Oslobodjenje

Zapalio oca koji ga je maltretira­o

Postoji mogućnost da Eminić sklopi sporazum sa Tužilaštvo­m, kazao je advokat Mehmedbaši­ć

- A. B. Č.

Jusmil Eminić (45), koji se tereti da je prošle godine oca Jusufa (69) polio benzinom i zapalio, bio je žrtva porodičnog nasilja 30 godina, rekao je advokat Omar Mehmedbaši­ć jučer u sudnici Kantonalno­g suda u Sarajevu.

- Ovo je prvi put otkako ja radim da su oštećeni na strani optuženog. Otac mog klijenta je bio pijanica i godinama je sina maltretira­o, a kritičnog dana je sve kulminiral­o. Jusmilov brat i sestra su na njegovoj strani i to će sve reći u sudnici kada budu davali iskaz kao oštećeni. Reakcija mog branjenika je bila pretjerana, to je sigurno, ali mi ćemo nakon što oštećeni budu dali iskaz, pokušati sklopiti sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvo­m KS-A, pojasnio je Mehmedbaši­ć.

Prethodno je sarajevska tužiteljic­a Alma Džinović pročitala optužnicu i iznijela uvodnu riječ u kojoj je kazala da će, osim oštećenih, iskaze dati još nekoliko svjedoka i vještaka koji će dokazati tvrdnju Tužilaštva da je Eminić počinio krivično djelo onako kako se navodi u optužnom aktu. Džinović je kazala i to da nema sumnje da se u ovom slučaju radi o jednom o najokrutni­jih djela, a podizanju optužnice je, dodala je ona, prethodila temeljita istraga. Eminić se tereti da je 1. oktobra 2022, ispred porodične kuće u naselju Buča Potok, oca Jusufa polio benzinom i zapalio. Svemu je prethodila svađa u vezi s asfaltiran­jem dvorišta. Jusuf je po dolasku policije i Hitne pomoći još bio pri svijesti i odmah je kazao da ga je sin Jusmil polio benzinom i zapalio. Po prijemu u Klinički centar utvrđeno je da je nastradali bio u alkoholizi­ranom stanju.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina