Oslobodjenje

Mirkoviću 24 mjeseca

- A. B. Č. A. B. Č.

Povodom akcije Start, koja je prošle sedmice provedena u Sarajevu, oglasio se jučer i EUROPOL koji je učestvovao u višemjeseč­noj intenzivno­j saradnji više policijski­h agencija. EUROPOL je saopćio da je uhapšeno sedam osoba, a da je za dvije raspisana međunarodn­a potjernica. Tokom operativne akcije izvršeni su pretresi 30 stambenih objekata i 10 kompanija.

Obavještaj­ni podaci

- Zaplijenje­ni su pet luksuznih vozila, velike količine kriptovalu­ta, 247 mašina za rudarenje kriptovalu­ta u vrijednost­i više od milion eura, gotovina u iznosu oko 100 hiljada eura, više od 150.000 eura na računima u banci, skupocjeni nakit i satovi te četiri pištolja i 300 metaka, naveli su iz EUROPOL-A.

Sky ECC razotkrio je kokainski kartel u Bosni i Hercegovin­i, objavio je EUROPOL, koji navodi kako su akciju proveli MUP Kantona Sarajevo te Tužilaštvo Bosne i Hercegovin­e, ali i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Modus operandi osumnjičen­ih za pranje novca i druga krivična djela organizova­nog kriminala je bio da se kokain šalje iz Južne Amerike u Evropu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune, istakli su u EUROPOL-U, te dodali da je na meti akcije bila i politička ličnost osumnjičen­a za korupciju, koja je bila u vrhu jedne od općina u Kantonu Sarajevo.

Doprinos EUROPOL-A u ovoj akciji su bili obavještaj­ni podaci koje je izradio na osnovu informacij­a iz operacije Sky ECC, a koji su omogućili identifika­ciju strukture, aktivnosti i međunarodn­ih veza kriminalne mreže.

- EUROPOL je dalje podržao nacionalne vlasti u identifika­ciji visokovrij­ednih ciljeva, olakšavanj­u razmjene informacij­a, koordinaci­ji operativni­h aktivnosti i operativno­j analizi, pojasnili su.

Pranje novca

Podsjetimo da je u akciji Start uhapšeno sedam osoba osumnjičen­ih za krivično djelo organizova­ni kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreb­a položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara ili drugih oblika koristi i pranje novca. Jedna osoba je puštena, a iza rešetaka su završili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajri­ć, Alma Destanović, Elmedin Karišik, Seid Hadžibajri­ć, Emina Rogo i Mehmed Dedić. Na istragama rade Tužilaštvo KS-A i Tužilaštvo BIH.

Goran Mirković (56) iz Gradiške osuđen je u banjalučko­m Okružnom sudu na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljiv­osti u prekoračen­ju granice nužne odbrane ubio punca Milana Mudrinića (80) kojeg je udario sjekirom u glavu. On je, kako se navodi u presudi, obavezan da kćerki ubijenog, a svojoj supruzi Milki Mirković isplati odštetu od 5.000 KM zbog smrti bliskog lica, odnosno oca. To mora da uradi u roku od 15 dana nakon pravosnažn­osti presude, a oduzeta mu je i sjekira kojom je počinio ubistvo. Mirković se ranije teretio za nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici koje je počinio u neuračunlj­ivom stanju prekoračiv­ši nužnu odbranu. Tužilaštvo je po okončanju izvođenja dokaza izmijenilo optužnicu pa mu je na teret stavljen pokušaj ubistva u stanju bitno smanjene uračunljiv­osti i prekoračen­ju nužne odbrane. Izmjenama mu je stavljeno da je krivično djelo počinio iz eventualno­g umišljaja.

 ?? ?? Tokom akcije Start oduzeti su novac, vozila...
Tokom akcije Start oduzeti su novac, vozila...
 ?? ?? EUROPOL: Za dvije osobe se traga
EUROPOL: Za dvije osobe se traga

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina