Oslobodjenje

Frakcional­no bankarstvo u kriznim vremenima

Ovaj vid bankarstva omogućuje bankama da kapital koji zapravo nije njihov plasiraju u ekonomiju kroz kredite, čime se potiču nova ekonomska aktivnost i potrošnja

- Piše: Dr. sc. Mirsad isaković

Ovih dana građani i stručna javnost se pitaju kako je moguće da propadaju banke u Americi i Švicarskoj, a da u BIH građani ne osjete posljedice. Bankarski sektor je jako senzibilan, pa regulatori­ma ovog sistema subjekti moraju biti stalno u fokusu bez opuštanja, te stalne provjere uticaja kako unutarnjih tako i vanjskih imputa na ovaj sistem, drže ovaj esnaf stabilnim.

Prednosti i mane

Još jedna važna činjenica je da je u našoj zemlji zastupljen­o klasično bankarstvo, sa relativno malom trgovinom vrijednosn­ih papira. Frakcional­no bankarstvo je bankarstvo na kojem se zasniva cjelokupni moderni monetarni sistem. Radi se o principu koji danas koristi svaka komercijal­na banka u svijetu, pa i u BIH. Kad na račun u banci stavite depozit, banka ne čuva sav vaš novac na računu, već zadržava samo dio (eng. fraction) uplaćenih depozita u obliku rezerve, dok ostatak plasira na tržište u obliku kredita ili drugih finansijsk­ih instrumena­ta.

Radeći to, banka računa da neće svi klijenti doći po svoj novac u isto vrijeme. Čuva dovoljno novca da podmiruje normalnu dnevnu potražnju, a ostatak plasira u kredite, na kojima zarađuje putem naplaćene kamate.

Ovo bankarstvo ima svojih prednosti, ali i mana. Prednost je poticanje rasta ekonomije kroz olakšavanj­e posuđivanj­a novca. Ovaj vid bankarstva omogućuje bankama da kapital koji, zapravo, nije njihov plasiraju u ekonomiju kroz kredite, čime se potiču nova ekonomska aktivnost i potrošnja, ali i povećava količina novca u opticaju.

Ako banka čuva 10 posto depozita, a ostatak daje u zajam, to je frakcional­no bankarstvo sa 10 posto rezervi.

Ovdje je opasnost ako svi klijenti dođu po svoj novac u isto vrijeme. Sa razvijenim međubankar­skim tržištem ili sa postojanje­m centralne banke, to ne bi trebao biti problem, naravno, ako je zdrava i solventna. Banka može pozajmiti od druge banke da taj kratkoročn­i nalet podmiri. Centralne banke u pravilu određuju stopu minimalne obvezne rezerve koju komercijal­ne banke moraju uvijek imati na raspolagan­ju (zbog likvidnost­i), pa tako moraju da čuvaju najmanje recimo 5, 10 ili 15 posto depozita. Važno je napomenuti da centralne banke određuju minimalnu stopu obveznih rezervi, banke mogu vlastitim odlukama odrediti i višu stopu rezervi, što često i rade kako bi osigurale svoju likvidnost, ali uvijek se radi samo o dijelu primljenog novca. Taj nivo je obično stabilan ili u sumnjivim vremenima, kao sada, može privremeno da poraste.

Ovaj sistem ima i nedostatke i on funkcioniš­e sve dok je stanje u ekonomiji dobro. Međutim, kada dođe do problema, onda kriza počinje da se širi nevjerovat­nom brzinom, s obzirom na to da deponenti dio svoje finansijsk­e slobode predaju u ruke bankama.

Šta ako svi deponenti pohrle podići svoju štednju s bankovnih računa u isto vrijeme?

Banke svoja dugoročna potraživan­ja (kredite) finansiraj­u kratkoročn­im obvezama (depozitima), a takav sistem nije oslobođen rizika. Ova situacija se naziva navala na banke (eng. bank run) i mnogo puta je dovela do propasti banaka. Ona se događa najčešće usljed velikih poremećaja i nestabilno­sti kao što su krize i recesije ili hiperinfla­cija. Razlog, tada štediše gube povjerenje u banke, zbog čega žele povući novac na sigurno. Takav obrazac ponašanja dovodi do brzog širenja nesigurnos­ti i sve više štediša želi povući svoj novac, zato što vide druge ljude kako to rade. Banka tada ostaje bez novca i nije u mogućnosti sve isplatiti pa bude prisiljena zatvoriti se ili prodati se u bescjenje nekoj drugoj banci. Ovakvu situaciju smo imali kod Silicon Valley Bank.

Novi novac

Frakcional­no bankarstvo omogućuje bankama stvaranje novog novca ni iz čega, što se u ekonomiji naziva sekundarna emisija novca, a jednostavn­o rečeno funkcionir­a ovako: Deponent u banku položi 100.000 KM, banka uzme većinu tog iznosa i plasira ga u kredit trećoj osobi u iznosu od 90.000 KM.

Vjerodosto­jni štediša tako na svom računu ima uplaćeni iznos od 100.000 KM, dok zajmoprima­c koji je digao kredit ima novih 90.000 KM na svom računu. Na taj način, iako je u banku uplaćeno samo 100.000 KM, banka je “stvorila” dodatnih 90.000 KM i ukupna količina novca je 190.000 KM.

Banke tako stvaraju novac ni iz čega, povećavaju novčanu masu, odnosno

Usljed velikih poremećaja i nestabilno­sti kao što su krize i recesije, štediše gube povjerenje u banke, zbog čega žele povući svoj novac na sigurno

Osim nedostatka koji se tiče toga da banke ne drže dovoljno gotovine da isplate sve deponente, postoji i drugi, a to je nepovoljan efekat ovakvog sistema na dugoročnu inflaciju

količinu novca u opticaju. Ova praksa, istina, doprinosi rastu ekonomije, ali za posljedicu ima inflaciju rast opšteg nivoa cijena proizvoda i usluga. Na inflaciju je ispravnije gledati kao na pad vrijednost­i novca, a ne samo kao rast cijena, što i ne iznenađuje jer što novca ima više u opticaju, to on manje vrijedi. Povećanje inflacije tako je neminovna posljedica ekonomije u kojoj postoji frakcional­no bankarstvo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina