Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Na otvaranju tržišta u ponedjelja­k cijena jednog barela sirove nafte je iznosila je 71,34 USD.

Tokom protekle sedmice cijena nafte je uglavnom imala tendenciju pada nakon blagog rasta koji je zabilježen početkom sedmice. U ponedjelja­k i utorak cijena nafte je povećana jer su investitor­i procjenjiv­ali signale za tražnju sirove nafte nakon perioda nestabilno­g trgovanja. U utorak je cijena povećana jer su trgovci procijenil­i da je skorija rasprodaja ovog energenta bila pretjerana. Cijena je od sredine sedmice počela da bilježi postepeni pad. Cijena je u narednim danima smanjena pod uticajem pregovora o nivou zaduživanj­a u SAD-U i nakon što su objavljeni podaci sa tržišta rada u SAD-U.

OPEC je u posljednje­m mjesečnom izvještaju poboljšao izglede tražnje Kine za naftom u ovoj godini, te je revidirana tražnja ove zemlje za 50.000 barela dnevno. Iz OPEC-A je saopšteno da je njihova proizvodnj­a smanjena za 191 hiljadu barela dnevno u aprilu zbog problema s proizvodnj­om u Nigeriji i pravnog spora u Iraku. Krajem sedmice cijena je nastavila da se blago smanjuje, približava­jući se nivou od 70 USD po barelu.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je iznosila 70,04 USD. Posmatrano na sedmičnom nivou, cijena nafte je smanjena za 1,82%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.016,79 USD.

Cijena zlata je u ponedjelja­k povećana pod uticajem slabljenja USD. Također, cijena zlata je nastavila da se kreće iznad nivoa od 2.020 USD po unci. Narednog dana cijena je nastavila sa blagim rastom uglavnom pod uticajem očekivanja objavljiva­nja inflatorni­h podataka. Postepeni pad cijene zlata započet je sredinom sedmice i nastavljen je do petka. Uticaj na sniženje cijene imali su objavljeni podaci o inflaciji, koji su ukazali da je inflacija smanjena ispod očekivanja. Do kraja sedmice cijena zlata je smanjena uglavnom pod uticajem aprecijaci­je dolara.

Tokom trgovanja u petak cijena zlata je blago smanjena u odnosu na dan ranije pod uticajem špekulacij­a da će inflacija u SAD-U uticati na Fed da nastavi sa daljim rastom kamatnih stopa. Iako je cijena tokom sedmice smanjena, pojedini analitičar­i smatraju da pad prinosa na državne obveznice, zabrinutos­t oko gornjeg nivoa zaduživanj­a u SAD-U, kao i kraj ciklusa rasta kamatnih stopa Feda kreiraju skoro pa savršenu pozadinu za rekordan rast cijene zlata.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.010,77 USD. U odnosu na prethodnu sedmicu, cijena zlata je smanjena za 0,30%.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina