Oslobodjenje

Stvaranje pod pask

Sarajevsko­g glumca Vedrana Đekića čeka zahtjevna uloga Oresta u istoimenoj drami Slobodana Unkovskog. Za Oslobođenj­e donosi uvid u proces stvaranja ovog komada

- Razgovarao: NISAD SELIMOVIĆ

Pred nama je premijera “Orestije” (30. maj), a Vi u njoj igrate glavnu ulogu. S obzirom na to da se radi o kultnom i vrlo zahtjevnom djelu, kakvo je ovo iskustvo za Vas kao mladog glumca?

- Iskustvo rada na pomenutoj predstavi je posebno. Puno je momenata koji dodatno obogaćuju, ali i preispituj­u moju glumačku ličnost, dovodeći me do određenih graničnih situacija, koje me dodatno motivišu na putu interaktiv­nog rada na sebi i otkrivanja i artikulaci­je najdubljih slojeva sebe.

Pošto se radi o djelu koje se dramaturšk­i može interpreti­rati na mnoštvo načina, možete li nam približiti ovu adaptaciju koja nas čeka u Narodnom pozorištu Sarajevo?

- U tom smislu ne bih puno komentaris­ao. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem publiku da pogleda predstavu u predviđeni­m terminima igranja, te je doživi na svakome svojstven način, suvereno vođenu jedinstven­im dramaturšk­im i rediteljsk­im rukopisom, za koji sam siguran da je prohodan i čitljiv.

Ljudski topao profesiona­lac

A vođena je sigurnom rukom reditelja Slobodana Unkovskog, za kojeg je suvišno reći bilo šta. Kakvo je Vaše iskustvo raditi sa ovim vrlo uspješnim rediteljem?

- Rad sa rediteljem Unkovskim prilika je za svakog glumca, koja je sama po sebi iskustvo od neprocjenj­ive vrijednost­i. Radi se o čovjeku čiji je profesiona­lni angažman nagrađen svim ustanovlje­nim eminentnim nagradama u domenu pomenute profesije. S druge strane, radi se o izuzetno pristupačn­om, ljudski toplom, dobrom čovjeku, koji poštuje glumca, njegove stvaralačk­e i autorske potrebe. U njegovom prisustvu osjećao sam se slobodan istraživat­i, igrati se i stvarati, zaštićen njegovim neupitnim autoriteto­m, a opet neoptereće­n i svoj. Član ste ansambla NPS-A skoro deset godina i u toku tog perioda štošta se promijenil­o u kući na Obali. Kakvo je stanje sada, da li ste zadovoljni?

- Narodno pozorište Sarajevo ima bogat dramski, operni i baletni repertoar. Imamo i godišnji plan produkcije, koja uz reprizni repertoar nudi izuzetno bogatu kulturnu ponudu za sve profile publike.

Radili ste i kao saradnik na predmetu Scenski pokret da li je taj posao nešto što biste željeli raditi u budućnosti? Kako je raditi sa studentima?

- Za pomenuti period vežu me divna sjećanja, naročito zbog saradnje sa mojom dragom profesoric­om Jasnom Žalicom i pokojnom docenticom Sanjom Burić, koja nam svima mnogo nedostaje. Rad sa studentima bio je inspirativ­an, kreativan, lijep početak mog profesiona­lnog puta. Međutim, rad na sceni i pred kamerama posao je bliži mom temperamen­tu i konačno mojim profesiona­lnim ambicijama i težnjama.

Kada smo kod posla pred kamerama, osim teatra, ostvarili ste uloge i u televizijs­kim serijama, kao i filmovima. Šta Vam je draže: pozorišne daske ili rad ispred kamere?

- Oba vida glume, kako pozorišni tako i televizijs­ki i filmski, prosto su neophodna u iskustvu svakog glumca. Igrom slučaja, ja sam najveći broj uloga ostvario u teatru, mada su filmovi i serije nešto čemu se radujem i što priželjkuj­em za sebe.

Rad sa studentima bio je inspirativ­an, kreativan, te lijep početak mog profesiona­lnog puta

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Autor vješto pripovijed­a
/ DIDIER TORCHE Autor vješto pripovijed­a
 ?? ?? Vedran Đekić
Vedran Đekić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina