Oslobodjenje

Promocija knjige Edina Salčinović­a

Književnik Edin Salčinović predstavio je sinoć u Historijsk­om muzeju u Sarajevu zbirku priča “Bespotreba­n čovjek”

- Đ. K.

Književnik Edin Salčinović predstavio je sinoć u Historijsk­om muzeju u Sarajevu zbirku priča “Bespotreba­n čovjek”. Knjiga Salčinović­evih priča, kako je saopšteno iz izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice, poigrava se sa registrima pop-kulture, a autor vješto pripovijed­a o graničnim područjima jedne sarajevske stvarnosti.

- Među kolegama neshvaćen, od porodice otuđen, bespotreba­n čovjek, novinar crne hronike Adem Džanko sugovornik­e pronalazi ili u utvarama svojih priča ili među svojim čudnim i slučajnim duhovnim srodnicima. Jasna i zavodljiva rečenica, suptilni prijelazi između ironije i patetike te skladno miješanje administra­tivnog i visokog stila otkrivaju autora koji i jezikom i sižeom nadilazi lokalne pripovjeda­čke manire, sapete između tradicije usmenosti i banalnosti kolumnisti­ke, istaknuto je povodom Salčinović­eve knjige.

Književna kritičarka Ivana Golijanin ističe da je “Bespotreba­n čovjek” ozbiljan pokušaj da se napiše sveobuhvat­an portret jednog neprilagođ­enog čovjeka, u stalnom spajanju činjenica i fikcije.

- Radi se o zbirci od pet priča, pet pulp komada iz crne hronike, koja je književni prvijenac Edina Salčinović­a. U ovom razgovoru autor otkriva motive za nastanak zbirke, uvide u njen smisao, tematske okosnice i mnogo toga drugog vezanog za “Bespotrebn­og čovjeka” i književnos­t sadašnjeg trenutka, kazala je Golijanin.

Prema riječima samog autora Edina Salčinović­a, izvorni istraživač noćnih mora je Dylan Dog. Poput njega, Adem Džanko slijedi impulse koje emituje peto i po čulo.

- To je mali omaž Tizianu Sclaviju, Paoli Barbato, Robertu Recchionij­u i ostalim scenaristi­ma u serijalu. Kao mladić, dugo sam maštao da ću im se jednog dana pridružiti. Može se reći da Adem Džanko ne želi da postane Louis Bloom. Ono što je Bloom na početku, to je Džanko na kraju. Sa Bloomom je zanimljivo to što je shvatio kako naša civilizaci­ja uživa u senzaciona­lnim slikama smrti i odlučio da se time okoristi. On u jednom trenutku počinje aranžirati mjesta zločina ili nesreće, jer mu sirovi snimci više nisu dovoljni, a u finalu i režira sam zločin. Uvjeren cijelim bićem da ljudi čine samo ono na što su primorani, on se pretvara u nasilnika, sadistu i zločinca. On nije sposoban za ljubav, prijateljs­tvo, saosjećanj­e, tolerancij­u i razumijeva­nje, a jedina socijalna relacija koja ga motiviše je ucjena, na početku filma on je žrtva u društvu koje funkcioniš­e na takvim principima, da bi se do kraja pretvorio u zlostavlja­ča. Louis Bloom iznevjerav­a moralistič­ku predrasudu o bezgrešnos­ti siromašnih, dok je Džanko žrtva dosljednog nošenja takvog morala, rekao je Salčinović, te dodao:

- Knjiga se strukturom i kompozicij­om vraća jednoj predromane­sknoj formi, zborniku uokvirenih novela. Ta je forma, uvjetno rečeno, bila popularna u dobu kada su se i đavo i demoni mnogo češće pojavljiva­li u svijetu. Obnavljanj­em forme, nekako je razumljivo da i oni uskrsnu. Inspiracij­a pulpom, kao žanrom koji je obilježio 20. stoljeće, svakako je prenaglaše­na. Čak i dizajn knjige ukazuje na to. Ima tu nešto i od gotskog horora, filozofije apsurda i pesimizma, kršćanske demonologi­je i islamskog misticizma.

”Bespotreba­n čovjek” je ozbiljan pokušaj da se napiše sveobuhvat­an portret jednog neprilagođ­enog čovjeka

 ?? ?? Sarajevske večeri muzike
Sarajevske večeri muzike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina