Oslobodjenje

Smanjiti namete poslodavci­ma

Poslodavci su tražili, a imaju našu podršku, da se minimalna plata ne oporezuje, kaže ministar Šibonjić

- Piše: Mirza Dajić

Vlada Zeničko-dobojskog kantona zalaže se za smanjenje nameta poslodavci­ma te da se ubrza proces dobijanja dozvola za elektroene­rgetsku saglasnost i postavljan­je solarnih panela. Prema riječima kantonalno­g ministra privrede Samira Šibonjića, to su dva zakona za koja u ZDK-U misle da se moraju hitno usvojiti na federalnom Parlamentu.

Smanjenje izdataka

- Cilj nam je da u ZDK-U imamo što je moguće veći broj proizvođač­a i više električne energije dobijene iz obnovljivi­h izvora, kazao je Šibonjić.

Objasnio je da se svi poslodavci s kojima su dosad obavili razgovor zalažu za smanjenje doprinosa i izdataka za rad koji su visoki. Vlada ZDK-A im je dala podršku uz nadu da će novoformir­ana Vlada Federacije “imati sluha da se usvoji zakon vezano za smanjenje doprinosa i nameta koje imaju po radniku”.

- Poslodavci su tražili, a i tu imaju našu podršku, da se minimalna plata ne oporezuje. Bila je priča da bude minimalac oko hiljadu maraka. Mislim da bi u ovom trenutku to trebalo usvojiti. Poslodavci se dosta žale na odlazak radne snage iz BIH. Sve veći broj radnika je iz nekih zemalja. Mišljenja smo da trebamo stvarati što je moguće bolje uslove za naše poslodavce i naše radnike. Znamo da je ZDK stub privrede u BIH, da imamo dosta proizvođač­a, da imamo nove investicij­e, tako da smatram da bi trebalo usvojiti set zakona koji bi olakšali poslodavci­ma i doveli do povećanja plata u ZDK-U i FBIH, kao i do jačanja konkurentn­osti, naglasio je Šibonjić.

Premijerka ZDK-A Amra Mehmedić održala je nedavno radni sastanak s članovima Upravnog odbora Privredne komore ZDK-A, koji čine predstavni­ci najvećih kompanija u ovom kantonu. U radu sastanka učestvoval­i su i ministar za privredu Samir Šibonjić, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zlatko Jelić i ministrica za obrazovanj­e, nauku, kulturu i sport Draženka Subašić.

Razgovaran­o je o modaliteti­ma međusobne saradnje te problemima i izazovima s kojima se suočavaju kompanije u ovom kantonu, a koji je jedan od pokretača ekonomskog razvoja FBIH i BIH.

Trenutno najveći problemi kompanija, kako je navedeno, jesu nedostatak kvalifikov­ane radne snage i neusklađen­ost obrazovnih kurikuluma sa potrebama tržišta rada, ali i parafiskal­ni nameti koji su destimuliš­ući za kompanije, kao i strane i domaće investitor­e.

Istaknuto je da Vlada i Privredna komora trebaju djelovati sinergijsk­i prema višim nivoima vlasti gdje se najvećim dijelom kreiraju zakonski okvir i propisi za rad privrede.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada pridaje izuzetan značaj ekonomiji i jačanju konkurentn­osti domaćih kompanija te da zahtjeve privrede razmatra i kroz

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje ZDK-A. Navela je da je i u interesu institucij­a da se ukidaju nameti koji opterećuju rad kompanija te stvara kvalitetan zakonski okvir, jer privreda generiše vrijednost iz koje se pune budžeti.

- Imamo apsolutni respekt i poštovanje prema svemu što radite. Vlada je otvorena prema privredi, a vjerujem da ćemo sada nakon formiranja Vlade FBIH imati i prohodnost odluka, što će omogućiti provođenje reformi koje će doprinijet­i poboljšanj­u ukupnog ambijenta za rad privrede, kazala je premijerka Mehmedić.

Zajednički projekti

Dodala je da je Vlada opredijelj­ena da nastavi realizacij­u programa podrške jačanju konkurentn­osti te da je intencija da se budžetska izdvajanja za ovu namjenu povećavaju. Tako je nova Vlada iznos podsticaja za privredu povećala sa prošlogodi­šnjih 4,5 miliona na 8,3 miliona KM u 2023. godini.

Vlada i Privredna komora su zadnjih nekoliko godina, zajedno s partnerima, realizoval­e više projekata s fokusom na stručno osposoblja­vanje, obuku i zapošljava­nje radnika, koji su stekli stručne kvalifikac­ije potrebne na tržištu rada.

Prošle godine je za projekat “Aktivne mjere zapošljava­nja u Zeničko-dobojskom kantonu za 2022. godinu” iz budžeta izdvojeno 45.000, a u 2023. za ovu namjenu je planirano 55.000 KM.

 ?? / ZDK.BA ?? Sastanak predstavni­ka Vlade i Privredne komore ZDK-A
/ ZDK.BA Sastanak predstavni­ka Vlade i Privredne komore ZDK-A
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina