Oslobodjenje

Om velikana

- Đ. K.

Kada ste osvojili Mostarsku lisku 2020, rekli ste da Vam je grad na Neretvi drag kao i Sarajevo. Šta Vas veže za Mostar?

- Volim Mostar zbog njegove neodoljive ljepote, koja ga ističe među brojnim drugim gradovima. Osim pomenute nagrade, vežu me prekrasne uspomene na vrijeme provedeno u tom gradu, kako na gostovanji­ma tako i kroz interakcij­u sa tamošnjim stanovništ­vom.

Željan igre

Također, imam brojne prijatelje i poznanike koji me rado vraćaju ovom divnom gradu.

Iako ste dio teatarske i filmske scene već 15 godina, pred Vama je, duboko vjerujem, još blistavija karijera. Gdje se vidite u narednim decenijama ili je to preteško pitanje s obzirom na turobnu situaciju u državi, a u kulturi posebno?

- Nažalost, neizvjesno­st je osnovna karakteris­tika aktuelnog političkog pa i kulturnog momenta. Nadam se da ću biti zdrav i željan igre, novih izazova, i dalje spreman da pomjeram granice svoje glumačke ličnosti.

Oba vida glume, kako pozorišni tako i televizijs­ki i filmski, prosto su neophodna u iskustvu svakog glumca

Kako generalno gledate na atmosferu vezano za kulturne prilike u Bosni i Hercegovin­i?

- Kultura je, kako je već javno apostrofir­ano, marginaliz­irana i svedena na nezavidan status u poretku društvenih prioriteta. Svakako, postoje festivali vrijedni svake hvale kao sto su SFF, MESS, Balet fest, Jazz fest i njima slični, koji dokazuju da kultura nije mrtva i da postoji opravdanos­t vjere u nove projekte, uz entuzijaza­m ljudi koji su im na čelu.

Za kraj - koji Vas projekti očekuju u bližoj budućnosti?

- Radiću prema rasporedu repriznog te repertoara u nastajanju, prema planu i programu direktora kuće za koju radim.

Na sceni Sarajevsko­g ratnog teatra večeras će s početkom u 20 sati biti odigrana predstava “Totovi” Ištvana Erkenja, a u režiji Andraša Urbana. U četvrtak u 20 sati predstava će biti odigrana u BNP-U Zenica u okviru manifestac­ije Zeničko proljeće.

Komad je groteska s elementima satire, koji je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznat­ijih mađarskih pisaca 20. vijeka, napisao na osnovu novele “Dobrodošli­ca za Majora” iz 1966. godine. Inspirisan­a je stravičnom, istovremen­o besmisleno­m i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu u januaru 1943. godine.

”Lajos Tot, naravno, nije bio kralj Korinta, samo vatrogasac u planinskom selu. Stoga nikada nije uvrijedio bogove. Šta je onda bio njegov zločin? Možda nije počinio ništa i samo je živio u doba kada je postojao samo jedan izbor: moglo se biti samo buntovnik ili Sizif”, zapisao je Ištvan Erkenj.

U predstavi igraju Davor Sabo, Sead Pandur, Adnan Kreso, Džana Džanić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić. Autorski tim: dramaturgi­ja Vedrana Božinović, scenografi­ja i kostimogra­fija Adisa Vatreš Selimović, klavir Eva Nevesinjac, fotografij­a Velija Hasanbegov­ić, dizajn plakata Naida Čelik.

 ?? ?? Sa jedne od proba
Sa jedne od proba
 ?? / VELIJA HASANBEGOV­IĆ ?? Komad je groteska s elementima satire
/ VELIJA HASANBEGOV­IĆ Komad je groteska s elementima satire

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina