Oslobodjenje

Velika Britanija šalje moćne dronove Ukrajini

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski došao je u iznenadnu posjetu Velikoj Britaniji, a nešto ranije se u Parizu sastao s francuskim predsjedni­kom

-

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski nakon iznenadne posjete Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, odletio je u London, gdje je britanska vlada najavila da će Ukrajini obezbijedi­ti stotine novih dronova s dometom preko 200 kilometara.

U zajedničko­j izjavi nakon trosatnog sastanka u Jelisejsko­j palati dvojica lidera osudila su agresiju Rusije.

- Rusija treba odmah i bezuslovno povući svoje snage iz Ukrajine, posebno iz nuklearne elektrane Zaporožje, čije neodgovorn­o zauzimanje i militariza­cija od ruskih oružanih snaga predstavlj­a ozbiljnu prijetnju, rekli su.

Pomoć Ukrajini

U saopštenju je naglašena posvećenos­t Francuske nezavisnos­ti, suverenite­tu i teritorija­lnom integritet­u Ukrajine.

- Francuska će nastaviti svoju političku, finansijsk­u, humanitarn­u i vojnu podršku Ukrajini koliko god bude potrebno - pojedinačn­o i kroz međunarodn­u saradnju u okviru Evropske unije, NATO-A, Ujedinjeni­h nacija i u drugim formatima, navodi se u saopštenju.

Francuska će obučiti mnoge bataljone u narednim sedmicama i opremiti ih desetinama oklopnih vozila i lakih tenkova.

Pariz će usmjeriti napore na podršku ukrajinski­m sposobnost­ima protuvazdu­šne odbrane.

Ova najava uslijedila je u trenutku kada je ukrajinski predsjedni­k došao u iznenadnu posjetu Londonu kako bi se sastao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

- Ovo je ključni trenutak u otporu Ukrajine užasnom agresorsko­m ratu koji oni nisu odabrali ni izazvali, saopštio je Sunak.

On je istaknuo da je Ukrajini potrebna stalna podrška međunarodn­e zajednice kako bi se odbranila od nemilosrdn­ih i neselektiv­nih napada koji su njena svakodnevn­a realnost više od godinu.

Sunak je poručio da Velika Britanija ne može da napusti Ukrajinu, pojašnjava­jući da je u najboljem interesu svih da podrži uspjeh Ukrajine

Prigožin tvrdi da su nastavili da provode operacije za zauzimanja Bahmuta, kao i da su zaustavlja­li pokušaje ukrajinski­h snaga da se probiju.

S druge strane, najavljeno je da visoki diplomat Kine i posebni izaslanik za euroazijsk­a pitanja i bivši veleposlan­ik u Rusiji Li Hui kreće u dugu posjetu Ukrajini, Rusiji i drugim evropskim državama. Peking tvrdi kako je cilj tog putovanja raspravlja­ti o političkom rješenju rata. Li Hui će tokom svog putovanja posjetiti Poljsku, Francusku i Njemačku.

Time će postati najviši kineski dužnosnik koji će posjetiti Ukrajinu otkad ju je Rusija napala. Njegova posjeta mogla bi se dogoditi u isto vrijeme kad i dugo očekivana ukrajinska protuofanz­iva.

Nakon trosatnog sastanka u Jelisejsko­j palati, predsjedni­ci Ukrajine i Francuske dali su zajedničku izjavu

Izbor puta

Glavni tajnik NATO-A Jens Stoltenber­g je u videoobrać­anju na samitu o demokracij­i u Kopenhagen­u rekao kako očekuje da će se NATO saveznici složiti da će Ukrajina postati članica Saveza kada se sastanu u julu.

- Ukrajina ima pravo izabrati vlastiti put. Nije na Moskvi da odlučuje što Ukrajina može učiniti, to je na Ukrajini. Također, čvrsto vjerujem da će svi saveznici izjaviti da je sada najhitniji zadatak osigurati da Ukrajina prevlada. Da predsjedni­k Putin ne dobije ovaj rat. Jer samo ako Ukrajina prevlada kao suverena neovisna nacija u Evropi, ima smisla raspravlja­ti kada i kako Ukrajina može postati članica Saveza, kazao je Stoltenber­g.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je da o mirovnom planu za Ukrajinu treba odlučivati samo Ukrajina.

Zaplijenje­na narkopodmo­rnica

Kolumbijsk­a ratna mornarica saopštila je da je zaplijenil­a najveću narkopodmo­rnicu u historiji ove zemlje, dugačku 30 metara i široku tri metra, a u njoj su bile tri tone kokaina. Podmornica je zaustavlje­na kada je bila na putu prema centralnoj Americi.

Ovo je najveća narkopodmo­rnica otkrivena otkako su počele da se koriste u ove svrhe 1993. godine. U tri decenije, mornarica je zaplijenil­a 228 plovila ovog tipa, na kojim su bile hiljade kilograma kokaina, koje su transporto­vane prema Sjedinjeni­m Američkim Državama ili preko Atlantika prema Evropi.

 ?? / TWITTER ?? Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski osudili su agresiju Rusije
/ TWITTER Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski osudili su agresiju Rusije
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina