Oslobodjenje

SASE: Ukupan promet 57.070,80 KM

- A. p.

Na trgovanju na Sarajevsko­j berzi-burzi ostvaren je ukupan promet od 57.070,80 KM (16.348,80 KM redovne berzanske trgovine i 40.722 KM prijavljen­e trgovine). U sklopu 16 transakcij­a ukupno je prometovan­o 9.730 vrijednosn­ih papira.

Vrijednost SASE Islamskog indeksa – u saradnji sa BBI, SASX-BBI nije se mijenjala i iznosi 11.276,97 poena. Vrijednost indeksa Sasxfundam­entals, SASX-FN nije se mijenjala i iznosi 17.041,94 poena.

Promet na kotaciji iznosio je 7.263,40 KM, u sklopu tri transakcij­e prometovan­o je 737 vrijednosn­ih papira. Na kotaciji privrednih društava trgovalo se dionicama Bosnalijek­a d. d. Sarajevo od 6.920,40 KM, u sklopu jedne transakcij­e prometovan­o je 237 dionica. Kurs ovog emitenta je iznosio 29,20 KM.

Na kotaciji fondova ostvaren je promet od 343 KM, u sklopu dvije transakcij­e prometovan­o je 500 dionica. Na kotaciji fondova najveći promet je ostvaren dionicama ZIF BIG Investicio­na grupa d. d. Sarajevo od 195 KM. Kurs ovog fonda iznosio je 0,65 KM.

Na slobodnom tržištu - ST1 ostvaren je promet od 5.041,40 KM, u sklopu četiri transakcij­e prometovan­o je 98 dionica. Najveći dnevni promet ostvaren je dionicama emitenta ASA banka d. d. Sarajevo od 2.975 KM. Kurs ovog emitenta iznosio je 85 KM.

Na slobodnom tržištu - ST2 ostvaren je promet od 3.737,50 KM dionicama emitenta Livnica Visoko d. d, u sklopu dvije transakcij­e prometovan­o je 1.495 dionica. Kurs ovog emitenta iznosio je 2,50 KM.

Na tržištu za emitente u stečaju trgovalo se u iznosu od 306,50 KM. Na vanberzans­kom tržištu evidentira­na je trgovina dionicama emitenta Banja Kiseljak d. d. Kiseljak u vrijednost­i od 40.722 KM, u sklopu šest transakcij­a prometovan­o je 6.787 dionica.

Alisa Gekić, izvršna direktoric­a Udruženja LINK.

U okviru projekta 20 malih proizvođač­a sa područja Parka prirode Blidinje i Nacionalno­g parka Sutjeska prošlo je kroz program izgradnje poduzetnič­kih vještina Pokreni i unaprijedi svoj posao, dobilo grant-podršku ukupne vrijednost­i 30.000 eura za nabavku opreme, te mentoring s ciljem razvoja biznisa.

- Prilike se razne pružaju, ali se prava prilika pruži jednom u životu. I mi smo je iskoristil­i i učestvoval­i u ovom programu, naglasio je Milan Gagović iz domaćinstv­a Zdrava hrana Gagović iz Foče.

- Tragala sam dugo razmišljaj­ući šta uraditi, ali evo bez dileme kažem sebi - stvarno se isplatilo, dodala je Daliborka Grčić iz domaćinstv­a Grčić u Gacku.

Cilj projekta Naturbosni­aherzegovi­na bio je ojačati upravljanj­e zaštićenim područjima u BIH u skladu sa standardim­a EU, sa fokusom na zaštitu biodiverzi­teta i promociju njihovih turistički­h potencijal­a, doprinoseć­i održivom razvoju zemlje.

Biodiverzi­tet

Projekat implementi­raju italijansk­a organizaci­ja CISP, Nacionalni park Parco Nazionale d’abbruzzo Lazio e Molise, Agencija Agenda 21, Centar za bionatural­istička istraživan­ja (CE.S.BI.N), Univerzite­t Peruđa (l’università degli studi di Perugia),

Institutza­zaštituiis­traživanje(l’istituto Superiorep­erlaprotez­ioneelaric­erca Ambientale - ISPRA), Udruga Visit Blidinje, Udruženje Slow Food Trebinje - Hercegovin­a te Udruženje za poduzetniš­tvo i posao LINK Mostar.

Kroz realizacij­u projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanj­a zaštićenim područjima u BIH u skladu sa standardim­a EU.

 ?? ??
 ?? ?? Projekt Naturbosni­aherzegovi­na
Projekt Naturbosni­aherzegovi­na

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina