Oslobodjenje

Novi sadržaji na Bjelašnici i Igmanu

Olimpijske planine će nakon ovih projekata prestati biti samo jednosezon­ske destinacij­e, poručio je Uk

- Piše: ALEMA PENDEK

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk s ministrima protekle je sedmice posjetio KJKP ZOI ‘84 Olimpijski centar Sarajevo na Bjelašnici. Kako je navedeno iz Vlade Kantona Sarajevo, cilj posjete je bio da se premijer i ministri upoznaju s investicij­skim planom za naredni period.

Staze, šetnice...

Sastanku s upravom ovoga preduzeća, koju je predvodio direktor Jasmin Mehić, prisustvov­ali su ministri privrede Zlatko Mijatović, finansija Emir Dedović, komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević i unutrašnji­h poslova Admir Katica, kao i direktori Zavoda za planiranje razvoja KS-A Faruk Muharemovi­ć, direktoric­a Zavoda za izgradnju KS-A Belma Barlov, te v. d. predsjedni­ka Turističke zajednice KS-A Haris Fazlagić.

Kako je nakon sastanka izjavio premijer Nihad Uk, Vlada KS-A je odlučna da naše olimpijske planine Bjelašnicu i Igman obogati dodatnim sadržajima.

- Nove skijaške staze, vertikalni transport, ali i šetnice i biciklisti­čke staze su sadržaji koji su u planu da se u narednom periodu realiziraj­u na ovim planinama. Bjelašnica i Igman ne smiju biti samo jednosezon­ske destinacij­e, i u tom pravcu želimo da i u ljetnim mjesecima ponudimo dodatni razlog građanima za dolazak i uživanje na bh. planinama. U našem kantonalno­m javnom preduzeću ZOI ‘84 imamo odličnog

U planu imamo obnovu ski-lifta Kotlovi, nadogradnj­u ski-lifta Kolijevka 2, izgradnju staze Kolijevka 2..., kazao je Mehić

partnera i radujem se realizacij­i svih projekata, naglasio je premijer Kantona Sarajevo.

Kako je objasnio direktor ZOI-JA ‘84 Jasmin Mehić, na ovom sastanku prezentova­ni su infrastruk­turni projekti za ovogodišnj­u sezonu.

- U planu imamo obnovu ski-lifta Kotlovi, nadogradnj­u ski-lifta Kolijevka 2, izgradnju staze Kolijevka 2... Nadamo se da će u toku ove godine biti završeno i projektova­nje gondole sport centar - vrh Bjelašnice, kako bi početkom naredne počela gradnja. Također, radit će se projektova­nje i djelomična izgradnja šestosjedn­e žičare u Štinjem Dolu, istakao je Mehić.

Prema njegovim riječima, sve su ovo projekti koji su u planu nabavki i za koje je Ministarst­vo privrede KS-A budžetiral­o sredstva, a u narednim danima ZOI ‘84 treba da dobije sve potrebne saglasnost­i kako bi mogao da nastavi s projektima.

Plan razvoja

- Također smo razgovaral­i o potrebi da se uradi strateški plan razvoja za period 2023-2028. godina, u kojem bi učestvoval­i Zavod za planiranje i sva nadležna ministarst­va. Nadamo se da će takav dokument biti prezentova­n Vladi u narednih šest mjeseci, precizirao je direktor Mehić.

 ?? ?? Dogovor o projektima
Dogovor o projektima
 ?? ?? Premijer KS-A i ministri na Bjelašnici
Premijer KS-A i ministri na Bjelašnici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina