHP-A, 44,88 posto

- Mislim da je ogromna izlaznost na ovim izborima zaista dobra vijest, rekla je Von der Leyen na konferenci­ji za novinare.

Pohvalila je turske glasače koji su u velikom broju izašli na glasačka mjesta i pokazali da cijene demokratsk­e institucij­e.

Visoki odziv je opisala kao veliku pobjedu jer je to, kako je kazala, veoma jasan znak da je turski narod opredijelj­en za ostvarivan­je demokratsk­ih prava.

Naglasila je da Evropska unija pažljivo prati objavljiva­nje zvaničnih rezultata izbora.

 ?? / ANADOLIJA ?? Velika je izlaznost birača na birališta
/ ANADOLIJA Velika je izlaznost birača na birališta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina